Gordelroos

Gordelroos wordt veroorzaakt door het hetzelfde virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Als iemand ooit waterpokken heeft doorgemaakt, dan blijft dit virus levenslang aanwezig in het lichaam. Wanneer het afweersysteem (immuunsysteem) verminderd is, kan het virus weer actief worden. Dan kan iemand gordelroos krijgen.  

Je kunt geen gordelroos van iemand anders krijgen. Wel kan je waterpokken krijgen van iemand met gordelroos, als je dit nog nooit hebt gehad. 

  • Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of brandende/stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes. Meestal op de romp, hals, schouder en/of arm.  
  • Na 10-14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Afhankelijk van de plaats kan de gordelroos ernstige complicaties geven. Als het bijvoorbeeld in de buurt van het oog zit, dan kan er tijdelijk of blijvend gezichtsverlies optreden.  
  • Een deel van de patiënten met gordelroos krijgt ernstige zenuwpijnen die enkele maanden kan aanhouden. 

Sinds 1 juni 2020 is er een *vaccin tegen Gordelroos (Shingrix®) beschikbaar. Dit vaccin voorkomt negen van de tien gevallen van gordelroos. Om volledig gevaccineerd te zijn heb je twee vaccinaties nodig. De tweede vaccinatie volgt 2 tot 6 maanden na de eerste. 

*Het gordelroosvaccin wordt op dit moment niet aan iedereen aangeboden vanuit het rijksvaccinatieprogramma (RVP). Je kunt er wel voor kiezen om je op eigen kosten te laten vaccineren. Maak hiervoor een afspraak op ons reizigersspreekuur/ vaccinatiespreekuur.  

Bel: 088 368 73 00 en geef aan dat je graag een Shingrix®-/Gordelroosvaccinatie wilt. Dan zorgen wij dat deze op voorraad is als je langskomt voor de vaccinatie. 

Bekijk voor meer informatie over de gordelroosvaccinatie de website van het RIVM

Bezoek ook

Misschien is deze informatie interessant voor jou.

Informatie waterpokken