Reuzenberenklauw en ambrosiaplant

Reuzenberenklauw en ambrosiaplant

De reuzenberenklauw is een enorm grote plant van soms wel 3,5 meter hoog. Hij heeft behaarde bladeren van minstens één tot anderhalve meter lang. De plant bloeit van het begin van de zomer tot ver in de herfst.

Reuzenberenklauw

De (paraplugrote) witte bloemschermen hebben een omvang tot wel 50 cm. De grote bladeren zijn behaard en de stengel, met een doorsnee van max. 10 centimeter, is roodgevlekt. De reuzenberenklauw ziet je vooral in het bos, langs auto- en spoorwegen.

Symptomen van contact met de reuzenberenklauw

Het contact met het sap van de reuzenberenklauw of oppervlakkige aanraking in combinatie met zonlicht kan leiden tot huidbeschadigingen. Na ongeveer 24 uur kunnen jeukende, rode vlekken of blaasjes ontstaan. Na enkele uren kunnen deze zich zelfs ontwikkelen tot (grote) blaren. De blaren zien eruit als ernstige brandwonden en genezen pas na 1 à 2 weken. Hierna kunnen littekens gevormd worden en kan de huid bruin verkleuren (hyperpigmentatie).
Als sap van de reuzenberenklauw in de ogen terechtkomt kan dit in ernstige gevolgen hebben. Ook is het zeer gevaarlijk als sap in de mond terechtkomt. Sap van de reuzenberenklauw is giftig!

Wat te doen na contact met de reuzenberenklauw?

Deze effecten van de reuzenberenklauw worden veroorzaakt door furocoumarinen in het sap. Deze stoffen maken de huid overgevoelig voor zonlicht. Dit wordt fototoxiciteit genoemd. Voorkom na contact met de reuzenberenklauw blootstelling aan UV-licht (zonlicht en zonnebanklicht). Dan zullen er geen blaren ontstaan. Wel kan de huid kortdurend geïrriteerd raken.

  • Was de huid direct af met water en zeep. Als er geen gelegenheid is om de huid af te spoelen bedek de huid dan meteen.
  • Bedek de huid na het afspoelen, zodat er geen zonlicht op kan komen. Het is verstandig om een week uit de zon te blijven.
  • Wrijf het sap niet uit over de huid en raak het gezicht niet aan.
  • Ga naar de huisarts als er toch huidafwijking te zien is, bijvoorbeeld rode uitslag.
  • Heeft u sap in de ogen gekregen? Dan moet u uw ogen direct uitspoelen met veel water. Neem meteen daarna contact op met de huisarts.
  • Ga direct naar de spoedeisende hulp (SEH) als u het sap in de mond heeft gekregen. Dit is zeer gevaarlijk!

De gewone berenklauw

De gewone berenklauw is familie van de reuzenberenklauw. Deze plant lijkt op de reuzenberenklauw, maar is kleiner (tot 2 meter). Het sap van deze plant is minder schadelijk (fototoxisch) dan dat van de reuzenberenklauw, maar kan na blootstelling aan zonlicht toch blaren veroorzaken.

Het verwijderen van de reuzenberenklauw

Verwijder de reuzenberenklauw in uw tuin zeer voorzichtig. Het beste kunt u hiervoor een hoveniersbedrijf inschakelen. Mocht u de reuzenberenklauw toch zelf willen verwijderen, draag dan beschermende kleding (bijvoorbeeld een regenpak en rubber handschoenen) en een beschermende bril. Spoel de kleding daarna af met veel water.
Voor de verwijdering van de reuzenberenklauw in de openbare ruimte - bijvoorbeeld gebieden waar kinderen spelen of veel wandelaars komen - kunt u contact opnemen met de gemeente.

Hygiënerichtlijn

Het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (LCHV) heeft een hygiënerichtlijn Binnen- en buitenmilieu voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang. Daarin is aangegeven dat de berenklauw, ambrosia en eikenprocessierups niet thuishoren rond plaatsen waar kinderen worden opgevangen. 

 

Amprosiaplant

Door klimaatverandering komt de ‘hooikoortsplant’ Ambrosia in ons land steeds meer voor. Dit kan er in de toekomst voor zorgen dat het hooikoortsseizoen tot twee maanden wordt verlengd!

Ambrosia 186989401 web

Ambrosiaplant

Ambrosia is een éénjarige plant die 20 tot 150 centimeter groot kan worden. In Nederland komen twee soorten steeds vaker voor: Alsemambrosia en Driedelige Ambrosia. De plant bloeit van eind augustus tot en met oktober. De groengrijze bloemen zijn maar 3mm groot. Specifieke kenmerken met foto's van Alsemambrosia vindt hier: www.ambrosiavrij.nu

Hooikoortsplant

Ambrosia wordt ook wel hooikoortsplant genoemd. De plant kan hooikoortsklachten veroorzaken. Tijdens de bloei komen grote hoeveelheden pollen vrij. Deze pollen zijn zeer sterk allergeen: wat betekent dat ze snel hooikoortsklachten veroorzaken. De plant bloeit laat, vanaf eind augustus tot en met oktober, waardoor het huidige hooikoortsseizoen met 2 maanden verlengd kan worden.

Meer weten?

Voor informatie over de ambrosiaplant: www.ambrosiavrij.nu.