Voedselinfecties

Een voedselinfectie is een ontsteking van maag en darmen. Dit kun je krijgen als je iets eet of drinkt dat besmet is met een bacterie of virus. 

Hoe krijg je een voedselinfectie

Veel voedselinfecties ontstaan meestal bij mensen thuis. Je wast bijvoorbeeld je handen niet nadat je naar het toilet bent geweest. Daarna maak je eten klaar.  

  • Je snijdt rauw vlees op een snijplank. Daarna gebruik je dezelfde plank om groenten te snijden.
  • Je eet vlees of vis dat niet goed gaar is.
  • Bacteriën en virussen groeien sneller in de warmte. Als de koelkast erg vol is, is de temperatuur vaak te hoog. Als je eten niet koud genoeg bewaart, dan groeien ziekmakende bacteriën en virussen sneller. 

  • Diarree
  • Misselijk
  • Braken
  • Buikpijn
  • Koorts

Je kunt al snel na het eten van besmet voedsel ziek worden. Maar soms kan het een paar dagen of langer duren.  

  • Goede hygiëne voorkomt besmetting en verspreiding.
  • Was altijd je handen wassen voordat je eten klaarmaakt.
  • Was je handen na ieder toiletbezoek.
  • Let op het scheiden van bereid en onbereid voedsel.
  • Zet gekoelde producten direct na aankoop in de koelkast, tot vlak voor gebruik.