Zikavirus

Zikavirus

Sinds 2014 is er een uitbraak van zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika. Vanuit Paaseiland (Chili) verspreidde het virus zich naar deze gebieden. Ook Kaapverdië en een aantal Caribische eilanden melden zikavirus-infecties. Het virus wordt overgedragen via een besmette mug. Het aantal gevallen van zikavirus in Latijns-Amerika neemt toe. Enkele Nederlanders kwamen onlangs terug uit Suriname met deze infectie.* *bron: promed

Wat is zikavirusinfectie?

Een zika virus infectie verloopt waarschijnlijk in driekwart van de gevallen zonder symptomen. Krijgt iemand wel klachten dan lijkt dat griepachtig. Denk aan iets verhoogde temperatuur, spierpijn, malaise en hoofdpijn, maar het kan ook ergere klachten geven. Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen gaan vanzelf over. Het lijkt op een dengue infectie.  De klachten kunnen 2-7 dagen duren. De tijd tussen besmet worden en ziek worden varieert van 3-12 dagen.

Zwangerschap en zikavirus

In november 2015 komen de eerste aanwijzingen dat een infectie met het zikavirus tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Wetenschappers zijn het er nu over eens dat het zikavirus afwijkingen van het ongeboren kind kan veroorzaken. Daarnaast kan het ook verlammingsverschijnselen veroorzaken (Guillain-Barré Syndroom).

Zie voor meer informatie: Zikavirus en zwangerschap

Wat kunt u doen?

Muggenbescherming is belangrijk, ook i.v.m. dengue en chikungunya in deze gebieden. Zwangeren moeten extra zorgvuldig antimuggenmaatregelen toepassen.

Waar komt het Zikavirus voor? Klik hier voor een overzicht.

Meer weten over het Zikavirus? Kijk dan op de website van het RIVM.