Veelgestelde vragen over de corona vaccinatie

Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Je hebt vast al veel gelezen en gehoord over het vaccineren tegen het coronavirus. Al deze informatie zorgt misschien voor de nodige vragen. Vandaar dat we op deze pagina de meest gestelde vragen over het vaccin en de vaccinatieafspraak zo goed mogelijk beantwoorden.

Heb jij een andere vraag? Kijk voor meer informatie op www.coronavaccinatie.nl of bel met het landelijk informatienummer 0800-1351.

Op www.coronavaccinatie-keuzehulp.nl kan je terecht voor vragen en antwoorden over de coronavaccinatie, ervaringen van anderen lezen en in gesprek gaan over de vaccinatie. 

Heb je vragen over de coronavaccinatie voor jongeren? Op deze webpagina van de Rijksoverheid staat veel vragen beantwoord. Je kan ook vragen stellen in de chat voor jongeren tot 23 jaar van www.jouwggd.nl

De afspraak en vaccinatieregistratie
Is de coronavaccinatie verplicht?

Nee, je bent niet verplicht om je te laten vaccineren. Je kiest zelf of je de prikken wel of niet wilt. Wel is het erg belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Daarmee creëren we namelijk groepsimmuniteit en dooft de pandemie uit.

Wat moet ik doen als ik 2 uitnodigingen heb ontvangen voor een coronavaccinatie?

Krijg je 2 uitnodigingen voor de coronaprik? Dan valt je in meerdere doelgroepen. In principe kan je zelf kiezen op welke oproep je reageert. Het advies is om te kiezen voor de plek voor vaccinatie waar je het snelst terecht kunt. Let erop dat je de 1e en de 2e prik op dezelfde locatie krijgt. Het maakt niet uit of dit bij de priklocatie van de GGD, huisarts, arts van het verpleeghuis of in het ziekenhuis is.

Let op! Dit geldt niet voor mensen die zijn uitgenodigd door de medisch specialist en behoren tot de medische hoog-risicogroepen. Zij moeten zich voor de coronavaccinatie altijd tot hun medisch specialist wenden.

Kan ik een 3e prik krijgen?

De 3e prik is alleen voor een selecte groep met een ernstige afweerstoornis. 

Het gaat om patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist voor een specifieke aandoening of bepaalde medicijnen voorgeschreven krijgen. Een booster voor de algemene bevolking, als oppepper van eerdere vaccinaties, is nu nog niet nodig, ook niet voor ouderen. Het RIVM houdt de bescherming door vaccins tegen corona nauwlettend in de gaten. Zodra nodig, staan de GGD en het RIVM paraat voor een boostercampagne. 

Lees verder over de 3e prik. 

Krijg ik een vaccinatiebewijs na de prik tegen corona?

Als je een vaccinatie tegen corona hebt gehad, krijg je hiervan een bevestiging op papier mee. Dit is geen officieel vaccinatiebewijs. Op het moment bestaat er in Nederland geen officieel vaccinatiebewijs voor corona. Je hoeft namelijk nergens te laten zien dat je een coronaprik heeft gehad. De bevestiging is dus voor persoonlijk gebruik, het is geen bewijs.

Heb je een geel vaccinatieboekje? Dan kan je de registratiekaart ook bewaren in dit boekje. GGD NOG kan ook een aantekening van de coronavaccinatie maken in het Gele Boekje. Lees hier hoe dat gaat. 

Bekijk hier meer informatie.

Mijn vaccinatiegegevens staan niet in MijnRIVM, hoe kan dat?

Dit kan verschillende redenen hebben.

 • Omdat er momenteel heel veel vaccinaties worden gezet, kan het enige tijd duren voor je vaccinatie in Mijn RIVM staat. Controleer daarom of je gegevens goed in de database van de GGD staan.
 • Misschien heb je geen toestemming gegeven om uw vaccinatiegegevens met het RIVM te delen.
 • Misschien heb je je op een eerder moment laten uitschrijven uit de registratie.

Een registratie in MijnRIVM is geen verplichting. Voor het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) worden ook de gegevens opgehaald uit de CoronIT database van de GGD. Als uw gegevens daar goed in staan, maakt het niet uit als uw vaccinaties (nog) niet bij RIVM geregistreerd staan. Lees hier verder over de registratie van persoonsgegevens. 

Waar kan ik mijn coronavaccinatie laten bijschrijven in het gele vaccinatieboekje?
 • Moet je nog voor je 2e vaccinatie naar een locatie van GGD Noord- en Oost-Gelderland? Neem dan je Gele Boekje mee en dan wordt de 1e en de 2e vaccinatie op de vaccinatielocatie geregistreerd.  
 • Ben je gevaccineerd door de GGD? Dan kan je tussen 08.00 en 20.00 langskomen bij een van onze vaccinatielocaties voor een stempel in je Gele Boekje.
 • Je kan géén stempel halen op GGD kantoren. 

Bekijk alle informatie over het gele boekje

Welk coronabewijs heb ik nodig?

Wil je reizen binnen de Europese Unie of naar een evenement in Nederland? Dan heb je een coronabewijs nodig. Dat kan een negatieve testuitslag zijn, een vaccinatiebewijs, of een bewijs dat je hersteld bent van corona. Je kunt deze bewijzen laten zien met de CoronaCheck-app. Bekijk hieronder een overzicht welk coronabewijs je waarvoor nodig hebt.


Wat is het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC)?

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het mensen makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Het DCC is te verkrijgen zijn met een negatieve testuitslag of een bewijs van herstel. Vaccinatie is en wordt géén voorwaarde om binnen de Europese Unie (EU) te reizen. 

Een DCC kan je zelf aanvragen via de CoronaCheckapp of -website. Door via de app of website in te loggen met je DigiD worden de gegevens automatisch opgehaald uit de registratiesystemen van de GGD. 

Bekijk hier alle informatie over het DCC.  

Waar is het EU Digitaal Corona Certificaat geldig?

Het EU Digitaal Corona Certificaat kan in alle EU-lidstaten (en in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) worden gebruikt. Landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen worden geaccepteerd bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke type testen geaccepteerd worden en hoe oud een test mag zijn. Ook andere maatregelen, zoals quarantaine voor reizigers, bepalen de lidstaten zelf. Nederland zet zich binnen Europa in om de voorwaarden zoveel mogelijk gelijk te trekken.

Bekijk reisadviezen per land op www.wijsopreis.nl

Hoe kan ik aantonen dat ik Corona heb gehad?

Herstelbewijzen van corona komen (digitaal) beschikbaar vanaf 1 juli 2021. Een herstelbewijs wordt uitgegeven op basis van een positieve test bij de GGD die minimaal twaalf dagen oud is. De test mag niet ouder zijn dan 180 dagen. Een herstelbewijs kan opgehaald worden in de CoronaCheck app op dezelfde manier als waarop je een negatieve test ophaalt. Het herstelbewijs kan afgegeven worden vanaf de 12de dag na een positieve test. Voor reizen met een herstelbewijs in Europa geldt alleen een positieve PCR-test van minimaal 12 en maximaal 180 dagen oud. Een positieve antigeentest kan daar niet voor gebruikt worden. 

Mag ik tijdens coronabesmetting /isolatie laten inenten?

Nee. Als je positief bent getest op het coronavirus, moet je 8 weken wachten voordat je een coronavaccinatie kunt halen.

 

De coronavaccins en bijwerkingen
Kan ik zelf kiezen welk vaccin ik krijg?

Nee, u kunt niet zelf kiezen voor een bepaald vaccin. Het kabinet kijkt op basis van (internationale) adviezen of én welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn. Zo is het BioNTech/Pfizer-vaccin en het Moderna-vaccin bestemd voor de meest kwetsbare mensen. In het overzicht met de volgorde van vaccineren komen daarna andere groepen aan de beurt, en komen er ook andere (goedgekeurde) vaccins. Het is dus niet zo dat iedereen zelf kan kiezen voor een bepaald vaccin.

Hoe werkt het coronavaccin?

Het coronavaccin lijkt op het coronavirus, maar is slechts een heel klein stukje van het virus. Wanneer dit kleine stukje in je lichaam komt, gaat je afweersysteem direct aan de slag om deze indringer uit te schakelen. Wanneer het echte coronavirus daarna probeert je lichaam binnen te dringen, herkent je afweersysteem dit virus en kan het meteen ingrijpen. Je bent dan immuun.

Zijn de coronavaccins goed getest?

Het vaccin van Pfizer is wereldwijd getest. In totaal deden 44.000 mensen mee aan dit onderzoek. Uit de resultaten blijkt dat 95% van de mensen die het vaccin kreeg, beschermd is tegen het coronavirus.

Bij het onderzoek naar het AstraZeneca-vaccin deden bijna 24.000 deelnemers mee van 18 jaar en ouder. Daaruit is gebleken dat de werkzaamheid van het het vaccin 60% is. Dit betekent dat als er zonder vaccinatie 100 mensen ziek zouden zijn, er met dit vaccin nog maar 40 ziek worden. Lees hier meer over het onderzoek. 

Hoe kan het dat dit vaccin zo snel is ontwikkeld?

Normaal duurt het jaren voordat een nieuw vaccin wordt goedgekeurd. In het geval van het coronavaccin is dit flink versneld, maar dat gaat niet ten koste van de strenge veiligheidseisen. Wereldwijd zetten enorm veel onderzoekers zich samen in om veilige vaccins te ontwikkelen.

Op de websites van de Rijksoverheid en het College ter beoordeling van geneesmiddelen vind je meer informatie over dit onderwerp:

Is de vaccinatie veilig als ik zwanger ben?

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. BionTech/Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins. Bekijk de pagina over zwangerschap en coronavaccinatie voor meer informatie.

Mag ik het vaccin toegediend krijgen bij mijn aandoening, de medicijnen die ik gebruik of bij een allergie?

Voor je de vaccinatie krijgt, moet je aangeven of je een aandoening of allergie hebt. Vervolgens wordt beoordeeld of je het vaccin wel of niet toegediend mag krijgen. Dit moet je doen via het aanmeldingsformulier van de vaccinatie. De instructie hiervoor krijg je wanneer je wordt uitgenodigd.

De adviezen van de gezondheidsraad en het RIVM hierover moeten nog gepubliceerd worden. Het is dus belangrijk dat het advies wat aan jou gegeven wordt, gekoppeld wordt aan jouw vaccinatiedossier. Het heeft dus pas zin om de GGD hierover te benaderen op het moment dat je wordt uitgenodigd voor de vaccinatie. Jouw gezondheid staat hierin voorop.

Krijgen jongeren dezelfde dosis van een coronavaccin als volwassen?

In Nederland kunnen ook jongeren vanaf 12 jaar een vaccinatie halen. Zij krijgen dezelfde dosis vaccin als volwassenen. Dit wordt niet aangepast op basis van het lichaamsgewicht. De dosisbepaling bij vaccins is voornamelijk gebaseerd op de werking van het immuunsysteem, niet op het gewicht. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar krijgen Comirnaty (het vaccin van Pfizer/BioNTech). De volledige serie Comirnaty bestaat uit 2 doses van 0,3 ml (30 mcg/0,3 ml). Deze dosering geldt voor alle leeftijden vanaf 12 jaar en is onafhankelijk van het gewicht.

Zijn de coronavaccins halal en koosjer?

Ja, alle coronavaccins zijn halal en koosjer. De vaccins bevatten geen dierlijke producten, zoals gelatine.

Tasten de coronavaccins je DNA aan?

Nee, de mRNA-moleculen in vaccins veranderen geen DNA. Bij iedere virusinfectie krijgt iemand die ziek wordt zogenaamde mRNA-moleculen van een virus binnen. Bijvoorbeeld van het griepvirus. Het lichaam maakt daarna de bijbehorende viruseiwitten aan. Als reactie hierop maakt het lichaam antistoffen en T-cellen aan. En geneest iemand, bijvoorbeeld van de griep.

Het mRNA in de coronavaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna geven het lichaam informatie over een bijzonder eiwit van het coronavirus. Dat is het spike-eiwit. De cellen op de prikplek gaan met deze informatie het spike-eiwit maken. En daarna maakt het lichaam antistoffen en T-cellen aan. Komt iemand daarna in contact met het coronavirus? Dan beschermen de antistoffen en T-cellen het lichaam. Zo is de kans klein dat iemand ziek wordt van het virus. mRNA-moleculen veranderen geen DNA en het lichaam ruimt deze weer op. Het maakt niet uit of die mRNA-moleculen bij het lichaam horen, bij een virusinfectie of bij vaccinatie.

Video's over DNA en vaccinatie

Beschermt een coronavaccin ook als het bijvoorbeeld 60% of 95% werkzaam is?

De vaccins BioNTech/Pfizer en Moderna bieden een effectiviteit tegen corona van ongeveer 95%. Het coronavaccin van AstraZeneca heeft een werkzaamheid van 60%. Dit betekent dat mensen die dat vaccin hebben gekregen 60% of 95% minder kans hebben om ziek te worden door coronavirus COVID-19 dan mensen die geen prik hebben gehad.

Het is vooral belangrijk dat mensen beschermd zijn tegen ernstige gevolgen van COVID-19. Het coronavaccin van AstraZeneca doet dit. Dat betekent dat er na vaccinatie met AstraZeneca minder mensen met COVID-19 in het ziekenhuis terechtkomen.

Waar moet ik op letten als ik onlangs gevaccineerd ben met het AstraZeneca-vaccin?

Het is heel belangrijk dat zorgverleners en mensen die gevaccineerd zijn, alert zijn op symptomen die passen bij deze specifieke combinatie van stolselvorming én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Het is belangrijk om direct medische hulp in te inschakelen wanneer de volgende klachten zich voordoen na vaccinatie met AstraZeneca:

 • kortademigheid;
 • pijn op de borst of in de buik;
 • zwelling of kou in arm of been;
 • ernstige of verergerende hoofdpijn of wazig zicht;
 • aanhoudende bloeding;
 • meerdere kleine blauwe plekken, rode of paarse plekjes, of bloedblaren onder de huid.

Deze klachten treden meestal op binnen twee weken.

Is het coronavaccin BioNTech/Pfizer nog veilig als er langer dan 3 weken tussen de 2 prikken zit?

Een langere periode dan 3 weken tussen 2 coronaprikken in met BioNTech/Pfizer is veilig. Er mogen maximaal 42 dagen (6 weken) zitten tussen de 1e en 2e prik. Dat zegt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

Bekijk hier meer informatie.

Wanneer ben ik beschermd tegen corona?

Je bent immuun(beschermd tegen corona) als:

 • Het meer dan 14 dagen geleden is dan je een 2e prik hebt gehad met het vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna. 
 • Het meer dan 14 dagen geleden is dat je 1 prik hebt gehad met het vaccin van Janssen.
 • Het meer dan 14 dagen geleden is dat je 1 prik hebt gehad (met een van de vaccins die in Nederland gebruikt worden) en je daarvoor corona hebt gehad.
 • Je binnen de afgelopen 6 maanden corona hebt gehad.

Ben je beschermd tegen corona? Dan hoef je niet in quarantaine als je een huisgenoot of nauw contact bent van een besmet persoon. Wel is het belangrijk om je gezondheid goed in de gaten te houden. Krijg je klachten die passen bij het coronavirus? Laat je dan altijd testen en gebruik hiervoor nooit een zelftest.

Wat is groepsimmuniteit?

Vaccinatie maakt de kans op verspreiding van een ziekte kleiner. Als nagenoeg alle mensen zijn ingeënt, kan de ziekte zich niet meer verspreiden. Daardoor is iedereen beschermd, zelfs de mensen die niet zijn gevaccineerd. Dat noemen we groepsimmuniteit. 

Om groepsimmuniteit te bereiken is het van belang dat minimaal 70 % van de mensen zich daadwerkelijk laat inenten. 

Kan ik na de vaccinatie klachten krijgen?

Net als bij iedere andere vaccinatie kun je last krijgen van milde klachten. In het geval van het coronavaccin zijn dat roodheid, pijn of een zwelling op de plek van de prik. Daarnaast kun je last krijgen van spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen en verhoging. Deze klachten verdwijnen doorgaans na een paar dagen.

Het lijkt misschien vreemd dat je klachten krijgt, maar eigenlijk is dat heel logisch. Het afweersysteem in je lichaam reageert immers op de indringer. Het feit dat je milde klachten krijgt, is een teken dat het vaccin z’n werk goed doet.

Ondanks dat het vaccin bij tienduizenden mensen is getest, kunnen we nooit helemaal uitsluiten dat jij last van zeldzame, andere bijwerkingen krijgt. Daarom houden we de veiligheid van het vaccin continu goed in de gaten.

Kan ik na de 2e vaccinatie corona krijgen?

Ja, dat kan. Zeven dagen na de tweede vaccinatie is ruim 90% van de mensen beschermd tegen corona. Ook mensen die twee keer gevaccineerd zijn, kunnen dus nog corona krijgen. Maar de kans is wel klein en het ziekteverloop is dan meestal minder ernstig. Het blijft daarom altijd belangrijk om je te laten testen wanneer je klachten krijgt die passen bij corona.

Kan ik op langere termijn klachten krijgen?

Bijwerkingen op lange termijn zien we eigenlijk zelden bij een vaccin. Dat komt omdat een vaccin maar heel kort in je lichaam zit. Het is als het ware een training voor je afweersysteem. Daarna breekt het lichaam de stoffen in het vaccin weer af, net als bij andere vaccinaties die je krijgt.

Kan ik anderen nog besmetten als ik gevaccineerd ben?

De vaccinatie beschermt tegen ziek worden door het coronavirus, maar we weten nog niet of de vaccinatie er ook voor zorgt dat je anderen niet meer kunt besmetten.