Krentenbaard
Krentenbaard is een ontsteking van de huid. Mensen krijgen deze ontsteking door een bacterie. Krentenbaard is besmettelijk. De ontsteking is vervelend maar niet gevaarlijk. Krentenbaard komt vooral voor bij jonge kinderen.
- Er komen rode vlekken of bultjes in het gezicht, vooral bij de neus en de mond.
- De plekken kunnen ook op andere delen van het lichaam zitten.
- De ontsteking begint soms op een plaats waar al een wondje zit.
- De bultjes worden blaasjes met vocht erin.
- Als de blaasjes open gaan, worden het natte plekjes met gele korstjes.
- De plekken met blaasjes en korstjes kunnen snel groter worden.
- De plekken kunnen pijn doen en jeuken. De tijd tussen besmet raken en het krijgen van bultjes en blaasjes is 4 tot 14 dagen.
De bacterie die krentenbaard veroorzaakt, zit in de neus en keel. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat zij zelf klachten krijgen. Door hoesten, niezen en praten kunnen andere mensen de bacterie krijgen.
Het vocht dat in de blaasjes zit, is erg besmettelijk. Door aan de plekken te zitten komt de bacterie op de handen. Zo kun je jezelf op andere plekken op uw lichaam besmetten. Ook kan het op bijvoorbeeld speelgoed en andere spullen terechtkomen.
Krentenbaard is goed te behandelen met medicijnen. Dit kan een zalf zijn of tabletten. Als je denkt dat jij of jouw kind krentenbaard heeft, overleg dan met de huisarts. Met een goede behandeling geneest krentenbaard snel en zie je niets meer van de plekken.
Krentenbaard is niet meer besmettelijk:
- Als de blaasjes droog zijn en/of
- 2 dagen na het begin van een behandeling met tabletten of zalf (door een arts voorgeschreven)
Plak geen pleisters op de plekken. Dat kan de plekken juist groter maken. Probeer de plekken zoveel mogelijk te bedekken met kleding. Dat ziet er minder erg uit en kinderen krabben dan minder.
Een kind dat zich goed voelt, kan naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. Als uw kind krentenbaard heeft, vertel het dan aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van krentenbaard bij hun kind.
Als er erg veel en grote plekken zijn, is het misschien beter dat een kind thuis blijft tot de plekken minder zijn geworden. Werk je met jonge kinderen of in de zorg? Overleg dan eerst met de werkgever voor je weer gaat werken.
Overzicht infectieziekten
Op onze website staan enkele veelvoorkomende infectieziekten. Kijk voor een volledig overzicht op de website van het RIVM.