Mpox
Mpox is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en de ziekte kan erg pijnlijk verlopen. Mpox werd voorheen ook wel monkeypox of apenpokken genoemd.
De verschijnselen van een besmetting met mpox lijken op die van een besmetting met pokken, maar mpox verloopt in het algemeen veel milder. Het belangrijkste symptoom is de huiduitslag die eruit kan zien als rode vlekken, bultjes of blaasjes. Deze pokken kunnen pijnlijk zijn. Na het indrogen van de pokken blijven korsten over die na 2-3 weken van de huid afvallen. Het is mogelijk dat pokken littekens achterlaten op de huid.
Meer algemene klachten bij mpox zijn:
- koorts
- hoofdpijn
- spierpijn
- gezwollen lymfeklieren
- rillingen
- moeheid
Bij sommige mensen begint mpox met algemene klachten en krijgen zij daarna pokken, bij anderen is het andersom.
Als je denkt dat je besmet bent met mpox is het belangrijk om geen intiem contact of seks te hebben. Ook niet met een condoom. Dit geldt ook als je (seks)partner misschien besmet is.
Vaccinatie tegen mpox is op dit moment niet beschikbaar voor reizigers. Wel kunnen nauwe contacten van personen met een bewezen mpox-infectie worden gevaccineerd.
De mpox-uitbraak heeft op dit moment geen invloed op de huidige reisadviezen naar Afrika. Er zijn geen specifieke reisadviezen van kracht. Laat je wel goed informeren over de aanwezigheid van mpox. Vermijd nauw fysiek contact met inwoners van landen waar mpox is vastgesteld.
Ben je ziek? Of ben je dicht bij iemand geweest of heb je iemand aangeraakt die mpox heeft? Neem dan contact op met je huisarts. Bel, ga er niet zelf naartoe. En houd afstand van anderen.
In de bestrijding van een virus met een B1-status, zoals mpox, hoeft een mogelijke besmetting niet direct bij de GGD gemeld te worden. Mpox wordt vastgesteld door behandelend artsen of laboratoria.