Vaccinaties bij afweerstoornissen
Je specialist heeft je bepaalde medicijnen voorgeschreven. Deze medicijnen hebben invloed op jouw weerstand. Deze zal door de medicatie verminderen waardoor je een verhoogde kans hebt op infectieziekten. Bij personen met een verminderde weerstand is de kans op (ernstige) complicaties sterk verhoogd ten opzichte van personen met een goede weerstand.
Sommige infectieziekten kunnen door preventieve vaccins worden voorkomen of kunnen de (ernstige) complicaties verminderen. Griep, long- en hersenvliesontsteking bijvoorbeeld. Na vaccinatie bouwt het lichaam antistoffen op, als je dan in aanraking komt met een infectieziekte dan zal het lichaam deze proberen te bestrijden.
Door tijdig (voor of aan het begin van je medicijngebruik) te starten met de vaccinaties is de opbouw van antistoffen het grootst. Bij enkele vaccins wordt na het voltooien een buisje bloed afgenomen om de antistoffen aan te tonen en bescherming te garanderen. Voordat je start met de vaccinaties gaan we eerst na welke vaccins je in het verleden hebt gehad. In overleg geeft je specialist de indicaties voor de vaccinaties.
Voor deze vaccinaties heb je een verwijzing van je specialist nodig. Je kunt hiervoor op de site geen afspraak maken. We nemen altijd eerst telefonisch contact met je op.
Meer informatie
Voor informatie kun je mailen naar vaccinatiecentrum@ggdnog.nl Vermeld hierbij je telefoonnummer zodat wij contact met je kunnen opnemen.
Onze GGD heeft een samenwerkingsverband met de afdeling MDL (Maag, Darm en Lever) van het Gelre ziekenhuis. Ons gezamenlijke doel is preventie van infectieziekten bij deze doelgroep. Je vindt meer informatie op de website van Gelre ziekenhuizen.