De Pas Erin

Het project De Pas Erin, Samen stappen zetten naar vitale en duurzame wandelinitiatieven in Achterhoekse wijken ging op 1 september 2021 van start in de 4 gemeenten van de West-Achterhoek. 

Logo De Pas Erin

Op gemeenteniveau werken ambtenaren, buurtsportcoaches, zorgprofessionals, lokale sportverenigingen, vertegenwoordigers van lokale wandelinitiatieven vanuit de burgers en welzijnswerk samen binnen het project. GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft de regionale projectleiding en voert het onderzoek uit. Wageningen University & Research, Kenniscentrum Sport en Bewegen en Koninklijke Wandelbond Nederland brengen specifieke expertise in. ‘De Pas Erin’ heeft als hoofddoel om wandelinitiatieven in de regio te versterken en beweegarmoede te verminderen. 

Gezond en vitaal leven

We weten inmiddels allemaal dat bewegen belangrijk is voor een gezond en vitaal leven. Eén van de meest laagdrempelige manieren om dat te doen, is wandelen. Wandelen kun je zelf doen, in je eigen tijd en op je eigen tempo. Het aantal mensen dat is gaan wandelen, is dan ook flink gestegen afgelopen jaren, naar zo’n 3,5 miljoen Nederlanders die wekelijks wandelen. 

Verbeteren wandelinitiatieven

Ook het aantal georganiseerde wandelinitiatieven is sterk toegenomen, onder andere in de Achterhoek. ‘De Pas Erin’ richt zich op het versterken van deze wandelinitiatieven. Hoe zorg je dat zo’n initiatief een succes wordt en blijft? Op welke manier kun je techniek inzetten om het wandelen aantrekkelijker te maken? En wat is het effect van wandelen en het maatschappelijke rendement?  

Samen De Pas Erin

Om antwoord te geven op deze vragen, werken we samen. Het project De Pas Erin, samen stappen zetten naar vitale en duurzame wandelinitiatieven in Achterhoekse wijken is een project van GGD Noord- en Oost-Gelderland, de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek, Kenniscentrum Sport & Bewegen, de Koninklijke Wandel Bond Nederland, Menzis en Wageningen Universiteit. Samen doen we onderzoek in de praktijk, waarbij ook deelnemers betrokken worden. Het project wordt mede gefinancierd door ZonMw. Doel van de subsidie is het versterken van lokaal gezondheidsbeleid, gericht op gezondheidsbevordering en een gezonde leefomgeving. Centraal staat het verduurzamen en versterken van lokale aanpakken.  

Meer informatie

Op de website Evaluatiebureau Publieke Gezondheid  vind je meer informatie over het project. Of mail projectleider Paul van der Meer.