Beleid en begroting
De stukken, genoemd in onderstaande informatie kunnen opgevraagd worden bij de directiesecretaris.
Het GGD-bestuur heeft de GGD-taken ingedeeld A-, B-, C-, en D-taken. Deze indeling laat zien wat de verantwoordelijkheid van de gemeenten voor de verschillende GGD-taken is. In het kort is de indeling:
A. Wettelijke GGD-taken
die gemeenten wettelijk verplicht laten uitvoeren door de GGD.
B. Wettelijke gemeentelijke taken
die de GGD kán uitvoeren in opdracht van gemeenten.
C. Autonome gemeentelijke taken
die de GGD kán uitvoeren in opdracht van gemeenten.
D. Externe taken
die de GGD uitvoert in opdracht van derden.
- Jeugdgezondheid (4-18 jaar)
- Infectieziektebestrijding
- Reizigersadvisering
- Medische milieukunde
- Maatschappelijke zorg
- Beleidsadvisering
- Onderzoek (epidemiologie)
- Gezondheidsbevordering
- Gezondheidsbevordering nieuwkomers
- Forensische geneeskunde
- Seksuele gezondheid
- Toezicht kinderopvang
- Tuberculosebestrijding
- Doetinchem Studie
Het algemeen bestuur van de GGD stelde op 28 februari 2024 de Bestuursagenda 2023-2027 GGD NOG vast. De gemeenteraden konden voorafgaand aan deze vaststelling een zienswijze op de concept-bestuursagenda indienen.
In deze bestuursagenda staat welke thema’s de gemeenten de komende jaren van belang achten. Dit bevordert het integraal werken tussen gemeenten en GGD. De bestuursagenda schetst de grote lijnen; per subregio vindt een verdere uitwerking plaats, die aansluit bij de daar aanwezige wensen en mogelijkheden.
Wil je de bestuursagenda digitaal ontvangen, vul onderaan deze pagina je gegevens in en ontvang het bestand in je mailbox.
In Uitgangspuntennota GGD NOG 2026 beschrijft het dagelijks bestuur van de GGD de algemene beleidsmatige en financiële kaders voor de begroting 2026. Op 20 november 2024 besprak het dagelijks bestuur de Uitgangspuntennota met het algemeen bestuur. Op 28 november 2024 stuurde het dagelijks bestuur de Uitgangspuntennota 2026 aan de gemeenteraden. De raden konden hierop tot 1 maart 2025 een zienswijze indienen. Hiermee kunnen de raden vooraf richting geven aan de concept-Programmabegroting.
Het dagelijks bestuur betrekt de zienswijzen van de raden bij het opstellen van de Programmabegroting 2026. Deze is op 11 april 2025 aan de raden van de gemeenten gezonden. De raden kunnen ook hierop een zienswijze indienen.
Wil je de Uitgangspuntennota 2026 digitaal ontvangen, vul onderaan deze pagina je gegevens in en ontvang het bestand in je mailbox. Ook voor 2025 heeft het dagelijks bestuur een Uitgangspuntennota opgesteld. Deze kun je ook onderaan deze pagina opvragen.
Concept-Programmabegroting 2026
Op 10 april 2025 is de concept-Programmabegroting 2026 besproken in het algemeen bestuur van de GGD. Vervolgens is deze naar de raden van de gemeenten gestuurd. De raden kunnen tot 8 juli 2025 een zienswijze op deze concept-Programmabegroting indienen. Deze zienswijzen betrekt het dagelijks bestuur bij het opstellen van de definitieve begroting. Het algemeen bestuur besluit op 10 september 2025 over de Programmabegroting 2026. De concept-Programmabegroting 2026 kun je digitaal ontvangen door onderaan deze pagina je gegevens in te vullen.
Programmabegroting 2025
Op 12 september 2024 stelde het algemeen bestuur de Programmabegroting 2025 vast. Hierbij zijn de zienswijzen van de raden en de reactie hierop van het dagelijks bestuur besproken. Op 20 november 2024 heeft het algemeen bestuur de 1e begrotingswijziging 2025 vastgesteld en op 20 februari 2025 de tweede begrotingswijziging; deze tweede wijziging betreft een inhoudelijke actualisering van speerpunten en ontwikkelingen.
Wil je ook de programmabegroting 2025 digitaal ontvangen, vul dan onderaan deze pagina je gegevens in en ontvang het bestand in je mailbox.
De 22 gemeenten in het werkgebied van GGD NOG hebben hun afspraken over samenwerking voor de GGD vastgelegd in een gemeenschappelijke regeling, de 'statuten' van de GGD. De gemeenschappelijke regeling bepaalt welke taken de GGD heeft, hoe het bestuur wordt samengesteld en hoe de financiën worden geregeld. De volledige tekst vind je op Overheid.nl.
De regeling is per 20 juli 2024 aangepast aan de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) uit 2022. Deze wijziging heeft als doel versterking van:
- de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen (GR).
- de kaderstellende en controlerende rol van gemeenteraden bij gemeenschappelijke regelingen.
De wijzigingen betreffen diverse onderwerpen, zoals het instellen van een adviescommissie met raadsleden, een actieve informatieplicht voor het GGD-bestuur en het vragen van zienswijzen aan raden.
Het algemeen bestuur van de GGD stelde op 10 april 2025 de Jaarstukken 2024 vast.
Wil je de Jaarstukken 2024, met daarin de controleverklaring van de onafhankelijke accountant, digitaal ontvangen? Vul dan onderaan deze pagina je gegevens in en ontvang het bestand in je mailbox.