Seksuele opvoeding

Eigenlijk begint de seksuele opvoeding al bij de geboorte en gaat die het hele leven door. Maar in de puberteit hebben de meeste kinderen wel extra begeleiding nodig. Vanaf een jaar of negen verandert er namelijk veel. Hun lijf verandert sterk. Bij de een gaat dit snel, bij de ander wat langzamer. Meisjes worden ongesteld, jongens krijgen de eerste zaadlozing. Kinderen krijgen meer ‘volwassen’ seksuele gevoelens, waar ze zich niet altijd raad mee weten. 

Ook hun interesses en gedrag veranderen. Vriendschappen en relaties worden belangrijker. Je kind kan vaker boze buien hebben, zich tegen jou af gaan zetten. Of misschien wordt je kind stiller en trekt het zich terug. Het ene kind zit vol vragen over seksualiteit, de ander hoor je er nooit over. Geen enkel kind is hetzelfde. En geen enkele ouder is hetzelfde. Hoe begeleid jij je kind hierbij? Wat vind jij belangrijk en wat wil jij je kind meegeven als het gaat om relaties en seksualiteit?

Wat kun je als ouder doen?

Het allerbelangrijkste is dat seksualiteit een gespreksonderwerp is tussen jou en je kind. Dat je kind erover praten kán. Er zijn kinderen die het moeilijk vinden om er met hun ouders over te praten. Ook ouders vinden het niet altijd makkelijk. Als je kind er niet zelf over begint, begin er dan toch als ouder over. En niet eenmalig, maar vaker. Hoe normaler het is om er af en toe over te praten, des te groter de kans dat je kind met vragen naar jou komt.

Makkelijker gezegd dan gedaan misschien. Daarom een paar tips:   

  • Bekijk het het filmpje ‘Hoe geef je je kind seksuele voorlichting’ 
  • Luister deze podcast over seksuele opvoeding, met onze eigen GGD medewerker Anne Nales, zelf ouder van pubers en gezondheidsbevorderaar Seksuele Gezondheid.
  • Een tv-programma of iets uit het nieuws over seksualiteit kan een goede aanleiding zijn om het gesprek te voeren (‘heb je wel eens gehoord van ‘Me Too’? Wat vind jij er eigenlijk van?’).
  • Ga met je kind in gesprek over risico’s (zoals grensoverschrijdend gedrag, onveilig vrijen), maar vergeet ook de leuke kanten van seks niet. Laat je kind nadenken over zijn eigen wensen en grenzen (‘wat kan wel, wat kan niet? Wat zou je doen als ..’ ). Een leuke manier om dit te doen is door samen de game ‘Can You Fix It’ te spelen. 
  • Laat de Pubergids ‘rondslingeren’. Zorg dat je kind de folder ongezien kan pakken. Er is ook een online versie op pubergids.nl (voor kinderen vanaf 10 jaar). Oudere kinderen kun je wijzen op www.sense.info, een betrouwbare website over seksualiteit.
  • Internet is voor pubers niet meer weg te denken. Online vinden ze veel informatie over seks, maar er zijn ook risico’s. 

 

Professionals

Als je vragen hebt over de opvoeding of gezondheid van je kind kun je contact opnemen met de jeugdverpleegkundige die verbonden is aan de school van jouw kind. Ook kun je rechtstreeks contact opnemen met het team Jeugdgezondheid. Veel gemeenten hebben een Centrum Voor Jeugd en Gezin (CJG’s), sociale (wijk)teams of jeugdteams die kunnen ondersteunen bij het zoeken naar goede hulp, of die zelf hulp geven. Bekijk het overzicht van jeugdgezondheidsorganisaties in onze regio.

Websites

  • Op www.opvoeden.nl vind je betrouwbare informatie over allerlei onderwerpen die met opvoeden te maken hebben. Je vindt er tips en filmpjes over de seksuele ontwikkeling en opvoeding. Op de website vind je ook een overzicht van hulporganisaties bij jou in de buurt.
  • Het YouTube kanaal van Opvoedinformatie Nederland bevat naast de hierboven genoemde filmpjes nog meer korte filmpjes met tips en voorbeelden.
  • www.sense.info is een betrouwbare website voor jongeren tussen de 12-25 jaar over alles dat met relaties en seksualiteit te maken heeft.
  • Op www.jouwggd.nl vinden jongeren informatie over alles dat hen bezighoudt: van de lichamelijke veranderingen in de puberteit, het omgaan met gevoelens tot aan stress, prestatiedruk en depressie. Ook andere onderwerpen, zoals roken, drank, drugs, social media, gamen, relaties en seksualiteit komen aan de orde. Jongeren kunnen ook zelf vragen stellen en anoniem chatten met een deskundige.