Voedselinfecties

Voedselinfecties

Een voedselinfectie kan braken, diarree en andere klachten veroorzaken. Goede hygiëne voorkomt besmetting en verspreiding. GGD Noord- en Oost-Gelderland adviseert om altijd handen te wassen voordat je eten klaarmaakt, en na ieder toiletbezoek. Let ook op het scheiden van bereid en onbereid voedsel. Gekoelde producten moeten na aankoop snel in de koelkast, tot vlak voor gebruik.

Wat is een Voedselinfectie?
Een voedselinfectie is een ontsteking van maag en darmen. Dit kun je krijgen als je iets eet of drinkt dat besmet is met een bacterie of virus.
De klachten kunnen zijn:
  • Diarree
  • Misselijk
  • Braken
  • Buikpijn
  • Koorts
Je kunt al snel na het eten van besmet voedsel ziek worden. Maar soms kan het een paar dagen of langer duren.

Hoe krijg je een voedselinfectie?
Veel voedselinfecties ontstaan bij mensen thuis. Bijvoorbeeld:
  • Je wast je handen niet nadat je naar het toilet bent geweest. Daarna maak je eten klaar.
  • Je snijdt rauw vlees op een snijplank. Vervolgens gebruik je dezelfde plank om groenten te snijden.
  • Als je vlees of vis eet dat niet goed gaar is.
  • Bacteriën en virussen groeien sneller in de warmte. Als de koelkast erg vol is, is de temperatuur vaak te hoog. Als je eten niet koud genoeg bewaart, dan groeien ziekmakende bacteriën en virussen sneller.
Voor meer informatie lees hier verder.