Drugs

Het is spannend om dingen uit te proberen en je grenzen op te zoeken. Maar als je experimenteert met drugs neem je risico’s. Dat geldt voor alle drugs. Ze kunnen verslavend zijn en ze zijn slecht voor je gezondheid. Daarom is het altijd beter om geen drugs te gebruiken. Dat geldt voor iedereen, en extra voor jongeren. Waarom?

Wat doet drugs met je lichaam en geest

Drugs bevatten stoffen die de hersenen prikkelen. Die prikkels zorgen voor effecten in je lichaam of geest.

  • Stimulerend: geeft je het gevoel dat je veel kunt en dat je veel energie hebt. Je voelt je fit en actief. Als het middel is uitgewerkt ben je erg moe en fut-loos. Voorbeelden van drugs: cocaïne en amfetamine, maar ook tabak en koffie.

  • Verdovend: hiervan word je kalm, ontspannen of slaperig en je reactievermogen neemt af. Voorbeelden van drugs: heroïne en andere opiaten, maar ook alcohol en slaap-middelen.

  • Hallucinerend: je gaat dingen anders waarnemen. Het kan ook zijn dat je dingen ziet of voelt die er niet zijn. Voorbeelden drugs: LSD, hasj en wiet, paddo’s en andere tripmiddelen. 

Vapen ofwel ‘dampen' is verslavende nicotine. De damp van een e-sigaret bevat, net als tabaksrook, schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden”, aldus het RIVM. Het vapen kan leiden tot:  

  • irritatie en schade aan de luchtwegen.
  • hartkloppingen.
  • een verhoogde kans op kanker. 

Hoewel er bij een e-sigaret minder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij een normale sigaret, is het dus niet zonder gezondheidsrisico’s. Want nicotine blijft erg verslavend. Welke schadelijke effecten een vape heeft bij langdurig en regelmatig gebruik, is nog niet bekend. Meer informatie over vapen vind je op de website van Jellinek.

Snus (spreek uit: ‘snuus’) is gestoomde tabak, gemalen en vermengd met zout, natriumcarbonaat en aroma’s. Snus zit in een soort theezakje dat onder de bovenlip wordt gestopt. Snus je tabak? Dan komt de nicotine via het speeksel en de kleine bloedvaatjes in je mond in het bloed. Het risico op verslaving is groot. Meer informatie over Snus vind je op de website van Jellinek.

 

Drugs en ouders

Het is normaal dat jongeren experimenteren. Het past bij hun ontwikkeling dat zij dingen uit willen proberen en nieuwsgierig zijn. In die zin is belangstelling voor drugs niet slecht en gaat meestal vanzelf over. Maar negeer het niet, ga als ouder het gesprek met je kind aan.

Wil je informatie en tips over hoe je dat kunt aanpakken? Bezoek dan de onderstaande websites:

Meer informatie

Alles over drugs, risico's en gezondheid.

Website drugsinfo.nl Open externe link in nieuw tabblad