HPV18+ campagne

Mis 'm niet! Om langdurig beschermd te zijn tegen HPV, het virus dat 6 soorten kanker kan veroorzaken, heb je twee prikken nodig. Wie geboren is in 1996 tot en met 2003 kan de HPV-vaccinatie in 2023 gratis krijgen bij de GGD. Red je het niet om de tweede prik in 2023 te halen? Dan krijg je langer de tijd om de vaccinatieserie gratis af te maken, namelijk tot 1 juni 2024.

Voor wie is deze vaccinatie?

Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, en nog niet eerder alle benodigde HPV-vaccinaties heeft gehaald, kan zich op dit moment gratis laten vaccineren tegen HPV. Als jongen zijnde ontving je in januari 2023 een uitnodiging voor twee HPV-vaccinaties. Meisjes van deze leeftijd ontvingen geen uitnodiging als ze beide vaccinaties al hadden gehad. Anders ontvingen ze een uitnodiging voor 1 vaccinatie (als ze al 1 vaccinatie hebben gehad) of voor 2 vaccinaties als ze nog geen vaccinatie hadden gehad.

Voor jongvolwassenen geboren in 1996 t/m 2003 was alleen in 2023 de HPV-vaccinatie gratis. Omdat er tussen de beide prikken minstens 5 maanden moet zitten, redt niet iedereen het om de vaccinatieserie in 2023 af te ronden. Daarom krijg je langer de tijd om je tweede HPV-prik gratis te halen. Maar dan moet je de eerste HPV-prik wel in 2023 hebben gehaald. Anders red je het niet om de tweede prik ook gratis te krijgen. 

Heb je de eerste prik nog niet gehaald? Wacht daar dan niet langer mee, maar haal deze zo snel mogelijk! Dan weet je zeker dat je de tweede prik ook gratis kunt halen. En heb je de eerste prik inmiddels gehaald? Maak je vaccinatieserie dan zo snel mogelijk af. Je krijgt bericht van een GGD zodra je de tweede prik kunt halen.

Met de uitnodiging kun je zelf een afspraak plannen voor de vaccinaties. 

Geboren voor 1996

Ben je vóór 1996 geboren en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat kan, bijvoorbeeld via de GGD en de huisarts. Je moet de vaccinaties dan wel zelf betalen.

Geboren in 2004

Jongeren die in 2004 zijn geboren kunnen zich voor een afspraak melden bij de JGZ via telefoonnummer 088 443 31 00 tussen 8.00 – 12.00 uur. Tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 maanden zitten. De HPV-vaccinaties voor deze groep zijn alleen in 2023 nog kosteloos beschikbaar. 

Wat is HPV?

HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste. 

8 op de 10 mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek, meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Dit duurt wel tien tot vijftien jaar.

Hoe krijg je HPV?

Mensen denken vaak dat HPV wordt overgedragen door seks, maar dat hoeft niet  per se. Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken. 

Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn. Uit onderzoek weten we dat het vaccin lange tijd beschermt. Hierbij valt op dat hoe jonger een meisje gevaccineerd is, hoe beter het vaccin beschermt.

Maak een vaccinatieafspraak

Maak een afspraak voor een vaccinatie online via hpvafspraak.nl of plan via 0800 1608 telefonisch een afspraak. Je kunt zelf een dag, tijd en plaats kiezen.

Zorg ervoor dat je je ID-bewijs en de uitnodiging meeneemt als je langskomt. 5 tot 6 maanden na je eerste vaccinatie, ontvang je automatisch een herinnering om een afspraak te maken voor je 2e vaccinatie. 

Vaccinatielocaties

Je kunt je laten vaccineren op onze vaccinatielocaties: 

 • Apeldoorn
  Vlijtseweg 106
 • Harderwijk
  Tesselschadelaan 1
 • Lichtenvoorde
  Varsseveldseweg 8-12
 • Warnsveld
  Rijksstraatweg 65

Je kunt je natuurlijk ook bij een andere locatie laten vaccineren, bijvoorbeeld in de buurt van waar je studeert.

Het is alleen mogelijk om je te laten vaccineren op afspraak, de openingstijden en dagen wisselen per week.

Meer informatie