Beschermd wonen

Beschermd wonen is voor mensen met psychische of psychosociale problemen, die (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen wonen, ook niet met hulp van bijvoorbeeld iemand uit de familie of vriendenkring of met begeleiding thuis van een hulpverlener.

Een voorziening voor Beschermd wonen, biedt een veilige woonomgeving en begeleidt de bewoners in hun zelfredzaamheid, zodat zij mee kunnen blijven doen in de samenleving of op termijn weer zelfstandig kunnen wonen. Beschermd wonen kan een overgangsfase zijn naar een eigen woning, eventueel met ambulante woonbegeleiding. Ongeveer een derde van de bewoners gaat na één tot twee jaar op zichzelf wonen, eventueel met een beetje begeleiding. Ongeveer zeventig procent van de bewoners blijft in de beschermende woonvorm wonen. Een beschermende woonvorm biedt géén behandeling. Als een u behandeling nodig heeft, kunt u dat zelf of eventueel met behulp van de begeleider regelen.  

Aanmelden voor Beschermd Wonen
Woont u nog zelfstandig thuis maar heeft u een hulpvraag dan kunt u terecht bij het WMO loket van de gemeente waarin u woont.
Een medewerker van het WMO loket gaat met u in gesprek over uw hulpvraag en kijkt naar wat de best passende hulp is voor uw persoonlijke situatie. Als een oplossing thuis niet mogelijk is en Beschermd wonen de meest passende oplossing lijkt, wordt samen met u een melding gedaan bij de centrale toegang van de GGD.

Als u nu in een beschermde woonvorm woont, dan kunt u in samenspraak met uw begeleider voor de verlenging van uw indicatie ook terecht bij de centrale toegang van de GGD. Samen met een medewerker van het WMO loket of met uw begeleider kunt u via dit formulier een aanmelding doen voor Beschermd Wonen.

Wanneer de informatie die u aanlevert compleet is, hoort u binnen maximaal 8 weken of u een beschikking krijgt voor Beschermd Wonen. Het kan zijn dat in de tussentijd contact met u of met uw begeleider wordt opgenomen voor het plannen van een gesprek of voor telefonische toelichting op uw hulpvraag of problematiek.

Meer informatie
Heeft u vragen  over wat de veranderingen in de zorg en ondersteuning voor u betekenen, dan kan uw huidige begeleider van wie u nu zorg ontvangt, vaak het beste deze vragen beantwoorden. Hij of zij kent uw persoonlijke situatie het beste. Verder staat op www.zwolle.nl/sociaaldomein meer informatie en is een overzicht met veel gestelde vragen opgenomen, ook als het gaat om beschermd wonen (GGZ). Ook kunnen cliënten (en professionals) terecht op de landelijke website www.hoeverandertmijnzorg.nl.

Contact Centrale Toegang
De Centrale Toegang is een onderdeel van het Meldpunt Maatschappelijke Zorg Noord-Veluwe.
Voor meer informatie over de toegang kunt u contact opnemen met de Centrale Toegang van GGD Noord- en Oost-Gelderland, bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur. Telefoonnummer: 088 - 443 31 27, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.