Mentale gezondheid
Gezondheid is meer dan niet-ziek-zijn. Je gezondheid is een totaalplaatje van hoe je bent, leeft en hoe je je voelt. Dat noemen we een brede blik op gezondheid, of positieve gezondheid.
Wij vinden het belangrijk om inwoners en professionals te helpen om vanuit deze brede blik naar gezondheid te kijken. We willen je laten zien hoe je daar zelf invloed op hebt. Kijk niet alleen naar wat niet goed gaat, maar juist naar wat wél goed gaat en hoe je dat nog beter kunt maken. Zo werk je aan wat jij belangrijk vindt voor jouw gezondheid.
Als je mentaal fit bent, zit je lekker in je vel, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je beter omgaan met tegenslagen. Test op www.mentaalvitaal.nl je mentale fitheid en kijk wat je kunt doen om mentaal fit te worden of te blijven.
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je mentale gezondheid te vergroten:
- Denk positief; kijk naar wat wel kan en niet naar wat niet kan.
- Stel realistische doelen. Je hoeft niet alles te kunnen en te doen. Je mag ook ‘nee’ zeggen.
- Leef met een missie. Zingeving is een belangrijke bron voor (mentaal) welzijn.
- Leef bewust. Door vaker in het moment te leven zul je minder stress, gejaagdheid en zorgen voelen. In ruil daarvoor krijg je meer rust, kalmte, vertrouwen, dankbaarheid, geluk en tevredenheid.
- Zorg voor sociale contacten en verbinding met andere mensen. Dit kan zijn in vriendschappen, maar ook door deelname aan activiteiten en verenigingen.
- Stoppen met piekeren lukt niet altijd. Erkenning hiervan neemt weerstand weg.
- Pak problemen aan. Stel niet uit en begin met hetgeen het lastigste lijkt.
- Eet gezond.
- Zorg voor goede nachtrust.
- Probeer een vast dagritme aan te houden. Dit geeft structuur aan je dag waardoor je ook minder gaat piekeren.
Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het vergt oefening en discipline om je mentale fitheid te vergroten. Wat dat betreft is er niet veel verschil met je fysieke fitheid.
Voel je somber, snel boos, eenzaam, moe of slaap je slecht? Veel mensen voelen zich niet goed, soms zonder dat we het doorhebben. Maar wat kun je doen als iemand in je omgeving zich niet lekker voelt? En hoe begin je daar een gesprek over? Bekijk de tips op de website van het Rode Kruis.
Als je via je werk te maken krijgt met iemand - leerling, klant of patiënt - die misschien aan suïcide denkt, wil je diegene graag helpen. Maar hoe breng je het onderwerp ter sprake? En wat kan je vervolgens doen? Stichting 113 Zelfmoordpreventie heeft een gratis online training suïcidepreventie die je kunt volgen. Bekijk VraagMaar, de online training suïcidepreventie.
Mensen praten meestal niet graag over mentale problemen. Het herkennen van mentale klachten is niet eenvoudig, omdat de klachten en signalen per persoon verschillend kunnen zijn. Bekijk op Thuisarts.nl hoe je klachten herkent.
- Chat via jouwggd.nl
- Kindertelefoon (tot 18 jaar): bel 0800-0432 of kom chatten.
- Allesoké (18-25 jaar): bel 0800-0450 of chat.
- Voor iedereen: de luisterlijn.nl.
- Denk je aan zelfdoding? Bel gratis 0800 0113 of chat via 113.nl
- Bekijk meerdere hulplijnen op Regelhulp.nl.
Ook kan de praktijkondersteuner van de huisarts je helpen zonder dat je een verwijzing nodig hebt voor bijvoorbeeld een psycholoog. Neem hiervoor contact op met jouw huisarts.
Meer informatie
Bezoek de volgende websites voor informatie over mentale gezondheid en psychische klachten.