Mentale gezondheid 2 juni 2025

‘Veerkracht is niet aangeboren, je hebt hier zelf invloed op’

Het is de Week van de Mentale Gezondheid. Een belangrijke week, want het perfecte plaatje van sociale media, groepsdruk en hormonen hebben allemaal invloed op de mentale gezondheid van jongeren. Uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen GGD Noord- en Oost-Gelderland blijkt dat een aanzienlijk deel van de jongeren mentale problemen ervaart. Om deze reden besteden steeds meer middelbare scholen in de regio aandacht aan dit belangrijke thema, bijvoorbeeld met de workshop Veerkracht voor derdeklassers.

Workshop Veerkracht

"Veerkracht? Een woord dat veel leerlingen helemaal nog niet kennen’’, vertelt jeugdverpleegkundige Marije Korevaar. Tijdens de interactieve workshop Veerkracht leren leerlingen wat veerkracht is en hoe zij zelf veerkrachtiger kunnen worden. ‘’Veerkracht is niet iets waar je mee wordt geboren’’, legt Marije uit. "Je kunt er zelf wat aan doen en daar heb je zelf ook invloed op.’’ 

Door filmpjes en opdrachten ontstaan er verrassende gesprekken tijdens de workshop. Een onderdeel van de workshop is het geven van complimenten aan elkaar. Dit levert niet alleen mooie momenten op onder de leerlingen, ook docenten raken geïnspireerd. Marije vertelt dat er een docent achter in de klas had gezeten en voor elke leerling een compliment opschreef.

"Aan het begin van de workshop hebben de leerlingen vaak een nieuwsgierige houding, en zijn ze erg benieuwd naar wat er gaat gebeuren’’, vertelt Marije. Daarnaast zijn er ook altijd een aantal die er helemaal geen zin in hebben. "Het gaat er uiteindelijk om dat er zaadjes zijn geplant bij degenen die het nodig hebben. Wanneer de leerlingen het lokaal verlaten, krijg ik vaak ook een complimentje. Naast dat het hartstikke leuk is, laat het ook zien dat ze iets hebben opgestoken en bewust worden van hoe je met elkaar omgaat.’’

Marije benadrukt het belang van praten over de mentale gezondheid van jongeren. "Wanneer jongeren ergens mee zitten , moeten zij hier niet te lang zelf mee blijven zitten. Kleine dingen kunnen ongemerkt heel snel groot worden. Erover praten helpt gewoon, daar geloof ik in."

Verhoogde kans op psychische problemen 

In Noord- en Oost-Gelderland loopt 8% van de volwassen en ouderen hoog risico op een angststoornis of depressie. Dit begint al jong: 11% van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar heeft een verhoogde kans op psychosociale problemen. Bij middelbare scholieren heeft meer dan 1 op de 4 (27%) jongeren psychische klachten. Hierin is een groot verschil te zien tussen jongens (16%) en meiden (38%). Deze cijfers laten zien hoe belangrijk het is om jongeren bewust te maken van hun mentale gezondheid. Meer cijfers vind je op ons Kompas Volksgezondheid.

Scholen maken mentale gezondheid bespreekbaar

Veel scholen zijn enthousiast over de workshop Veerkracht en kiezen er vaak ook voor om zelf verder te gaan met Brein de baas, een lessenserie om de mentale gezondheid van leerlingen te versterken. Het biedt de scholen de kans om dit belangrijke thema bespreekbaar te maken.

Meer info

Wil je meer weten over de workshop Veerkracht? Bekijk onze pagina leerlijn Een veerkrachtige jeugd. Daar staan de activiteiten die onze GGD kan uitvoeren om de veerkracht en mentale gezondheid van kinderen en jongeren in het basis- en voortgezet onderwijs te versterken. Meer over mentale gezondheid lees je op onze pagina Mentale Gezondheid.

Meer informatie

Lees meer over mentale gezondheid en onze leerlijn Een veerkrachtige jeugd.

Pagina Mentale gezondheid Leerlijn Een veerkrachtige jeugd