Gehoorschade bij jongeren

Gehoorschade bij jongeren

Ieder jaar komen er meer dan 20.000 jongeren bij met gehoorschade door vrijetijdslawaai. Vaak is de gehoorschade onomkeerbaar; het kan zelfs leiden tot levenslange arbeidsongeschiktheid. In de meeste gevallen wordt gehoorschade bij jongeren veroorzaakt door langdurende blootstelling aan (te) harde muziek. Bijvoorbeeld door MP3-spelers, iPods of smartphones, maar ook tijdens het uitgaan.

Gehoorschade door uitgaansmuziek

Gehoorschade door muziek heeft alles te maken met te hard en te lang. Hoe harder wordt gedraaid, hoe korter je in de ruimte kunt blijven zonder gehoorschade op te lopen.

Wat kun je er zelf aan doen?

Je kunt je gehoor op verschillende manieren beschermen. Drie dingen zijn belangrijk:
 1. Draag oordopjes met ingebouwd filter als je in een discotheek of club bent of op een festival, event of concert. Doe je oordopjes in voordat je de zaal in gaat en houd ze ook de hele tijd in! Door ze later in te doen of tussendoor even uit te doen, krijgen je oren toch nog een klap te verwerken;
 2. Dans of sta zo ver mogelijk weg van de speakers. Blijf minimaal 2 meter bij de boxen vandaan op binnenlocaties, en 10 meter afstand op buitenlocaties;
 3. Neem regelmatig een ‘oorpauze’: even naar buiten, uit de muziek vandaan. Rust voor je oren is belangrijk, maar levert ‘netto’ niet genoeg op om je gehoor afdoende te beschermen. Combineer oorpauzes dus altijd met de andere twee maatregelen.

Investeer in goede oordopjes

De oordopjes met een ingebouwd filter zorgen ervoor dat schadelijk geluid wordt weggefilterd, maar dat de klankkleur behouden blijft. Zo kun je nog steeds genieten van de muziek en een gesprek voeren. Er zijn universele en op maat gemaakte oordopjes te koop.
 • De beste bescherming krijg je met op maat gemaakte oordopjes, die een heel goed filter hebben en je gehoorgang perfect afsluiten. Deze oordopjes kunnen 20 à 25 dB lawaaibescherming geven en kosten rond de 120 euro;
 • Universele oordopjes met ingebouwd filter kosten gemiddeld 15 euro en kunnen 15 à 20 dB lawaaibescherming geven;
 • Oordopjes met een ingebouwd filter koop je o.a. bij Kijkshop, ANWB-winkels en muziekinstrumentenwinkels. Elke winkel voor gehoorapparaten (de audicien) heeft ze;
 • Herriestoppers (van die gele schuimpjes) geven in de meeste gevallen 6 dB bescherming en bevatten geen ingebouwd filter;
 • Vingers en sigarettenfilters in het oor beschermen niet.

MP3-spelers

De mp3-speler is voor veel mensen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Veel mensen weten echter niet dat je gehoor beschadigd kan raken als je teveel of te hard naar een mp3-speler luistert.

Waar kun je op letten?
 • Stel de volumebegrenzer in op je mp3-speler als deze functie erop zit;
 • Zorg ervoor dat je nog kunt horen wat er om je heen gebeurt;
 • Geef je oren af en toe rust door je hoofdtelefoon af te zetten;
 • Kies een goede hoofdtelefoon,

Wat is een goede hoofdtelefoon?

Er zijn vier typen hoofdtelefoons:
 1. Afdekkende hoofdtelefoons: de beste keuze, omdat ze helemaal om je oor heen gaan en niet zo dicht op het trommelvlies zitten. Zo heb je weinig last van omgevingsgeluid en kun je het volume op een normaal niveau zetten.
 2. Hoofdtelefoons (op het oor): deze zitten niet helemaal om je oor heen, waardoor er nog steeds veel geluid van buitenaf langskomt. Ze zijn wel weer iets veiliger, omdat ze niet zo dicht op het trommelvlies zitten.
 3. In-ear hoofdtelefoontjes: deze zijn van speciaal materiaal gemaakt zodat ze je oren goed afsluiten. Je hoort minder omgevingslawaai en hoeft de muziek niet zo hard te zetten. Maar, let op je volume: de hoofdtelefoontjes zitten dicht op je trommelvlies en kunnen extra schadelijk zijn.
 4. Simpele oortelefoontjes (vaak standaard bij de mp3-speler): deze sluiten het oor niet goed af, waardoor je veel geluid van buitenaf hoort en het volume harder gaat zetten. Ook zitten deze oortelefoontjes dicht op het trommelvlies, waardoor ze extra schadelijk kunnen zijn.

Meer informatie