Onderzoek en cijfers
Hoe gezond is Noord- en Oost-Gelderland? Om daar antwoord op te geven doen wij onderzoek naar de gezondheidssituatie van de bevolking in de regio. Dit doen we door vragen voor te leggen aan bepaalde groepen inwoners in de regio. Deze onderzoeken noemen we Gezondheidsmonitors.
Gezondheidsmonitors
We verzamelen elk jaar nieuwe informatie. We vragen niet ieder jaar dezelfde groep. Dit wisselen we af. Zo hebben we een Kindermonitor (0-12 jaar), een Gezondheidsmonitor Jeugd en een Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen.
Elke groep wordt eens in de vier jaar onderzocht. De uitkomsten van de onderzoeken worden gebruikt om gemeenten te adviseren bij het maken van gemeentelijk beleid en het uitvoeren van activiteiten die de gezondheid en het welzijn van de bevolking verbeteren. De uitkomsten van het onderzoek zijn verwerkt in rapportages. Alle resultaten van onze Gezondheidsmonitors zijn terug te vinden op de website Kompas Volksgezondheid Noord- en Oost-Gelderland. Ook verdiepend en overig regionaal onderzoek is terug te vinden op deze website.
Laat jouw mening horen over belangrijke onderwerpen die met gezondheid te maken hebben! Om te weten wat er speelt in de regio is ook jouw stem belangrijk. Het GGD panel beantwoordt vragen over bijvoorbeeld roken, buiten zijn, sociale media en nog veel meer. Help jij ons?
Over het panel
Het GGD panel bestaat uit inwoners van de regio Noord- en Oost-Gelderland. Zij beantwoorden een paar keer per jaar online een aantal korte vragen over verschillende onderwerpen, maar altijd over gezondheid. Het invullen van een vragenlijst duurt niet lang, ongeveer 5-10 minuten.
Meedoen
Je kunt meedoen aan het panel als je 18 jaar of ouder bent. Aanmelden kan via dit aanmeldformulier. Iedere keer dat je meedoet aan een onderzoek maak je kans op een VVV-bon ter waarde van € 25. Na afloop van het onderzoek mailen wij je de resultaten. Wil je niet meer meedoen? Dan kun je op elk moment weer uitschrijven voor het panel.
Je persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het onderzoek en nooit zonder jouw toestemming gedeeld met anderen. De GGD houdt zich aan de privacywetgeving. Dat betekent dat je gegevens veilig zijn.
Het doel van een academische werkplaats is het vertalen van nieuwe wetenschappelijke inzichten naar de praktijksituatie en daarbij wordt het onderwijs afgestemd op de behoefte van het praktijkveld.
AGORA is een samenwerkingsverband tussen GGD Noord- en Oost-Gelderland en Wageningen Universiteit. AGORA bundelt kennis uit beleid, praktijk en wetenschap en slaat een brug tussen deze gebieden. AGORA wil zo bijdragen aan een verbetering van het 'evidence based' handelen van de GGD wat tot uiting komt in toegankelijke en kwalitatief hoogwaardige producten en diensten.
Het Evaluatiebureau maakt gemeenten sterker. Dat doet zij met kwalitatief hoogstaand evaluatieonderzoek naar het effect van beleid en interventies. Hiermee kunnen beleidsmakers goede beslissingen nemen op het gebied van publieke gezondheid.
Tijdens evaluatieonderzoek maakt het Evaluatiebureau gebruik van eigen, lokale en (sub)regionale data en werkt het Evaluatiebureau nauw samen met universiteiten. Onafhankelijkheid en betrouwbaarheid staan voorop. Het Evaluatiebureau heeft een transparante werkwijze en korte lijnen met partners op academisch niveau.
Bezoek ook
De GGD Gezondheidsmonitor 2022 is een landelijk vragenlijstonderzoek naar de gezondheid, het welzijn en leefgewoonten onder inwoners van 18 jaar en ouder in Nederland.