Nazorgspreekuur meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis, ook wel Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) genoemd, is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen, waar geen medische noodzaak voor is. Er zijn verschillende vormen van VGV: vaak wordt de clitoris gedeeltelijk of geheel verwijderd, soms ook de kleine schaamlippen en soms de grote schaamlippen.

In sommige culturen wordt de vaginale opening vernauwd door het wegsnijden en aan elkaar hechten van de kleine en/of grote schaamlippen, met of zonder verwijdering van de clitoris.

Situatie in Nederland
In Nederland beschouwen we meisjesbesnijdenis als een ernstige vorm van kindermishandeling. Het is een medische ingreep die niet noodzakelijk is en die tot grote gezondheidsrisico’s leidt. Alle vormen van meisjesbesnijdenis zijn in ons land verboden. Als ouders hun dochter in het buitenland laten besnijden, terwijl ze in Nederland wonen, kunnen ze daarvoor worden gestraft.

Nazorgspreekuur voor besneden vrouwen
Vrouwen die besneden zijn kunnen problemen ervaren op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Belangrijk is dat deze vrouwen goede nazorg krijgen. De gemeente Apeldoorn heeft zich aangesloten bij de zes pilot-steden in Nederland, waar een nazorgtraject voor VGV vrouwen is ontwikkeld.

Vrouwen die een besnijdenis hebben ondergaan kunnen gratis en anoniem met al hun vragen op het spreekuur Seksuele Gezondheid komen en waar nodig zullen vrouwen verder worden verwezen naar de juiste hulpverlening.

Meer informatie of een afspraak maken?
Neem gerust contact op met Joke Ruis (verpleegkundige). Zij is getraind op het gebied van VGV en nazorg. Op werkdagen is zij bereikbaar via: 088 - 443 3000. Een mailtje sturen kan ook naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie?
http://www.pharos.nl/
http://www.meisjesbesnijdenis.nl/
http://www.tegenvrouwenbesnijdenis.nl/