Alcohol

Alcohol

Een glas wijn, bier of een mixdrankje vinden veel mensen heerlijk op zijn tijd. Toch heeft de verdovende werking van alcohol allerlei effecten op je stemming en gedrag. Zo vallen je remmingen weg, vermindert je reactiesnelheid, geheugen en concentratie en verdwijnt je zelfkritiek. Hoe meer je drinkt, hoe sterker deze effecten.

Verantwoord alcoholgebruik
De meeste mensen gebruiken alcohol op een verantwoorde manier. Zij drinken af en toe en dan matig. Dat betekent:
  • Volwassen mannen en vrouwen: niet meer dan 1 standaardglas alcohol per dag.
  • Jongeren: Alcohol is schadelijk voor jongeren in de puberteit. Zij zijn nog in de groei en ook de hersenen ontwikkelen nog volop tot ongeveer het 23e jaar. Hoe jonger een kind begint met drinken hoe schadelijker het is. Daarom adviseert de GGD om alcoholgebruik zo lang mogelijk uit te stellen, zeker tot 18 jaar.
  • Senioren (55+)
    Op oudere leeftijd verdraagt het lichaam alcohol slechter. Vanaf 55 jaar ben je kwetsbaarder voor de effecten van alcohol als gevolg van veranderingen in je lichaamssamenstelling. Een ouder lichaam heeft minder lichaamsvocht en meer vet, de lever en nieren werken minder goed en de lichaamsweerstand neemt af. Eenzelfde hoeveelheid alcohol leidt bij oudere mensen tot een hoger promillage, lagere tolerantie en snellere intoxicatie en orgaanschade. Ook voor 55+ mannen én vrouwen is het raadzaam om niet meer dan één standaardglas per dag te drinken.
Alcohol en opvoeding
Als ouder is het niet altijd makkelijk om het alcoholgebruik van je kind in de gaten te houden. Kinderen drinken gemiddeld drie keer zoveel alcohol dan hun ouders denken. Voor nuttige tips over jouw kind en alcohol kun je terecht op: www.uwkindenalcohol.nl en www.hoepakjijdataan.nl

Wat doet de GGD?

GGD Noord- en Oost-Gelderland probeert op verschillende manieren alcoholmatiging te stimuleren. Deze activiteiten zijn vooral gericht op ouders/verzorgers en jongeren:
  • We voeren activiteiten uit op het vlak van voorlichting, regelgeving en handhaving, in afstemming of samenwerking met de gemeenten, IrisZorg, Tactus, Halt en politie.
  • Gemeenten kunnen ondersteuning krijgen bij hun alcoholmatigingsactiviteiten. Neem hiervoor contact op met gezondheidsmedewerker Lieke van Dijk; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Scholen kunnen gebruik maken van de leskist 'Verslaving' van het Informatie– en documentatiecentrum van de GGD.