Weerbaarheid en groepsdruk
Hoe weerbaar is mijn kind eigenlijk? Zal hij/zij zichzelf kunnen zijn en blijven in de vriendengroep? En wat kan ik als ouder doen om mijn kind weerbaar(der) te maken? Hieronder vind je meer informatie en tips.
Weerbaar kind
Weerbare kinderen hebben zelfvertrouwen. Ze staan sterk in hun schoenen en kunnen aangeven wat ze wel en niet willen. Deze kinderen kunnen goed omgaan met tegenslagen. Een kind dat weerbaar is heeft een kleinere kans om gepest te worden of (negatief) beïnvloed te worden door andere kinderen. Bijna niemand is altijd weerbaar en vol zelfvertrouwen. Dit gaat met vallen en opstaan, en gaat je hele leven door. Het is dus heel normaal dat je kind hier nog in moet groeien.
Wanneer is een kind niet voldoende weerbaar? Je kind…
- Durft geen ‘nee’ te zeggen als het iets niet wil.
- Doet vaak wat de ander wil.
- Is snel van slag als iemand iets negatiefs zegt.
- Kan niet goed omgaan met onaardig gedrag van anderen (reageert dan bijv. niet, past zich aan, of reageert juist agressief).
- Vraagt niet om hulp (bijv. op school).
- Vindt het moeilijk om initiatief te nemen.
- Legt de schuld vaak bij zichzelf neer, of denkt negatief over zichzelf.
Zie je langere tijd een of meerdere punten bij jouw kind? Heeft je kind er last van, of belemmert het hem/haar?
Bezoek de website Opvoeden.nl voor meer tips.
Groepsdruk klinkt heel negatief. Maar eigenlijk is het heel normaal dat je kind in de puberteit de mening van vrienden en leeftijdsgenoten erg belangrijk vindt. Dat hoort erbij. Zo leren pubers sociale vaardigheden en ontwikkelen ze hun identiteit (‘wie ben ik?’). Voor ouders kan dit moeilijk zijn. Het lijkt misschien of je kind zich weinig meer van jou aantrekt. Hoe ga je hier als ouder mee om?
Tips:
- Probeer de vrienden van je kind, en hun ouders, te leren kennen.
- Praat niet negatief over de vrienden van je kind. Dat zorgt er alleen maar voor dat je kind zich (nog meer) tegen jou afzet.
- Blijf met je kind praten over wat hij/zij zelf van dingen vindt. En leg ook uit dat er andere meningen zijn. Stimuleer je kind om zijn eigen mening te vormen.