• Start
  • Veelgestelde vragen gezondheidsonderzoek 5 jarige kinderen

Veelgestelde vragen gezondheidsonderzoek 5 jaar

De Jeugdgezondheidszorg van GGD Noord- en Oost-Gelderland ondersteunt, samen met de scholen, de kinderen en hun ouders bij een gezonde ontwikkeling. Daar hoort het gezondheidsonderzoek van kinderen rond de vijf jaar bij.


Wat gebeurt er bij een gezondheidsonderzoek?

Het gezondheidsonderzoek wordt uitgevoerd door de jeugdverpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg. Samen met ouder(s)/verzorger(s) kijkt de jeugdverpleegkundige of het kind goed groeit, hoort en ziet. Er is ook ruimte voor vragen over bijvoorbeeld slapen, eten, bedplassen, computeren en gedrag.
Bekijk hier een kort filmpje over dit gezondheidsonderzoek.


Waarvoor wordt de vragenlijst gebruikt?

De vragenlijst is een hulpmiddel bij het gesprek met de jeugdverpleegkundige. Zo kan de jeugdverpleegkundige zien wat belangrijk is voor u om te bespreken. Ook geeft het een beeld over de ontwikkeling van uw kind. 
U kunt de ingevulde vragenlijst meenemen naar het gezondheidsonderzoek. Alleen de jeugdverpleegkundige kan de vragenlijst inzien en wanneer het nodig is de jeugdarts ook. 


Vragen over het invullen van de vragenlijst:


Ik wil liever geen gebruik maken van het gezondheidsonderzoek.

Het invullen van vragenlijsten en/of meedoen met een gezondheidsonderzoek is niet verplicht. Wilt u geen gebruik maken van het gezondheidsonderzoek? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld de naam en geboortedatum van het kind dat niet meedoet met het onderzoek.


Ik hoor van andere ouders uit de klas van mijn kind dat zij een uitnodiging hebben gehad voor een gezondheidsonderzoek. Waarom heb ik geen uitnodiging gehad?

De GGD nodigt kinderen uit rond de leeftijd van 5 jaar. Het kan zijn dat uw kind jonger is dan de andere kinderen. Uw kind ontvangt dan volgend jaar een uitnodiging.

De meeste scholen sturen de uitnodiging per mail door naar ouders. Er kunnen dan een paar dingen aan de hand zijn:
- De uitnodiging is in uw 'spambox' terecht gekomen.
- De school beschikt niet over uw juiste e-mailadres.


Ik heb een uitnodiging gehad, maar er staat geen tijd en datum in?

Uw school heeft een overzicht van de geplande onderzoeken ontvangen. Het kan zijn dat uw school vergeten is om dit overzicht mee te sturen. U kunt daarom het beste contact opnemen met de school. 


Ik kan niet op het tijdstip waarop ik ben ingepland. 

U kunt onderling ruilen. U hoeft de GGD niet op de hoogte te stellen.
Kunt u niet ruilen? Bel dan zo snel mogelijk met de GGD, telefoonnummer 088 - 443 31 00. Dat kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 12.00 uur.


Ik heb een SMS-herinnering ontvangen, maar de gegevens in het bericht kloppen niet.

Als u geruild heeft met een andere ouder, dan klopt het bericht niet.
Heeft u niet geruild, en klopt het bericht niet? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld de naam en geboortedatum van uw kind, zodat wij de afspraak kunnen controleren.


Ik heb geen SMS-herinnering ontvangen. Hoe komt dat?

De GGD beschikt niet automatisch over mobiele telefoonnummers. Het kan zijn dat de GGD nog niet over uw telefoonnummer beschikt. Tijdens het gezondheidsonderzoek kunt u uw telefoonnummer aan ons doorgeven.


Mijn kind is niet aan de beurt voor een gezondheidsonderzoek. Toch zou ik graag een afspraak willen maken voor vragen, advies of informatie. Kan dat?

Op elke school houdt de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) inloopspreekuren. U kunt bij het team JGZ terecht. Vraag op school wanneer er een inloopspreekuur JGZ is. U kunt ook altijd mailen of bellen naar onze jeugdverpleegkundige.


Hoe zit het met de privacy van mijn kind? 

Klik hier voor meer informatie over privacy.


Ik heb een klacht. Waar kan ik terecht? 

Klik hier voor meer informatie over het indienen van een klacht.


Algemene contactgegevens

U kunt mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar 088 – 443 31 00 (tussen 8.00-12.00 uur).