Lood

Lood

Op veel plekken in Nederland zit lood in de bodem. Heb je thuis loden waterleidingen? Dan kun je via het drinkwater lood binnenkrijgen. Voor volwassenen is dat niet erg, maar voor kinderen is dat niet goed. Zij kunnen ook lood binnenkrijgen als ze spelen op plekken waar lood in de grond zit.

Waarom is lood ongezond?
Als jonge kinderen lood binnenkrijgen, heeft dat gevolgen voor hun hersenen. Die ontwikkelen zich dan minder goed. Hierdoor krijgen deze kinderen een iets lager IQ. Het is daarom belangrijk dat kinderen tot zeven jaar zo weinig mogelijk lood binnenkrijgen. Dat geldt ook zwangere vrouwen. Want ook baby’s in de buik kunnen lood binnenkrijgen, via hun moeder. Download hier de folder.

Op welke plekken zit vaak lood in de grond?
Op veel plekken in Nederland zit lood in de grond. Vooral in gebieden met oudere gebouwen. Bijvoorbeeld hier:
 • In wijken die voor de oorlog gebouwd zijn.
 • In het centrum van oude dorpen.
 • In (oude) industriegebieden.
Wat moet je doen als er lood in de grond zit?
Als jonge kinderen spelen op grond waar lood in zit, krijgen ze lood binnen. Bijvoorbeeld doordat ze hun vieze handen in hun mond stoppen.
Zo zorg je ervoor dat kinderen zo weinig mogelijk lood binnenkrijgen:
 • Laat kinderen altijd hun handen wassen na het buitenspelen.
 • Zorg ervoor dat de bodem waarop kinderen spelen bedekt is. Bijvoorbeeld met gras, struiken of planten. Je kunt de bodem ook bedekken met kunstgras of tegels. Het liefst met iets waar water doorheen kan.
 • Heb je een zandbak? Vul die met schoon zand.
 • Groeien er groente en fruit in je tuin? Was die dan altijd goed voordat je ze eet.
 • Je kunt groente of fruit ook kweken in bakken met schone potgrond of tuinaarde. Dan weet je zeker dat er geen lood in de grond zit.
 • Heb je een moestuin die groter is dan 200 m²? Vraag dan aan de gemeente wat er op die plek in de bodem zit. Weet de gemeente dat niet? Vraag dan aan de gemeente hoe je dat kunt laten onderzoeken.
Wat moet je doen als er lood in het drinkwater zit?
Woon je in een huis dat vóór 1960 gebouwd is? Dan kunnen er waterleidingen van lood in je huis zitten. Als dat zo is, moet je deze leidingen laten vervangen door koperen waterleidingen. Meer informatie hierover vind je op milieucentraal.nl.

Zolang je de oude waterleidingen nog hebt, doe je dit:
 • Als je ’s ochtends voor het eerst de kraan openzet, wacht dan 2 minuten voordat je dit water drinkt. Gebruik dat eerste water voor andere dingen. Gebruik het bijvoorbeeld om mee schoon te maken, om je planten water te geven of om het toilet door te spoelen.
 • Voor zuigelingen, baby’s en jonge kinderen geldt: hoe minder lood, hoe beter. Gebruik daarom voor flesvoeding liever geen kraanwater, maar koop flessen water in de winkel. Geef kinderen die jonger zijn dan 7 jaar ook geen kraanwater. Koop ook voor hen flessen water in de winkel.
 • Ben je zwanger? Ook voor zwangeren geldt: drink geen kraanwater, maar water uit de winkel.
Heb je een nieuwbouwhuis?
Woon je in een nieuwbouwhuis? Dan kan er de eerste maanden te veel lood in het drinkwater zitten. Dat komt niet door de leidingen, want die zijn van koper. Het komt door de nieuwe kranen. Daar kan in het begin nog lood vanaf komen. Kijk op kraandoorspoelen.nl voor meer informatie en adviezen.

Wil je meer informatie?
 • Wil je meer informatie over lood in het drinkwater? Kijk dan op de website van het RIVM.
 • Wil je meer informatie over de grond in je tuin? Kijk dan op bodemloket.nl of bel je gemeente.

Lood voor hobbygebruik
Bij het klussen of uitoefenen van een hobby kunt u in contact komen met stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Bijvoorbeeld oplosmiddelen in verf of lijm, of stof dat vrijkomt bij het schuren van materialen. Ook huisgenoten van de klusser of hobbyist kunnen in contact komen met deze schadelijke stoffen. Het is belangrijk dat u contact met schadelijke stoffen voorkomt. Voor uzelf, maar vooral ook voor kinderen en zwangere vrouwen in uw gezin of omgeving.

Lees meer over de risisco's en de maatregelen die u kunt nemen als u lood gebruikt.