Waterpokken

Waterpokken is een besmettelijke vlekjesziekte. Mensen krijgen waterpokken door een virus (varicella). De meeste mensen in Nederland krijgen als kind waterpokken. Het is meestal een onschuldige kinderziekte. 

  1. Na 1 of 2 dagen ontstaan op de huid kleine rode bultjes.
  2. De bultjes worden blaasjes die erg kunnen jeuken.
  3. De blaasjes worden korstjes.
  4. De blaasjes kunnen op het hele lichaam zitten. 
  5. Ze zitten vooral op het lijf, het gezicht en tussen de haren. 
  6. Soms zitten de blaasjes ook in de mond. Dit kan erg pijnlijk zijn. 
  7. De klachten duren ongeveer tien dagen.
  8. Het virus kan op oudere leeftijd soms weer actief worden. Het kan dan gordelroos veroorzaken. 

Het virus zit in de keel en neus van iemand die besmet is. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Het virus zit ook in het vocht dat in de blaasjes zit. Waterpokken zijn heel besmettelijk: 

  • Al 2 dagen voordat de rode bultjes te zien zijn op de huid; totdat de meeste blaasjes een korstje hebben.
  • De tijd tussen besmet raken en ziek worden is ongeveer 10 dagen tot 3 weken.

De meeste mensen krijgen als kind waterpokken, maar je kunt het ook op latere leeftijd krijgen. Sommige mensen kunnen erger ziek worden van waterpokken: 

  • pasgeborenen van moeders die zelf waterpokken krijgen vlak voor of na de bevalling.
  • mensen die minder afweer hebben.
  • vrouwen die zwanger zijn en nooit waterpokken hebben gehad.

Deze mensen kunnen beter uit de buurt blijven van iemand met waterpokken. Dat is alleen nodig als ze nog nooit waterpokken hebben gehad. Bijna alle volwassenen in Nederland hebben ooit waterpokken gehad (95%). Mensen die al waterpokken hebben gehad, kunnen de ziekte niet meer krijgen. 

Waterpokken is moeilijk te voorkomen. Iemand is al besmettelijk voordat er klachten zijn. Er bestaat een vaccinatie tegen waterpokken. Deze wordt in sommige situaties gegeven. Bijvoorbeeld aan vrouwen die zwanger willen worden en nooit de waterpokken hebben gehad. 

Iemand met waterpokken die zich goed voelt kan gewoon naar het kinderdagverblijf, school of werk. Iemand is al besmettelijk voordat er klachten zijn. Thuisblijven of jouw kind thuishouden helpt niet om waterpokken te voorkomen. 

Als jouw kind waterpokken heeft, vertel het dan aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van waterpokken bij hun kind.  

Kinderen met waterpokken kunnen beter niet zwemmen tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Het warme zwemwater kan de jeuk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na zwemmen gaan ontsteken. 

Bezoek ook

Misschien is deze informatie interessant voor jou, als je op oudere leeftijd last van vlekjes krijgt.

Informatie gordelroos