HPV18+ campagne

Mis 'm niet! Alleen in 2023 zijn de HPV-prikken gratis voor jongeren geboren tussen 1996 en 2003. Tussen de 2 prikken moet minstens 5 maanden zitten, dus in juni is de laatste kans om de vaccinaties gratis te krijgen.

Campagne HPV met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker

Voor wie is deze vaccinatie?

Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, en nog niet eerder alle benodigde HPV-vaccinaties heeft gehaald, krijgt in 2023 de mogelijkheid zich gratis te vaccineren tegen HPV.  Als jongen zijnde ontvang je in januari 2023 een uitnodiging voor twee HPV-vaccinaties. Meisjes van deze leeftijd ontvangen geen uitnodiging als ze beide vaccinaties al hebben gehad. Anders ontvangen ze een uitnodiging voor 1 vaccinatie (als ze al 1 vaccinatie hebben gehad) of voor 2 vaccinaties als ze nog geen vaccinatie hebben gehad.

Met de uitnodiging kun je zelf een afspraak plannen voor beide vaccinaties. Ook kan je gebruik maken van de vrije inloop op onze locaties. Tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 maanden tijd zitten. De HPV-vaccinaties voor deze groep zijn alleen in 2023 kosteloos beschikbaar.

Geboren voor 1996

Ben je vóór 1996 geboren en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat kan, bijvoorbeeld via de huisarts. Je moet de vaccinaties dan wel zelf betalen.

Geboren in 2004

Jongeren die in 2004 zijn geboren kunnen zich voor een afspraak melden bij de JGZ via telefoonnummer 088 – 443 3100 tussen 8:00 – 12:00 uur. Tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 zitten. De HPV-vaccinaties voor deze groep zijn ook alleen in 2023 kosteloos beschikbaar. 

Wat is HPV?

HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste. 

8 op de 10 mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek, meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Dit duurt wel tien tot vijftien jaar.

Hoe krijg je HPV?

Mensen denken vaak dat HPV wordt overgedragen door seks, maar dat hoeft niet  per se. Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken. 

Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn. Uit onderzoek weten we dat het vaccin lange tijd beschermt. Hierbij valt op dat hoe jonger een meisje gevaccineerd is, hoe beter het vaccin beschermt.

Langskomen met of zonder afspraak

Je kan bij ons langskomen zonder afspraak op onze vaccinatielocaties. Zorg ervoor dat je je ID-bewijs en de uitnodiging meeneemt als je langskomt. Vijf maanden na je eerste vaccinatie, ontvang je automatisch een herinnering om een afspraak te maken voor je tweede vaccinatie. Let op! Alleen in 2023 is deze vaccinatie gratis. Haal je tweede vaccinatie dus op tijd. 

Wil je liever wel een afspraak maken? Met de uitnodiging kun je online of telefonisch via 0800 1608 een afspraak inplannen voor beide vaccinaties (tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 maanden zitten). Je kunt zelf een dag, tijd en plaats kiezen. Je ontvangt een e-mail met een bevestiging van de afspraak. Je krijgt ook twee keer een herinnering via sms; twee weken voor de afspraak en twee dagen voor de afspraak

Vaccinatielocaties

Je kan je zonder afspraak laten vaccineren op één van onze vaccinatielocaties. Je kan je natuurlijk ook bij een andere locatie laten vaccineren, bijvoorbeeld in de buurt van waar je studeert. 

Apeldoorn
Vlijtseweg 106
Maandag en woensdag, van 12:00 tot 17:00 uur.

Harderwijk
Zuiderbreedte 8
Dinsdag en vrijdag, van 12:00 tot 17:00 uur. Deze locatie sluit op dinsdag 13 juni.

Lichtenvoorde
Varsseveldseweg 8-12
Dinsdag en vrijdag, van 12:00 tot 17:00 uur. Deze locatie sluit op dinsdag 13 juni.

Meer informatie