Vaccinaties bij afweerstoornissen

Wil jij op reis, maar heb jij een verminderde weerstand door een bepaalde afweerstoornis, zoals de Ziekte van Crohn of Colitis Ulceros? Laat je op tijd informeren en vaccineren. Een reis naar (sub) tropische bestemmingen kan extra risico’s met zich meebrengen.

Op reis met een verminderde weerstand

Vaccineren doe je het liefst al vóórdat je begint met afweer onderdrukkende medicijnen. In sommige situaties kan een verminderde weerstand een contra-indicatie zijn voor het niet geven van vaccins met een levend verzwakt virus; bijvoorbeeld Gele Koorts, BMR.

Door op tijd (vóór of aan het begin van het medicijngebruik) te starten met vaccineren, is de opbouw van afweerstoffen in jouw lichaam het grootst.

  • Indien je al gestart bent met afweer onderdrukkende medicijnen, kun je nog steeds gevaccineerd worden.
  • Ben je gevaccineerd? Dan doet de GGD of een specialist na de vaccinatie(s) een bloedafname om de antistoffen te bepalen en bescherming op reis te garanderen.

Mocht je voor de toekomst reisplannen hebben, dan is het verstandig voortijdig advies in te winnen. Dit kan op onze reizigersspreekuren.

Nog vragen

Mocht je voor de toekomst reisplannen hebben, dan is het verstandig voortijdig advies in te winnen. Dit kan op onze reizigersspreekuren.

Je kunt ook vragen stellen aan je behandelend arts of contact opnemen met de afdeling vaccinatiezorg van GGD Noord- en Oost-Gelderland via e-mail: vaccinatiecentrum@ggdnog.nl.

GGD NOG heeft een samenwerkingsverband met de afdeling MDL (Maag, Darm en Lever) van het Gelre ziekenhuis. Ons gezamenlijke doel is preventie van infectieziekten bij deze doelgroep.

Je vindt meer informatie op de website van Gelre ziekenhuizen.

Meer informatie

Goede- en tijdige voorlichting, advies en de juiste vaccinaties zijn van groot belang. Bekijk hieronder waar en wanneer wij spreekuren houden.

Reizigersspreekuren