Roken

Roken is ongezond. Dat weet eigenlijk iedereen. Roken veroorzaakt in Nederland naar schatting minimaal 20.000 doden per jaar. 

Roken en jongeren

Roken is voor jongeren extra schadelijk, omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is. Voor jongeren zijn er verschillende betrouwbare websites met informatie over roken, waaronder de website van Jouw GGD.

Vapen ofwel ‘dampen' is verslavende nicotine. De damp van een e-sigaret bevat, net als tabaksrook, schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden, aldus het RIVM. Het vapen kan leiden tot:  

  • irritatie en schade aan de luchtwegen.
  • hartkloppingen.
  • een verhoogde kans op kanker. 

Hoewel er bij een e-sigaret minder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij een normale sigaret, is het dus niet zonder gezondheidsrisico’s. Want nicotine blijft erg verslavend. Welke schadelijke effecten een vape heeft bij langdurig en regelmatig gebruik, is nog niet bekend. Meer informatie over vapen vind je op de website van Jellinek.

Snus (spreek uit: ‘snuus’) is gestoomde tabak, gemalen en vermengd met zout, natriumcarbonaat en aroma’s. Snus zit in een soort theezakje dat onder de bovenlip wordt gestopt. Snus je tabak? Dan komt de nicotine via het speeksel en de kleine bloedvaatjes in je mond in het bloed. Het risico op verslaving is groot. Meer informatie over Snus vind je op de website van Jellinek.

 

Roken en ouders

Ouders willen natuurlijk voorkomen dat hun kind gaat roken. Dat is lastig want juist in de puberteit gaan veel jongeren experimenteren met roken. Het gesprek met een puberend kind aangaan valt niet altijd mee. Informatie, voorbeeldfilmpjes en tips voor ouders vind je op de website Helder opvoeden en in het interactieve Frisse Start Magazine

Rook je zelf? Dan is stoppen met roken het beste dat je voor je kind, jezelf en de mensen om je heen kunt doen.

Wat doet de GGD?

Als GGD ondersteunen wij onze gemeenten, professionals, samenwerkingspartners en organisaties (scholen, werkgevers) bij het maken van beleid. Wij adviseren en participeren in de ontwikkeling en uitrol van programma’s, campagnes en interventies. Daarnaast zijn we betrokken bij:  

Stoppen met roken is niet gemakkelijk, maar wel zeer de moeite waard. Stoppen met roken draagt bij aan een goede gezondheid van jezelf en de mensen om je heen. 

En dan, je wilt stoppen. Maar hoe pak je het aan? Alles over stoppen met roken vind je op de website Ik Stop Nu. Daar vind je tips, uitleg over de vergoedingen van de zorgverzekeraar en nog veel meer. 

Tip: maak gebruik van ondersteuning en begeleiding bij het stoppen met roken, dat vergroot de kans dat je succesvol stopt. Begeleiding door een erkende coach wordt  – eenmaal per jaar - vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

NIX18 is een campagne die ouders stimuleert om de ‘afspraak van NIX’ met hun kind te maken. De 'afspraak' is om samen het gesprek aan te gaan over roken en alcohol. NIX18 bestaat uit verschillende onderdelen en materialen. Gedurende het jaar vinden er verschillende activiteiten plaats. Bijvoorbeeld de ‘NIX zonder ID’ actie in het voorjaar, persberichten rondom de zomervakantie en kerstvakantie. Aan het begin van het nieuwe schooljaar versturen gemeenten een informatie naar ouders van kinderen in het voortgezet onderwijs. Ook is er het ‘blad van NIX’ (download gratis) voor ouders van pubers, waarin zij tips vinden om roken en drinken te bespreken met hun kind. 

Een klassikale niet-rokenwedstrijd, voor leerlingen van de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs. Klassen die meedoen aan de challenge worden uitgedaagd om niet te roken van 1 november tot 1 mei. Tijdens de actieperiode krijgen de leerlingen meerdere keren les over roken en vullen ze op een registratieformulier in of zij wel of niet roken.

Onze Gezonde Schooladviseurs brengen de challenge onder de aandacht van de voortgezet onderwijs scholen in onze regio.  

Alle GGD’en in Nederland ondersteunen De Rookvrije Generatie. Het doel is om te voorkomen dat kinderen in aanraking komen met tabaksrook, want ‘zien roken, doet roken’. Op verschillende momenten in het jaar worden er (landelijke en regionale) activiteiten of campagnes uitgevoerd. Benieuwd wat je als ouder, professional of gemeente kunt doen? Bezoek dan de website rookvrijegeneratie.nl.

Scholen kunnen de leskist ‘Alcohol, Roken, Drugs’ voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs gratis lenen bij de GGD. Daarin zijn verschillende lesmaterialen opgenomen rondom het thema. 

Wil je weten wat je kunt doen om roken en alcoholgebruik door leerlingen en studenten tegen te gaan? Bekijk de websites van de Gezonde School hieronder met informatie voor het: