Vaccinatie tegen meningokokkenziekte

Vaccinatie tegen meningokokkenziekte

Vanaf half september krijgen alle jongeren geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 een uitnodiging voor een prik tegen meningokokken ACWY.

'Deel dit niet met je vrienden, haal die prik tegen meningokokkenziekte!'
Met deze slogan nodigen het RIVM en de jeugdgezondheidsorganisaties jongeren uit deze vaccinatie te halen. In Noord- en Oost-Gelderland gaat het om 5.600 jongeren.

Wie krijgen een prik?
Sinds mei 2018 worden alle peuters van 14 maanden op het consultatiebureau al gevaccineerd tegen Meningokokken type A, C, W en Y.
Omdat het aantal besmettingen met meningokokkentype W toeneemt, krijgen nu ook jongeren geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 de prik.
Ze krijgen met de post een uitnodiging om in oktober of november de prik te komen halen. In de brief staat waar en wanneer je de prik kunt halen. Je hoeft niet te betalen voor de prik.

Meningokokkenziekte is een ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door type W. Ook gaan er ieder jaar meer mensen dood. Daarom krijgen de meeste jongeren die dit jaar 14 jaar worden, in oktober of november 2018 een prik die hen beschermt tegen deze ernstige ziekte.

-->   Bekijk hier waar en wanneer wij prikken in 2018

Wat is meningokokkenziekte?
Mensen krijgen meningokokkenziekte door de meningokok. Dit is een bacterie waardoor iemand een hersenvliesontsteking kan krijgen. Hersenvliesontsteking is een ziekte waarbij het vlies om de hersenen en om het ruggenmerg ontstoken raakt.

Wat zijn de klachten bij meningokokkenziekte?

  • plotseling hoge koorts en suf,
  • hoofdpijn en niet tegen licht kunnen,
  • misselijk zijn en braken,
  • een zere en stijve nek, vooral als je het hoofd voorover buigt.
  • Baby’s beginnen te huilen als je ze bij het verschonen aan de benen optilt. Dit heet ook wel luierpijn.
  • Soms komen er hele kleine vlekjes in de huid. Deze zijn rood of paars die niet weggedrukt kunnen worden. Ze zijn zo groot als een  speldenknop.

Iemand met meningokokkenziekte kan zeer snel en ernstig ziek worden. Dat kan soms binnen enkele uren. Waarschuw meteen de huisarts als iemand deze klachten heeft.

Hoe kun je meningokokkenziekte krijgen?
De meningokok zit in de neus of keel. Veel mensen dragen deze bacterie tijdelijk bij zich zonder dat zij zelf ziek worden. Door hoesten, niezen en praten komen druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en zo besmet raken. De bacterie blijft niet in de buitenlucht zweven, maar gaat daar snel dood.
De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 10 dagen. Meestal is dit 3 tot 4 dagen. Maar de kans om na besmetting ziek te worden, is heel klein.

Wie kan meningokokkenziekte krijgen?
Iedereen kan deze ziekte krijgen. Het komt het meest voor bij jonge kinderen en bij tieners.
Er zijn verschillende types meningokokken. Iemand die de ziekte heeft gehad bouwt er afweer tegen op. Maar alleen voor het type meningokok waar hij ziek door is geworden. Iemand kan dus vaker meningokokkenziekte krijgen.

Meer weten?
Wil je meer weten over de Meningokokkenziekte of de vaccinatie MenACWY?

Heb je nog vragen?
Bel dan met de medewerkers Jeugdgezondheid van de GGD op 088 - 443 30 00. Dit kan van 8.00 - 17.00 uur.

Ben je geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004? Of ben je in 2005 geboren?
Dan krijg je volgend jaar, in 2019, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte. In Noord- en Oost-Gelderland gaat het dan om 36.400 jongeren. Ook voor hen is de prik gratis.