Wat is jeugdgezondheidszorg?

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) bevordert en beschermt de gezondheid, groei en ontwikkeling van kinderen van 4 tot 18 jaar. Dit gebeurt door onderzoek en vaccinatie van kinderen, ondersteuning van ouders, ondersteuning van leerkrachten en samenwerking met andere instanties. Samen met ouders/opvoeders en scholen zorgt de JGZ er voor dat kinderen zich zo goed mogelijk ontwikkelen.

Gezondheidsonderzoek

Een jeugdverpleegkundige of jeugdarts onderzoekt kinderen op een aantal vaste momenten:
  • Op de basisschool rond de leeftijd van 5 jaar. Bekijk hier een korte film over dit gezondheidsonderzoek.
  • Op het voortgezet onderwijs in klas 1 en in veel gemeenten ook in klas 3 of 4.
  • Op het speciaal basisonderwijs krijgen kinderen een uitnodiging rond de leeftijd van 5 en 10 jaar en meestal ook als ze op deze school starten.
In een onderzoek is er aandacht voor gezondheid, ontwikkeling en opvoeding.  En natuurlijk voor een gezonde leefstijl.  Het is mogelijk om een extra onderzoek aan te vragen als dat nodig is.

Inloopspreekuur

Een aantal keer per jaar houdt de jeugdverpleegkundige een spreekuur op basis- en op voortgezet onderwijs.  Ouders, leerlingen en leerkrachten zijn welkom. De jeugdverpleegkundige helpt bij vragen over onder andere: gezondheid, opvoeding, ontwikkeling, pesten, faalangst, overgewicht, voeding of zindelijkheid. Als het nodig is schakelt de jeugdverpleegkundige de jeugdarts in. Bijvoorbeeld bij chronische ziektes of problemen met: horen, zien, groei, ontwikkeling en gedrag. Je kunt op school vragen wanneer er spreekuren zijn.

Niet meedoen met een onderzoek?

Het invullen van vragenlijsten en/of meedoen met een gezondheidsonderzoek is niet verplicht. Wil je geen gebruik maken van het gezondheidsonderzoek? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld  de naam en geboortedatum van het kind dat niet mee doet met het onderzoek.

Komen kinderen alleen?

Op het basisonderwijs nodigen we de ouders uit bij het gezondheidsonderzoek. Op het voortgezet onderwijs komen de meeste leerlingen alleen. Een ouder mag natuurlijk meekomen, dit gaat in overleg tussen ouder en kind. Boven de 16 jaar probeert de GGD ouders goed te informeren. Maar een leerling beslist dan uiteindelijk zelf of informatie met ouders gedeeld wordt.