Vaccinatie corona

Op 16 september start een nieuwe vaccinatieronde tegen corona. Deze najaarsronde duurt tot 6 december 2024.

Door de coronaprik zijn mensen die een hoger risico lopen beter beschermd tegen ziekenhuisopname of overlijden door corona. Dat is belangrijk, het coronavirus is er nog steeds en kan weer opleven.

Wie kan dit najaar de prik halen?

 • Mensen van 60 jaar en ouder.
 • Mensen tussen de 18 en 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik ontvangen.
 • Zorgmedewerkers die werken met kwetsbare mensen.
 • Kinderen en volwassenen uit medische hoog-risicogroepen (zoals mensen met een afweerstoornis).
 • In individuele gevallen is maatwerk mogelijk. Bijvoorbeeld als mensen met een kwetsbaar gezinslid ook graag de coronaprik willen krijgen.

 

Hoe ontvang je een uitnodiging

 • Tussen 27 augustus en half oktober ontvangen mensen van 60 jaar en ouder een persoonlijke uitnodigingsbrief van het RIVM.
 • Mensen die nog geen 60 jaar zijn maar wel in aanmerking komen voor een coronaprik, krijgen geen brief van het RIVM. Zij kunnen zelf vanaf 27 augustus via planjeprik.nl bij de GGD een afspraak maken.

Houd hier rekening mee als je bij ons langskomt:

 • Neem je ID-bewijs mee.
 • Kom alleen naar de vaccinatielocaties, zonder kinderen. Neem alleen begeleiding mee als dit nodig is.

 

Verwijzing arts

Op advies van de behandelend arts kunnen volwassen en kinderen met een medisch hoog risico om ernstig ziek te worden door corona het hele jaar door een coronaprik halen. Met een verwijzing van de arts kun je bellen naar 0800 7070 om een prikafspraak in te plannen.

 

Coronaprik niet nodig voor alle zwangeren

Het risico om tijdens je zwangerschap ernstig ziek te worden door corona en een vroeggeboorte te krijgen, is lager dan aan het begin van de coronapandemie. Dat komt doordat er onder de bevolking een brede bescherming tegen corona is opgebouwd. Ook is de omikronvariant van het coronavirus minder ziekmakend. De coronaprik is daarom niet meer nodig voor zwangeren.

 • Ben je zwanger en adviseert je behandelend arts je te laten vaccineren? Bijvoorbeeld vanwege een ziekte of medicijngebruik? Dan kun je bij de GGD door het jaar heen een afspraak maken voor de coronaprik.
 • Word je jaarlijks uitgenodigd voor de griepprik? Of werk je in de zorg? Dan is het advies om in de najaarsronde van 2024 wel de coronaprik te halen. Ook als je zwanger bent. Vaccinatie tegen corona is veilig tijdens de zwangerschap.

 

Soort coronavaccin

Voor de coronaprik wordt nu het mRNA-vaccin Comirnaty van Pfizer/BioNTech tegen de omikronvariant JN.1 gebruikt.

 

Na de vaccinatie

Je kunt na de vaccinatie last hebben van bijwerkingen, zoals spierpijn of koorts. Dit is normaal. Als jij je zorgen maakt, kun je jouw huisarts bellen. Na de vaccinatie is de kans groot dat je niet of minder ziek wordt van een coronabesmetting.

Je kunt eventuele bijwerkingen melden bij bijwerkingencentrum Lareb. Ook vind je bij Lareb meer informatie over de mogelijke bijwerkingen. 

Bij GGD Noord- en Oost-Gelderland krijg je na je vaccinatie op papier een bevestiging van de vaccinatie. De bevestiging op papier geldt niet als bewijs voor vaccinatie tegen het coronavirus. 

Vanaf 1 juli 2023 gelden de Europese regels niet langer die de uitgifte van coronabewijzen via de CoronaCheck-app mogelijk maken. Lees verder op de website van de Rijksoverheid over het vaccinatiebewijs als coronabewijs.

Gele boekje

Een aantekening van de coronavaccinatie in het gele inentingsboekje is niet verplicht en ook niet noodzakelijk. Het is namelijk geen officieel vaccinatiebewijs. Je kunt de registratiekaart die je hebt gekregen bij de vaccinatie invouwen in het boekje. Voor een stempel kun je naar één van onze locaties komen. Dit kan alleen als je gevaccineerd bent bij één van onze vaccinatielocaties.

Vragen

Voor vragen gericht aan GGD Noord- en Oost-Gelderland, bel naar 088 443 33 55 (maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09:00 tot 17:00 uur). Of mail naar telefonischadvies@ggdnog.nl

Informatie over corona Open externe link in nieuw tabblad