Hoe gaat een soa-test?

Hoe gaat een soa-test?

Zo'n soa-test, hoe gaat dat nou? De soa-testen bij de GGD zijn anoniem en gratis. Tijdens het soa-spreekuur wordt een zogenaamde ‘seksuele anamnese’ afgenomen: wat voor seksuele contacten heb je gehad en welk risico is er geweest?

De verpleegkundige bepaalt aan de hand hiervan welke soa-testen er gedaan worden. In ieder geval word je altijd op chlamydia en gonorroe getest. Op indicatie mogelijk ook op syfilis, hiv en hepatitis B. Daar wordt een buisje bloed voor afgenomen.

Mannen: krijgen een potje mee naar het toilet om in te plassen; zorg er dus s.v.p. voor dat je zo'n twee uur vóór de soa-test niet meer geplast hebt! Cabaretier Najib Amhali heeft grappig cabaret gemaakt over wattenstaafjes en het soa-onderzoek, maar zo gaat het hier dus niet!

Vrouwen: krijgen testmateriaal mee naar het toilet om zelf een soa-test te doen.

Let op: maak je je zorgen over een sekscontact? Pas na twee weken kunnen wij je testen! Eerder testen heeft geen zin!

Soms -bijvoorbeeld bij klachten die mogelijk veroorzaakt worden door een soa- is het nodig dat de verpleegkundige en/of de arts je onderzoekt. Zonodig word je verwezen naar een specialist in het ziekenhuis.  

Een afspraak maken op het soa-spreekuur gaat snel en eenvoudig. 

Vragen over seksualiteit
Naast vragen over soa's kun je ook bij ons terecht met alle vragen over bijvoorbeeld seksuele voorkeur, anticonceptie, de morning-afterpil, onbedoelde zwangerschap, problemen met seks (bv. pijn bij het vrijen, erectieproblemen), vervelende seksuele ervaringen.

Zelftesten van internet of drogist
Wil je niet naar een je huisarts of een GGD gaan, dan kan een soa-zelftest een alternatief zijn. Maar hoe weet je of je een betrouwbare test doet? Wanneer test je en welke test gebruik je?

Let op
​een zelftest is nooit een vervanging voor een consult door een arts of de GGD.

Meer informatie over soa-thuistesten.

Inwerken nieuwe collega
Als een nieuwe collega wordt ingewerkt of een arts in opleiding stage loopt bij de GGD, kan aan jou gevraagd worden of je hier bezwaar tegen hebt. Het is fijn als dat kan, maar jij beslist. Vind je dat niet fijn? Geef dit dan aan!

Hoe kun je een afspraak afzeggen? 
Heb je een afspraak gemaakt en kun je toch niet komen? Blijf dan niet zomaar weg, maar meld dit even! Je kunt dan bellen tijdens een van de telefonische spreekuren 
(088 - 443 33 44) of bel het algemene nummer van de GGD: 088 - 443 30 00.
Geef je naam, geboortedatum, datum van afspraak en de afspraaklocatie door.

NB: Gebruik het algemene GGD-nummer alleen voor het afzeggen van een afspraak, niet voor vragen over (de spreekuren) seksuele gezondheid!

Cliëntgegevens
De GGD verzamelt in opdracht van de overheid gegevens om een beeld te krijgen van de seksuele gezondheid van de inwoners van Nederland. Deze gegevens zijn niet te herleiden naar een specifiek persoon en worden niet gestuurd naar een huisarts of een verzekering.
De Wet op de Geneeskundige BehandelingsOvereenkomst (WGBO) verplicht de GDD een dossier in te richten. Deze verplichting is in de wet opgenomen, omdat de wetgever een zorgvuldig bijgehouden dossier belangrijk vindt.

Gebruik van restmateriaal 
Voor je onderzoek of behandeling is het soms nodig om bloed, urine of andere  monsters af te nemen. Dit materiaal wordt na analyse bewaard voor onderzoek. Wil je weten hoe dat zit met het onderzoek en/of wil je bezwaar maken? Klik dan hier: 'Gebruik van restmateriaal'