Vaccinaties jeugd

In Nederland worden verschillende vaccinaties aangeboden die de jeugd beschermen tegen ernstige infectieziekten. Denk aan DTP, BMR, HPV, HPV 18+ en Meningokokken.

Kinderen ontvangen in het jaar dat ze 9 worden een uitnodiging voor de DTP-vaccinatie en de BMR-vaccinatie. Eén prik die beschermt tegen difterie, tetanus en polio (DTP). En een 2e prik tegen de bof, mazelen en rode hond (BMR). 

Wat je moet weten

 • De inenting wordt doorgaans in het najaar gegeven. In de uitnodiging vermelden wij de datum en locatie van de vaccinatie van je kind.
 • De DTP/BMR-inenting is gratis en onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.

Eerder uitgenodigd maar de vaccinatie nog niet gehad

 • Ben je in 2022 uitgenodigd én was dit de eerst keer? Je hoeft niets te doen. Je krijgt automatisch een nieuwe uitnodiging van het RIVM.
 • Heb je meerdere uitnodigingen in het verleden gemist? Dan krijg je geen nieuwe uitnodiging meer. Als je de vaccinatie toch wilt halen, dan kan dat tot je 18e verjaardag. Neem hiervoor contact op met de Jeugdgezondheid van GGD Noord- en Oost-Gelderland via telefoon: 088 443 30 00, keuze optie 3. Let op: alleen op werkdagen tussen 8.00-12.00 uur.

Meisjes en jongens ontvangen in het jaar dat ze 10 jaar worden een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie (humaan papillomavirus). Daarnaast ontvangen in 2023 de geboortejaren 2005, 2007, 2010 en 2011 een uitnodiging om een HPV-vaccinatie te halen.

Waarom is de vaccinatie HPV zo belangrijk

 • De vaccinatie beschermt meisjes en jongens tegen zes vormen van kanker.
 • De vaccinatie is gratis en onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.
 • Voor het opbouwen van voldoende bescherming zijn twee prikken nodig. Daarom krijgt iedereen twee prikken met een tussenpoos van minimaal 6 maanden 2 prikken. Er moet minimaal 6 maanden tussen de eerste en de tweede prik zitten.
 • We starten in maart en april met de eerste ronde HPV-vaccinaties. Meisjes en jongens die hiervoor in aanmerking komen krijgen een persoonlijke uitnodiging van het RIVM.
 • Angst voor prikken? Laat je kind deze video zien over wat er gebeurt tijdens het vaccineren.

Eerder uitgenodigd maar de vaccinatie nog niet gehad

 • Ben je in 2022 uitgenodigd én was dit de eerst keer dat je uitgenodigd werd? Je hoeft niets te doen. Je krijgt automatisch  een nieuwe uitnodiging van het RIVM.
 • Heb je meerdere uitnodigingen in het verleden gemist? Dan krijg je geen nieuwe uitnodiging meer. Als je de vaccinatie toch wilt halen, kan dat tot je 18e verjaardag. Neem hiervoor contact op met de Jeugdgezondheid van GGD Noord- en Oost-Gelderland via telefoon: 088 443 30 00, keuze optie 3. Let op: alleen op werkdagen tussen 8.00-12.00 uur.

Meer informatie

Ben je tussen de 12-18 jaar

Met een HPV-vaccinatie kun je je beschermen tegen 6 soorten kanker. Voorheen moest je een afspraak maken voor deze vaccinatie.

Voor wie is deze vaccinatie?

Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, en nog niet eerder alle benodigde HPV-vaccinaties heeft gehaald, krijgt in 2023 de mogelijkheid zich gratis te vaccineren tegen HPV.  Als jongen zijnde ontvang je in januari 2023 een uitnodiging voor twee HPV-vaccinaties. Meisjes van deze leeftijd ontvangen geen uitnodiging als ze beide vaccinaties al hebben gehad. Anders ontvangen ze een uitnodiging voor 1 vaccinatie (als ze al 1 vaccinatie hebben gehad) of voor 2 vaccinaties als ze nog geen vaccinatie hebben gehad.

Met de uitnodiging kun je zelf een afspraak plannen voor beide vaccinaties. Ook kan je gebruik maken van de vrije inloop op onze locaties. Tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 maanden tijd zitten. De HPV-vaccinaties voor deze groep zijn alleen in 2023 kosteloos beschikbaar.

Geboren voor 1996

Ben je vóór 1996 geboren en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat kan, bijvoorbeeld via de huisarts. Je moet de vaccinaties dan wel zelf betalen.

Geboren in 2004

Jongeren die in 2004 zijn geboren kunnen zich voor een afspraak melden bij de JGZ via telefoonnummer 088 – 443 3100 tussen 8:00 – 12:00 uur. Tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 zitten. De HPV-vaccinaties voor deze groep zijn ook alleen in 2023 kosteloos beschikbaar. 

Wat is HPV?

HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste. 

8 op de 10 mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek, meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Dit duurt wel tien tot vijftien jaar.

Hoe krijg je HPV?

Mensen denken vaak dat HPV wordt overgedragen door seks, maar dat hoeft niet  per se. Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken. 

Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn. Uit onderzoek weten we dat het vaccin lange tijd beschermt. Hierbij valt op dat hoe jonger een meisje gevaccineerd is, hoe beter het vaccin beschermt.

Langskomen met of zonder afspraak

Je kan bij ons langskomen zonder afspraak op onze vaccinatielocaties. Zorg ervoor dat je je ID-bewijs en de uitnodiging meeneemt als je langskomt. Vijf maanden na je eerste vaccinatie, ontvang je automatisch een herinnering om een afspraak te maken voor je tweede vaccinatie. Let op! Alleen in 2023 is deze vaccinatie gratis. Haal je tweede vaccinatie dus op tijd. 

Wil je liever wel een afspraak maken? Met de uitnodiging kun je online of telefonisch een afspraak inplannen voor beide vaccinaties (tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 maanden zitten). Je kunt zelf een dag, tijd en plaats kiezen. Je ontvangt een e-mail met een bevestiging van de afspraak. Je krijgt ook twee keer een herinnering via sms; twee weken voor de afspraak en twee dagen voor de afspraak

Vaccinatielocaties

Je kan zonder afspraak langskomen bij één van onze vaccinatielocaties. Je kan je natuurlijk ook bij een andere locatie laten vaccineren, bijvoorbeeld in de buurt van waar je studeert. 

Apeldoorn
Vlijtseweg 106
Maandag en woensdag, van 12:00 tot 17:00 

Harderwijk
Zuiderbreedte 8
Dinsdag en vrijdag van 12:00 tot 17:00. Deze locatie sluit op dinsdag 13 juni.

Lichtenvoorde
Varsseveldseweg 8-12
Dinsdag en vrijdag van 12:00 tot 17:00. Deze locatie sluit op dinsdag 13 juni.

Vragen of afspraak maken?

Bel: 0800 1608.

Alle jongens en meiden krijgen in het jaar dat ze 14 worden een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte (Men ACWY).

Wat je moet weten

 • Jongens en meisjes die hiervoor in aanmerking komen, krijgen een persoonlijke uitnodiging van het RIVM. In deze uitnodiging staat waar en wanneer je verwacht wordt voor de prik.

Eerder uitgenodigd maar de vaccinatie nog niet gehad

 • Ben je in 2022 uitgenodigd én was dit de eerste keer? Je hoeft niets te doen. Je krijgt automatisch een nieuwe uitnodiging van het RIVM.
 • Heb je meerdere uitnodigingen gemist? Dan krijg je geen nieuwe uitnodiging. Als je de vaccinatie toch wilt halen, kan dat tot je 18e verjaardag. Neem hiervoor contact op met de Jeugdgezondheid van GGD Noord- en Oost-Gelderland via telefoon: 088 443 30 00, keuze optie 3. Let op: alleen op werkdagen tussen 8.00-12.00 uur.

In 2023 start het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dit betekent dat er vanaf 31 januari t/m 10 mei 2023 door de hele regio Noord- en Oost Gelderland gevaccineerd wordt in sporthallen en/of andere externe locaties.  

Tijdens een vaccinatie-dag kan het voorkomen dat verschillende leerlingen onder schooltijd even afwezig zijn voor hun afspraak. Wij gaan ervanuit dat ouders de betreffende leerkrachten en/of docenten hiervan op de hoogte stellen. 

 • Voor de meningokokken vaccinatie (februari, maart) wordt het volgende geboortejaar opgeroepen: 2009.
 • Voor de HPV vaccinatie (maart, april, mei) worden de volgende geboortejaren opgeroepen: 2013, 2011, 2010, 2007 en 2005. 

Daarnaast kan het voorkomen dat een kind (met een ander geboortejaar) de vaccinatie in 2022 gemist heeft. Hiervoor krijgen zij een nieuwe oproep in 2023. 

Voorbereiding

Jij kent je kind het beste en kunt dus ook goed inschatten wat een geschikt moment is om te vertellen dat je kind een prik gaat krijgen. Meestal hoeft dit niet heel lang van tevoren. Maar wacht ook niet tot het allerlaatste moment.

Vertel je kind op een neutrale wijze wat er gaat gebeuren. Wees eerlijk en zeg nooit dat het geen pijn doet. Dan valt het namelijk tegen op het moment dat het wél pijn blijkt te doen. Vertel eerlijk dat het voor iedereen anders is hoe de prik voelt. Wat je kunt zeggen: “Sommige kinderen voelen een drukkend gevoel, anderen zeggen dat ze niets voelen. En ik ben benieuwd hoe het bij jou voelt.”
Angst is besmettelijk. Als jij rustig bent en blijft (voor, tijdens en na de vaccinatie), zal je kind ook rustiger zijn.

N.B. Wanneer je vermoedt dat je kind heel erg bang is voor de prik en daardoor moeilijk te vaccineren zal zijn, is het verstandig om vooraf even contact op te nemen met onze afdeling jeugdgezondheidszorg om te overleggen.

Tijdens de vaccinatie

Afleiding kan helpen. Leg uit dat het helpt als je kind net vóór en tijdens de prik ergens anders naar kijkt dan de naald en de arm. Vraag je kind om tijdens het prikken de tenen te bewegen of bedenk vooraf samen met je kind iets wat kan helpen als afleiding.

 • Zorg dat je kind een T-shirt met korte mouwen aan heeft
 • Bij aankomst geef je eerst de vaccinatiekaart af en daarna wacht je samen met je kind totdat het aan de beurt is
 • Je aanwezigheid tijdens de vaccinatie is belangrijk. Wanneer jij rust en vertrouwen uitstraalt, zal dit een positieve invloed hebben op je kind.
 • Spanning mag er zijn. Als je merkt dat je kind bang is, benoem dan wat je ziet. Bijvoorbeeld: “ik weet dat je het spannend vindt, dat mag” of “het is zo voorbij”. Het erkennen en benoemen van zijn/haar emoties zorgt voor opluchting. Blijf zelf kalm en ga niet mee in de boosheid of verdriet van je kind. Jij hebt de regie.

Na afloop

Vraag achteraf hoe je kind het vond gaan. Geef je kind een compliment en laat weten dat je trots bent. En laat je kind ook zichzelf een compliment geven. Deze positieve zelfspraak verlaagt de prikangst voor een volgende keer.

Bijwerkingen van een vaccin

Een bijwerking is een ongewenst effect van een geneesmiddel of een vaccin. Het gewenste effect van een vaccinatie is bescherming tegen infectieziekten. Alle andere effecten zijn dus bijwerkingen. Een zere arm, een rode vlek, of een zwelling op de plaats van de vaccinatie zijn voorbeelden van bijwerkingen. Omdat er voortdurend onderzoek plaatsvindt naar bijwerkingen, zijn de meeste bijwerkingen van vaccins bekend. Meestal zijn bijwerkingen niet ernstig en betreft het lichte koorts of een rode, gezwollen plek waar de prik is gegeven. Kleine kinderen kunnen wat hangerig zijn en vaker langer huilen. Bijwerkingen gaan meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam.

Lees meer over bijwerkingen bij vaccineren en vaccins op rijksvaccinatieprogramma.nl.

Hulp bij je keuze

Ouders/wettelijke vertegenwoordigers beslissen zelf over wel of niet vaccineren. Vanaf 12 jaar beslist het kind mee en vanaf 16 jaar beslist het kind zelf. 

HPV vaccinatie keuzehulp Externe link Meer informatie over de vaccinaties Externe link

Vragen over je afspraak

Neem hiervoor contact op met Jeugdgezondheid via telefoon: Bel naar: 088 443 30 00, keuze optie 3. Let op: alleen op werkdagen tussen 8.00-12.00 uur.