Norovirus
Norovirussen zijn zeer besmettelijke virussen, die zorgen voor een ontsteking van het slijmvlies in het maag-darmkanaal. In de volksmond wordt dit vaak ‘buikgriep’ genoemd.
- Diarree
- (heftig) Braken
- Buikpijn
- Buikkrampen
- Koorts
- Hoofdpijn
De klachten ontstaan één tot drie dagen nadat je het virus binnenkrijgt. Na maximaal 4 dagen zijn de klachten meestal weer verdwenen. Bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer (immuunsysteem), kunnen de klachten langer aanhouden en zijn ze vaak ook heviger. Hierbij kan uitdroging ontstaan.
De ontlasting van kan tot wel 3 weken besmettelijk blijven, ook al zijn de klachten al weg.
Het norovirus wordt overgedragen via ontlasting en braaksel. Als de iemand heeft gebraakt, is besmetting via de lucht ook mogelijk. Het virus wordt onder andere overgebracht als je je handen niet goed wast na een toiletbezoek of voor het eten. Ook als je eten niet hygiënisch klaarmaakt, kun je het virus overdragen.
- Als het kan, moet de besmette persoon een eigen toilet gebruiken.
- Maak dit toilet vaker en grondiger schoon.
- Was vaker je handen met water en zeep.
- De besmette persoon mag geen eten voor anderen klaarmaken.
Er is geen medicijn voor de behandeling van het norovirus. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten snel. Het is wel belangrijk dat een besmet persoon voldoende vocht, suikers en zouten (ORS) binnenkrijgt om uitdroging te voorkomen. Kies voor licht verteerbaar eten en vermijd alcohol en koolzuurhoudende dranken. Bij twijfel over je herstel kun je contact opnemen met de huisarts.
Als er een uitbraak is van diarree of braken, dan kan de GGD worden ingeschakeld om onderzoek te doen naar de oorzaak hiervan. Daarnaast kan de GGD adviseren over passende hygiënemaatregelen om te voorkomen dat meer mensen ziek worden.