Kinkhoest

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan, waardoor hoestbuien ontstaan. Deze hoestbuien kunnen 3-4 maanden duren. Kinkhoest wordt daarom ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd. De tijd tussen besmetting en de eerste verschijnselen is meestal 7-10 dagen. 

  • Kinkhoest begint vaak met een gewone neusverkoudheid.
  • Na ongeveer 2 weken beginnen de hoestbuien. Iemand kan dan erg benauwd worden, gaan braken en taai slijm ophoesten.  
  • Bij jonge baby’s kan kinkhoest soms ernstig verlopen (zuurstoftekort of hersenbloeding).
  • Oudere kinderen en volwassenen kunnen wat minder ziek zijn, zij hebben alleen langdurige hoestklachten.  

De kinkhoestbacterie zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet worden. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal 7 tot 10 dagen. 

Kinkhoest is vooral besmettelijk aan het begin van de ziekte. Iemand weet dan vaak nog niet dat hij kinkhoest heeft. Iemand is besmettelijk tot 3 weken na het begin van de hoestbuien. 

Iedereen kan kinkhoest krijgen. Iemand die ingeënt is tegen kinkhoest kan ook nog kinkhoest krijgen. Door de inenting wordt u minder ziek. Als u kinkhoest hebt gehad, bent u niet beschermd tegen deze bacterie. Je kunt opnieuw kinkhoest krijgen. In Nederland zit vaccinatie tegen kinkhoest in het Rijksvaccinatieprogramma. 

Vooral jonge baby’s kunnen erg ziek zijn door kinkhoest. Ook kinderen met ziekten van bijvoorbeeld de longen, het hart of een spierziekte kunnen er erg ziek door worden.

Zwangere vrouwen die kinkhoest hebben, moeten met hun huisarts overleggen. De ziekte kan direct na de geboorte worden overdragen op de baby. Iemand met kinkhoest kan beter uit de buurt blijven van jonge baby`s en vrouwen die binnenkort gaan bevallen. Wanneer iemand met kinkhoest in de buurt is geweest van een baby of een hoogzwangere vrouw, vertel dan aan de ouders van de baby of aan de hoogzwangere dat u kinkhoest heeft. 

De huisarts kan onderzoeken of iemand kinkhoest heeft. De huisarts kan ook zeggen of je een behandeling nodig hebt. Als iemand al langer hoest, werken medicijnen niet meer. Je kunt wel hoestdrank of neusdruppels gebruiken om minder last te hebben van de klachten.  

Als een kind zich goed voelt dan kan het gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. Kinkhoest is al besmettelijk voordat iemand weet dat hij kinkhoest heeft. Thuisblijven of jouw kind thuishouden helpt niet te voorkomen dat anderen kinkhoest krijgen. 

Als je kind kinkhoest heeft, vertel het dan aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van kinkhoest bij hun kind.
 
Iemand met kinkhoest die zich goed voelt, kan meestal gewoon gaan werken. Mensen die werken met jonge kinderen of in werken in de zorg moeten eerst overleggen met hun werkgever voor ze weer gaan werken. 

Vaccinatie kinkhoest

Vaccineren kan vanaf week 22 in de zwangerschap. Je moet hiervoor wel zelf een afspraak maken met het consultatiebureau. Dus niet bij GGD Noord- en Oost-Gelderland. 

Kies een consultatiebureau in je woonplaats en maak een afspraak voor de 22-weken-prik:
 
Yunio
Vérian JGZ (Jeugdgezondheidszorg)
Icare JGZ (Jeugdgezondheidszorg) 
CJG Apeldoorn 

Bezoek ook

Misschien is deze informatie interessant voor je.

Website 22 weken prik Open externe link in nieuw tabblad