Eenzaamheid

Ruim een derde van de volwassenen voelt zich eenzaam. Onder de 65-plussers is dat veertig procent en van de 75-plussers voelt de helft zich eenzaam. Bij de meeste mensen gaat de eenzaamheid vanzelf weer over, maar soms is daar hulp van anderen bij nodig.

Oplossingen eenzaamheid
Er zijn verschilllende manieren om van je eenzaamheid af te komen, bijvoorbeeld:
  • Werk aan een groter netwerk door meer relaties aan te gaan of de kwaliteit van bestaande contacten te verbeteren
  • Ga vrijwilligerswerk doen
  • Sluit je aan bij een vereniging
  • Ga naar activiteitenbijeenkomsten
  • Breng een bezoek aan de buren
Soms is het een te grote stap om bovenstaande activiteiten te ondernemen en is het nodig om eerst aan je sociale vaardigheden te werken. Het kan ook zijn dat je begeleiding van een ‘buddy’ nodig hebt om activiteiten te ondernemen. Welzijnswerk, maatschappelijkwerk en lokale vrijwilligersorganisaties kunnen je daarbij helpen.

Aanpassen van verwachtingen
Je kunt ook je verwachtingen in relaties naar beneden bijstellen. Door bijvoorbeeld tevreden te zijn met het feit dat de kinderen niet iedere week, maar eens per maand langskomen. Of niet blijven zoeken naar een hartsvriendin, maar blij zijn met de verschillende ‘gewone’ vrienden. Het zoeken naar (nieuwe) zingeving kan ook bijdragen aan het oplossen van eenzaamheid.

Wat doet de GGD?
GGD Noord- en Oost-Gelderland probeert op verschillende manieren aandacht te besteden aan eenzaamheid. Bijvoorbeeld door middel van de Factsheet over Eenzaamheid bij ouderen.