Vaccinaties voor je werk of studie

Kom je door je werk in aanraking met bloed, ontlasting, afval of zijn er andere gezondheidsrisico’s? Dan is er een vergrote kans om jezelf of anderen te besmetten met infectieziekten. Ook als je voor je werk naar het buitenland reist, loop je een verhoogd risico.

Afspraak maken

Zelf een beroepsvaccinatie nodig? Maak hieronder online een afspraak.

GGD Noord- en Oost-Gelderland biedt aan vrouwen/mannen werkzaam in de prostitutie, massagesalons en escortclubs, een soa-onderzoek en hepatitis B vaccinatie aan. 

Maak hiervoor een afspraak op de website Alles over sekswerk.

Ben je:

  • verloskundige,
  • kraamverzorgende,
  • kinder(neonatologie)verpleegkundige,
  • gynaecoloog,
  • kinderarts,
  • jeugdarts, of
  • jeugdverpleegkundige?

Of heb je op een andere manier intensief contact met pasgeborenen en/of prematuren? Laat je dan vaccineren tegen kinkhoest! Dat adviseert de gezondheidsraad.

Advies vaccinatie

Voor je eigen gezondheid is kinkhoestvaccinatie niet nodig. Bij gezonde volwassenen verloopt kinkhoest meestal niet ernstig, of zelfs zonder symptomen. Behandeling is niet nodig. Maar iemand die besmet is met de kinkhoestbacterie kan wel anderen besmetten. Vooral bij kinderen onder een jaar die nog niet, of niet volledig, door vaccinatie zijn beschermd, kunnen ernstige complicaties ontstaan. In uitzonderlijke gevallen kunnen zij overlijden door kinkhoest. 

Revaccinatie

De immuniteit na een vaccinatie houdt maar een paar jaar aan. Daarom raden wij periodieke revaccinatie aan. De Gezondheidsraad adviseert de kinkhoestvaccinatie voor deze doelgroep elke vijf jaar te herhalen.

Meer informatie

Meer informatie vind je in de factsheets op de website van het RIVM:

Wil je meer informatie, of wil je een vaccinatie tegen kinkhoest? Neem dan contact op met de afdeling infectieziektebestrijding van GGD Noord- en Oost-Gelderland. Dat kan via telefoon: 088 443 33 55, of e-mail: infectieziekten@ggdnog.nl.

Om besmettingsgevaren zo beperkt mogelijk te houden zijn werkgevers verplicht om vaccinaties voor risicovolle beroepen aan te bieden. 

Onze adviseurs kijken samen met bedrijven en organisaties óf en wélke vaccinaties voor beroepsgroepen nodig zijn. Afhankelijk van de het aantal werknemers kan een overeenkomst worden opgesteld. Voor meer informatie en vragen kan je e-mailen naar: vaccinatiecentrum@ggdnog.nl