Advies en ondersteuning

Ook buiten de vaste afspraken en schoolonderzoeken om kun je altijd bij ons terecht met vragen over de opvoeding en gezondheid van je kind. Wij bieden verschillende vormen van ondersteuning en advies. 

In sommige gemeenten is het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) het eerste aanspreekpunt voor vragen over opvoeden en de gezondheid van je kind. Je vindt meer informatie op de pagina Jeugdgezondheid in jouw buurt.

In groep 7 geeft een zorgprofessional Jeugdgezondheid op alle basisscholen een gastles over het belang van een gezonde leefstijl. Samen met de zorgprofessional onderzoeken de leerlingen onderwerpen die bijdrage aan een gezonde leefstijl. Denk daarbij aan: voeding, bewegen, weerbaarheid, hygiëne, opgroeien en media. Voor meer informatie kun je op de volgende sites kijken.

Opvoeden en leefstijl

Op de website van het Nationaal kenniscentrum over opgroeien vind je informatie over van alles wat te maken heeft met opvoeden.

Bewegen

Ontdek welke sport goed bij je kind past op de Sportkeuzewijzer.

Sociale media

Mediawijsheid is een website over veilig en slim gebruik van digitale media.
Op de website Mediaopvoeding geven deskundigen antwoord op al je vragen over kinderen en media.

Puberteit

De Pubergids van Rutgers is speciaal samengesteld voor kinderen vanaf 10 jaar en geeft praktische informatie over de veranderingen die in de puberteit plaatsvinden.

Gezonde voeding

Alles over gezond eten en drinken voor kinderen van 4-13 jaar vind je op deze pagina van het Voedingscentrum

Alcohol en Roken

Lees alles over het maken én volhouden van de NIX-afspraak met concrete voorbeelden die je meteen kunt toepassen op Nix onder de 18.

Speciaal voor kinderen/jongeren

JouwGGD.nl is een website voor jongeren over gezondheid. Hier vinden jongeren antwoorden op hun vragen of dingen waarover ze thuis liever niet praten.

Een aantal keer per jaar houdt de jeugdverpleegkundige een spreekuur op het basis- en voortgezet onderwijs. Ouders, leerlingen en leerkrachten zijn welkom. De jeugdverpleegkundige helpt bij vragen over onder andere: gezondheid, opvoeding, ontwikkeling, pesten, (faal)angst, mentale veerkracht, groei, leefstijl, voeding of zindelijkheid.

Als het nodig is schakelt de jeugdverpleegkundige de jeugdarts in. Bijvoorbeeld bij problemen met: horen, zien, groei, ontwikkeling en gedrag. Je kunt op school vragen wanneer er spreekuren zijn.

Op het basis- en voortgezet onderwijs kan de jeugdarts extra onderzoeken uitvoeren als dat nodig is. Bij zorgleerlingen of leerlingen die verzuimen op grond van ziekte kan de jeugdarts gevraagd worden om mee te kijken, te onderzoeken, te adviseren en/of te verwijzen. Dit gebeurt op verzoek van school, ouders of de leerling zelf.

In de GroeiGids App houd je de ontwikkeling van je kind gemakkelijk bij. Bijvoorbeeld groeicurves, vaccinaties en de eerste stapjes van je kind(eren). Zo volg je de groei en ontwikkeling van je kind vanaf de zwangerschap tot en met de puberteit en heb je alle gegevens altijd bij de hand.

In de app vind je uitgebreide en betrouwbare informatie over gezond opgroeien en opvoeden. Ook kun je via de app gemakkelijk contact leggen met een professional van GGD Noord- en Oost- Gelderland, Vérian jeugdgezondheid of Yunio.

Bezoek Groeigids.nl voor informatie en downloaden van de app.

De Oudertelefoon is een anonieme hulplijn die ouders kunnen raadplegen wanneer het thuis even te veel wordt. Je kunt hier terecht met al uw opvoedvragen en gezinskwesties. Je kunt de oudertelefoon bellen op telefoonnummer: 085 130 46 58 of chatten via de website van Oudertelefoon.nl.

Veilig Thuis is er voor mensen die te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling en voor omstanders. Kinderen kunnen niet altijd zelf aan de bel trekken als ze opgroeien in een onveilige situatie. Volwassenen kunnen dat wel.

Als je wilt helpen, maar het is niet helemaal duidelijk hoe, dan kun je via de chat van Veilig Thuis advies vragen. Dit kan anoniem, vanaf  maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur. Tijdens het chatten kunnen wij adviseren over het maken van een officiële melding.

Vragen aan jeugdgezondheid

Velden gemarkeerd met een sterretje ( * ) zijn verplicht

Contact met team Jeugdgezondheid

Het team Jeugdgezondheid behandelt vragen over kinderen in de leeftijd van 4-18 jaar. Neem voor kinderen in de leeftijd 0-4 jaar contact op met het consultatiebureau in jouw woonplaats.

Toestemming voor het opslaan van gegevens *

Meer informatie

De website JouwGGD.nl is voor alle jongeren tot 23 jaar. Hier vind je antwoord op vragen over je lichaam, je gevoel of dingen waar je liever niet thuis over praat. Ook kun je iedere dag via de chat terecht bij een jeugdverpleegkundige of jeugdarts. Je kunt anoniem en vertrouwelijk je vragen stellen. 

JouwGGD.nl Open externe link in nieuw tabblad

Opvoedinformatie

Opvoeden.nl biedt je informatie aan die gemaakt is door deskundigen.

Website opvoeden.nl Open externe link in nieuw tabblad