Sociale media en games
Digitale apparaten en gameconsoles zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. We zijn omringd door media en beeldschermen, en kunnen altijd ‘aan’ staan. Dat kan leuk en handig zijn. Maar soms raakt de balans zoek tussen online en offline.
Wat kun je als ouder doen?
- Toon interesse in de online wereld van je kind, zonder te oordelen.
- Geef het goede voorbeeld. Let op je eigen beeldscherm gedrag, houd je zelf ook aan bepaalde regels (bijv. ‘telefoon weg tijdens het eten’).
- Laat je kind weten dat het altijd bij je terecht kan als het nare dingen meemaakt op internet.
- Maak samen duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld: ‘eerst huiswerk af, dan pas gamen’, ‘apparaten gaan na 21.00 uur aan de oplader beneden’, ‘geen telefoon tijdens het huiswerk maken’. Stel ook een tijdslimiet in en pauzes. In het artikel 'Tieners veilig online' wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen. Meer tips over mediaopvoeding.
- Vertel kinderen over de risico’s, zoals cybercriminaliteit, gehackt worden, cyberpesten, seksueel misbruik, ongewenste sexting en online challenges.
- Ga voor hulp naar centrumseksueelgeweld.nl of helpwanted.nl.
- Laat je kind weten dat het altijd bij je terecht kan als het nare dingen meemaakt op internet.
- Twijfel je of je het wel goed aanpakt? Praat eens met andere ouders. Hoe pakken zij het aan?
- Slokt het gamen of mediagebruik van je kind zoveel tijd op dat hij/zij weinig tijd meer heeft voor andere dingen (zoals schoolwerk, vrienden, sport of hobby’s)?
- Is je kind vaak gefrustreerd, gestrest, somber of niet gelukkig?
- Kan je kind niet goed (door) slapen, is hij/zij overdag vermoeid of krijgt hij/zij lichamelijke klachten?
Dan kan er sprake zijn van problematisch mediagebruik of gamegedrag. Bespreek je zorgen met je kind in een open gesprek. Hoe kijkt hij/zij er zelf tegenaan?
Als je vragen hebt over de opvoeding of gezondheid van je kind kun je contact opnemen met de jeugdverpleegkundige die verbonden is aan de school van jouw kind. Ook kun je rechtstreeks contact opnemen met het team Jeugdgezondheid.
Veel gemeenten hebben een Centrum Voor Jeugd en Gezin (CJG’s), sociale (wijk)teams of jeugdteams die kunnen ondersteunen bij het zoeken naar goede hulp, of die zelf hulp geven. Ook kun je terecht op centrumseksueelgeweld.nl of helpwanted.nl.
Bezoek ook
Heb je vragen over de gezondheid en/of het opgroeien van je kind? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met ons team Jeugdgezondheid.
Meer informatie
Bezoek deze websites voor meer informatie over gamen en opvoedtips voor ouders met pubers.