Pesten
Pesten is iets anders dan plagen. Als je geplaagd wordt, plaag je een keer terug en blijft het leuk. Bij pesten wordt iemand bewust pijn gedaan of bang gemaakt. Pesten gebeurt vaak tegen één persoon en niet één keer, maar vaker.
Meestal zijn pesters met een groep en doen ze dingen die jij niet wilt. Ze schelden je uit, slaan of schoppen, willen niet naast je zitten of roddelen over je. Als je gepest wordt, kun je je daar vaak niet tegen verdedigen en je kunt je er behoorlijk naar door voelen. Soms kan je er niet van slapen of heb je geen zin meer om naar school te gaan. Vaak denk je dat het jouw schuld is, maar onthoud dat de schuld altijd bij de pesters ligt.
Wat kun je doen als je gepest wordt?
- Geef altijd duidelijk je grenzen aan, dus zeg wanneer er iets gebeurt dat je niet leuk vindt;
- Vraag hulp aan je omgeving. Wees niet bang om hulp te vragen aan iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld je ouders, iemand van school of een van je vrienden. Samen kunnen jullie bekijken wat je kan doen om het pesten te stoppen. Praten over pesten is geen klikken en erover praten kan enorm opluchten.
Digitaal pesten
Je kunt ook gepest worden via sociale media. Wat kun je doen:
- Geef nooit je wachtwoord en inlognaam aan anderen;
- Reageer niet op haatberichten of andere digitale pesterijen;
- Blokkeer de afzender bij haatberichten en bewaar het bericht of sla de bericht op als bewijs;
- Als je iets vervelends ziet op je beeldscherm klik het dan zo snel mogelijk weg en vertel het aan iemand.
Meer informatie
Je kunt meer informatie over pesten vinden op de website Stoppestennu.nl en de website NJI.nl. Voor kinderen is er de website Pestweb.nll.
Filmpje: Pesten
In dit filmpje van Opvoedinformatie Nederland geeft Fiona uitleg over wat je kunt doen als je kind gepest wordt, of als jouw kind de pester is.
Filmpje: Hoe help je jouw kind weerbaarder te worden?
Hoe kan je jouw kind helpen meer zelfvertrouwen te krijgen en weerbaarder te worden? Fiona geeft je tips in dit filmpje van Opvoedinformatie Nederland.
Informatie voor scholen
GGD Noord- en Oost-Gelderland probeert op verschillende manieren pesten te voorkomen. Scholen kunnen gebruik maken van de leskist 'Pesten' van het Informatie –en documentatiecentrum. Daarnaast kunnen scholen ondersteuning vragen bij de Gezonde Schooladviseur.