Vergunningen

Als je tatoeëert, permanente make-up aanbrengt, cosmetische tatoeages aanbrengt, piercet of gaatjes prikt met een piercinginstrument heb je een vergunning nodig om dit te mogen doen. GGD Noord- en Oost-Gelderland controleert of je voldoet aan de hygiënerichtlijnen. Als dit zo is, krijg je een vergunning voor drie jaar. 

Als organisator van een evenement waar piercings en/of tatoeages gezet worden kun je een ‘vrijstelling vergunningsplicht’ aanvragen.

Hygiëne

Als tatoeëerder is je vak je passie en sta je voor de kwaliteit van je werk. Een voorspoedige genezing van de tatoeage is van groot belang voor de uiteindelijke kwaliteit. Dat je hygiënisch werkt volgens de hygiënerichtlijnen hoort bij het vakmanschap van jou als tatoeëerder. Deze richtlijnen zijn vastgelegd in de Warenwet. Lees meer: 

Kosten

Kosten van een vergunningen vind je op de website van de overheid, vastgesteld door Ministerie van VWS.

Controles

GGD’en letten op veiligheid en hygiëne bijvoorbeeld. Dit is in opdracht van de gemeente. 
Vanaf 1 januari 2022 is de Europese norm (NEN Nederlandse norm -EN 17169) wettelijk aangewezen zijn als nieuwe veiligheidscode. Dat betekent dat vergunninghouders voor tatoeëren of permanente make-up aan NEN-EN 17169 moeten voldoen,

Bezoek de website van RIVM voor de toelichting op NEN-EN 17169.