Vaccinatie corona

In het najaar van 2024 start een nieuwe vaccinatieronde tegen corona. Deze is bedoeld voor mensen vanaf 60 jaar, mensen die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen en voor zorgmedewerkers. Met de coronaprik wordt de bescherming tegen ziekenhuisopname of overlijden door het virus weer op peil gebracht. Mensen die om individuele redenen een vaccinatie willen, bijvoorbeeld vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts, kunnen deze ook halen in de najaarsronde.

In het tweede kwartaal van 2024 wordt bekend wanneer de najaarsronde start en eindigt.

Verwijzing arts

Op advies van de behandelend arts kunnen volwassen en kinderen met een medisch hoog risico om ernstig ziek te worden door corona het hele jaar door een coronaprik halen. 

Met een verwijzing van de arts kun je bellen naar 0800 7070 om een prikafspraak in te plannen.

Coronaprik niet nodig voor zwangeren

Het risico om tijdens je zwangerschap ernstig ziek te worden door corona en een vroeggeboorte te krijgen, is lager dan aan het begin van de coronapandemie. Dat komt doordat er onder de bevolking een brede bescherming tegen corona is opgebouwd. Ook is de omikronvariant van het coronavirus minder ziekmakend. De coronaprik is daarom niet meer nodig voor zwangeren.

Wordt je jaarlijks uitgenodigd voor de griepprik? Of werk je in de zorg? Dan is het advies om in de najaarsronde van 2024 wel de coronaprik te halen. Ook als je zwanger bent. Vaccinatie tegen corona is veilig tijdens de zwangerschap.

Soorten coronavaccins

Voor de coronaprik wordt nu het mRNA-vaccin XBB1.5 van BioNTech/Pfizer gebruikt. Dit zogeheten XBB-vaccin biedt nu de beste bescherming tegen de huidige varianten van het coronavirus.

Het eiwit-vaccin van Novavax is een alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin willen of mogen. Novavax heeft het vaccin aangepast aan de XBB-variant. 

Het is nog niet duidelijk of beide vaccins aangepast worden voor de najaarsronde van 2024. Meer informatie hierover volgt zodra dit bekend is.

Vaccinatie halen

Houd hier rekening mee als je bij ons langskomt:

  • Neem je ID-bewijs mee.
  • Kom alleen naar de vaccinatielocaties, zonder kinderen. Neem alleen begeleiding mee als dit nodig is.

Na de vaccinatie

Je kunt na de vaccinatie last hebben van bijwerkingen, zoals spierpijn of koorts. Dit is normaal. Als jij je zorgen maakt, kun je jouw huisarts bellen. Na de vaccinatie is de kans groot dat je niet of minder ziek wordt van een coronabesmetting.

Je kunt eventuele bijwerkingen melden bij bijwerkingencentrum Lareb. Ook vind je bij Lareb meer informatie over de mogelijke bijwerkingen. 

Bij GGD Noord- en Oost-Gelderland krijg je na je vaccinatie op papier een bevestiging van de vaccinatie. De bevestiging op papier geldt niet als bewijs voor vaccinatie tegen het coronavirus. 

Vanaf 1 juli 2023 gelden de Europese regels niet langer die de uitgifte van coronabewijzen via de CoronaCheck-app mogelijk maken. Lees verder op de website van de Rijksoverheid over het vaccinatiebewijs als coronabewijs.

Gele boekje

Een aantekening van de coronavaccinatie in het gele inentingsboekje is niet verplicht en ook niet noodzakelijk. Het is namelijk geen officieel vaccinatiebewijs. Je kunt de registratiekaart die je hebt gekregen bij de vaccinatie invouwen in het boekje. Voor een stempel kun je naar één van onze locaties komen. Dit kan alleen als je gevaccineerd bent bij één van onze vaccinatielocaties.

Vragen

Voor vragen gericht aan GGD Noord- en Oost-Gelderland, bel naar 088 443 33 55 (maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09:00 tot 17:00 uur). Of mail naar telefonischadvies@ggdnog.nl

Website mijnvraagovercorona.nl Open externe link in nieuw tabblad