HPV18+ campagne

Om langdurig beschermd te zijn tegen HPV zijn 2 HPV-prikken nodig. Wie geboren is in 1996 tot en met 2003 kon de HPV-vaccinatie tot 1 juni 2024 gratis krijgen. Inmiddels is de campagne afgelopen en zijn de prikken tegen betaling verkrijgbaar via GGD Reisvaccinaties.

Wat is HPV?

HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste. 

8 op de 10 mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek, meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Dit duurt wel tien tot vijftien jaar.

Hoe krijg je HPV?

Mensen denken vaak dat HPV wordt overgedragen door seks, maar dat hoeft niet  per se. Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken. 

Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn. Uit onderzoek weten we dat het vaccin lange tijd beschermt. Hierbij valt op dat hoe jonger een meisje gevaccineerd is, hoe beter het vaccin beschermt.

Afspraak maken

Stuur een e-mail naar vaccinatiecentrum@ggdnog.nl of maak een telefonische afspraak via 088 368 7300 (bereikbaar van ma t/m vr van 8.00-17.00 uur).
Let op: de prikken zijn per 1 juni 2024 voor jongvolwassenen van 18 jaar en ouder niet meer gratis beschikbaar. 

Meer informatie