Maak je tuin zomerklaar
Zomers worden steeds warmer. Er zijn meer hete en zonnige dagen. Veel mensen vinden het daardoor lastig om écht van hun tuin te genieten. En dat is jammer, want buiten zijn - zeker in het groen - is goed voor je gezondheid. Je ontspant, krijgt frisse lucht en het verbetert je concentratie.
Toch is bijna de helft (49%, zie onderzoek) van de mensen niet goed voorbereid op aanhoudende warmte. Ze vinden weinig verkoeling in hun tuin of buurt. In steden is dat probleem vaak nog groter. Gelukkig kun je zelf ook veel doen om je tuin of balkon om te toveren in een aangename plek waarin je gezond kan genieten. Zelfs zonder dat het veel geld of moeite kost. Deze tips helpen je!
Heb je veel tegels in je tuin? Dat lijkt praktisch, maar is erg warm in de zomer. Tegels houden warmte van de zon vast. En bij hevige regen kan het water moeilijk de grond in. Zo kun je wateroverlast krijgen. Daarom is het goed om tegels uit de tuin te halen; maak minimaal 60% van je tuin groen.
Gooi je oude tegels niet weg, maar hergebruik ze bijvoorbeeld als bankje, border of stapstenen. Kijk voor inspiratie op:
Sommige gemeenten halen gewipte tegels gratis op met een ‘tegeltaxi’. Kijk op de website van je gemeente of je hier gebruik van kunt maken.
Een groene tuin ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, het voorkomt ook wateroverlast, helpt ontspannen en beperkt geluidsoverlast. Bomen en planten zorgen ook voor schaduw en verkoeling. Bomen zijn de meest effectieve manier om de gevoelstemperatuur te verlagen. De meeste schaduw krijg je van grote bomen met dichte kruinen. Het duurt lang voordat bomen volledig volgroeid zijn; behoud daarom bestaande bomen in je tuin! Gebruik geen bestrijdingsmiddelen voor het groen in je tuin. Dit is beter voor jou en de natuur. Lees meer over groen en gezondheid op GGDLeefomgeving.nl.
Op hete dagen droogt de bodem sneller uit. Strooi plantaardig materiaal, zoals houtsnippers of boomschors rond de planten op de bodem (mulchen). Zo houd je de bodem vochtig en bescherm je planten tegen de zon en oververhitting. Je hoeft hierdoor ook minder te sproeien, waardoor je water bespaart! Een alternatief is het gebruiken van plantjes als bodembedekkers. Bekijk op Gardeners’ World tips over mulchen.
Het vergroenen van je tuin kan duur zijn. Door planten te scheuren kun je van één plantje drie of vier nieuwe plantjes maken! Zo bespaar je kosten en het is goed voor de plant. Lees op GGDLeefomgeving.nl hoe je plantjes kunt scheuren. Er zijn verschillende plantsoorten die zich goed lenen voor het scheuren. Sommige gemeenten helpen ook een handje mee en geven subsidie om je tuin te vergroenen, check de website van je eigen gemeente voor meer informatie. Kijk op de groene subsidiewijzer of je subsidie kan krijgen, bijvoorbeeld voor een groene schutting of gevel en het wippen van tegels.
Je kunt ook zonder groene vingers een groene tuin hebben. Stichting Steenbreek geeft een lijst met lokale tuinplanten die weinig onderhoud vragen. Een betegelde tuin lijkt minder werk dan een groene tuin, maar dit is een misverstand! Door de slechte afwatering van betegeling krijg je sneller last van groene aanslag op de tegels en ongewenste planten tussen de tegelvoegen.
Op een balkon of dakterras kan het in de zomer erg warm worden. Ook hier kun je een aangenamere plek van maken. Hang plantenpakken aan de balkonreling, zet potten op de grond of laat klimplanten tegen de muur of balkonreling groeien. Muren nemen namelijk warmte op. Een groene muur zorgt voor verkoeling, ook binnenshuis. Op Weerproof.nl staan geschikte balkonplanten voor elke windrichting. Weinig ruimte? Denk aan verticaal tuinieren. Is je balkon nog steeds te warm? Plaats een balkonscherm, schaduwdoek of een vlonder op de vloer.
Leg een paar stoeptegels of wat grind neer op een schaduwrijke plek tussen het groen. Dit is ook een mooie kans om gewipte tegels uit je tuin te hergebruiken.
Heb je geen ruimte of geld voor een overkapping of veranda? Gebruik een parasol of schaduwdoek. Voor balkons zijn er ook schaduwdoeken met zuignappen. Je bepaalt zo zelf waar en wanneer je schaduw wil. In de winter berg je het makkelijk op waardoor je geen licht in huis verliest. Uit een studie blijkt dat een schaduwdoek een effectieve verkoelingsmethode is.
In je tuin genieten van de zon? Smeer je goed in met zonnebrandcrème. Ook in de schaduw, want ook dan kun je verbranden. Door de zon word je blootgesteld aan UV-straling. Overmatige blootstelling aan UV-straling vergroot het risico op huidkanker. In de lente en zomer is de zonkracht midden op de dag gemiddeld tussen de 4 en 8. Bij zonkracht 7-8 verbrandt de onbeschermde huid al na 10-15 minuten.
Tip: bewaar de zonnebrand vlakbij je tuin- of balkondeur. Dit verlaagt de drempel om te smeren. Op GGDLeefomgeving.nl lees je hoe je verantwoord met de zon omgaat en hoe vaak je je moet insmeren.
Vanaf de lente leggen muggen hun eerste eitjes. Muggen kunnen overlast veroorzaken, bijvoorbeeld wanneer je ’s avonds in de tuin zit of als je wil slapen. Let op stilstaand water in je tuin om overlast te voorkomen. Muggen leggen hun eitjes namelijk in stilstaand water. Denk aan water in schoteltjes, potten, gieters en dekzeilen. Controleer dit minimaal één keer per week. Ook het water in een vijver of (kinder)zwembad kan een broedplaats zijn voor muggen. Schaf voor je vijver een pompje op zonne-energie aan om beweging in het water te veroorzaken. GGDLeefomgeving.nl geeft je nog meer tips om muggen te voorkomen.
Controleer jezelf ook op teken, deze zitten ook in je tuin! Ze zitten vaak in hoog gras of tussen dode bladeren. Lees je meer over teken.
Als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, kunnen gezondheidsklachten optreden. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen en oververhitting. Wordt het warm in huis? Weer overdag de zon uit je huis en houd ramen en deuren gesloten. Zet alleen ramen open als het buiten koeler is dan binnen. Als je geen zonwering hebt, sluit dan de gordijnen aan de kant waar de zon op staat. Meer tips voor een koel huis staan op GGDLeefomgeving.nl.
Wil je meer doen om je tuin zomerklaar te maken?
- Bekijk tips voor de aanleg van een groen dak, groene schutting, groene gevel en een geveltuin. Dit heeft ook een verkoelende werking.
- Nog geen boom in je tuin, maar wil je dit wel graag? Bekijk de Bomentabel om te zien welke bomen voor de meeste verkoeling zorgen.
- Doe iets goeds met regenwater en plaats een regenton in je tuin. Lees op Vitens.nl alles over de voordelen van een regenton.
- Met een pergola zorg je voor schaduw en koelte in je tuin en het beschermt je tegen de zon. Een klimroos of druivenplant over de pergola zorgt voor extra sfeer én verkoeling.
- Draag met het vergroenen van je tuin ook bij aan de biodiversiteit! Goed voor mens, dier en natuur. Een biodiverse omgeving zorgt voor schone lucht, fris water en een goede bodemkwaliteit. Ook helpt het klimaatverandering tegen te gaan. Je kunt met je tuin veel doen om bij de dragen aan de biodiversiteit.
Meer informatie?
- Ben je op zoek naar onderhoudsvriendelijke planten? Vakblad de Hovenier geeft een top 10.
- Milieu Centraal biedt een praktisch stappenplan om je betegelde tuin om te toveren tot een groenere plek en een stappenplan voor een groen balkon.
- Op GGDLeefomgeving.nl kun je terecht voor tips om gezondheidsklachten door hitte te voorkomen.
Download onze poster Maak je tuin zomerklaar!
Maak je tuin zomerklaar
Download