Logopedie

Logopedie

Goed spreken en begrijpen is belangrijk voor een goede verstandelijke, emotionele en sociale ontwikkeling. Kinderen met taal- en/of spraakproblemen hebben vaak moeite met spellen, lezen en leren. Zijn er problemen op dit gebied, dan is het belangrijk hier op tijd iets aan te doen.

Wat is preventieve logopedie?
Het doel van preventieve logopedie is zo vroeg mogelijk problemen op het gebied van spraak, taal, luistervaardigheden, mondgedrag en stem op te sporen en (als dat kan) te voorkomen.

Wat is de spraak- en taalscreening op de basisschool?
Als uw kind vier of vijf jaar is, krijgen u en de leerkracht van uw kind een vragenlijst over de spraak-taalontwikkeling van uw kind. Als uit de antwoorden van één van beide vragenlijsten blijkt dat een spraak-taalscreening nodig is, dan gebeurt dit op school. De ouders hoeven hierbij niet aanwezig te zijn.

De logopedist voert een gesprekje met uw kind en let hierbij op: spraak, taalbegrip, taalgebruik, stem, mondgewoonten en luistervaardigheden. Uw kind benoemt plaatjes, zegt woorden en zinnen na en voert opdrachten uit.

De logopedist bespreekt de uitkomsten met de leerkracht. Ouders krijgen schriftelijk bericht.

Wat gebeurt er na de screening?

  • controle
  • gerichte adviezen en/of oefensuggesties voor ouder(s) en/of leerkracht
  • verwijzing naar een vrijgevestigde logopedist voor verder onderzoek en/of behandeling
  • verwijzing naar jeugdarts of huisarts

Folders

Kan ik een kind aanmelden?
Als ouder, leerkracht of intern begeleider kunt u, ook buiten de algemene contactmomenten, een kind aanmelden voor onderzoek bij de logopedist. Dit geldt voor alle kinderen van de basisschool, dus van groep 1 tot en met 8.

Aanmelden kan hier:

Aanmelden logopedisch onderzoek

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld


Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.