Actuele infectieziekten

1. Meningokokken W en Men ACWY vaccinaties
2. Kinkhoest vaccinaties voor volwassenen die werken met kinderen tot een half jaar oud

1. Meningokokken W en Men ACWY vaccinaties

Meningokokken bacterie 643089916

Publiciteit over meningokokkenziekte type W leidt momenteel tot telefoontjes van verontruste ouders aan het adres van huisartsen, GGD’en en het RIVM. De kans op het krijgen van de ziekte is zeer klein. Peuters worden tegen typen A,C,W en Y gevaccineerd binnen het RVP. Per 1 oktober is ook gestart met het vaccineren van tieners. Deze vaccinatie is voor hen gratis.

Op eigen verzoek vaccineren we ook mensen buiten de doelgroepen (kinderen van 14 maanden en 14 jaar). De kosten hiervan zijn voor eigen rekening. 

Klik HIER voor meer informatie over meningokokkenziekte en vaccinaties.

 2. Kinkhoest vaccinaties voor volwassenen die werken met kinderen tot een half jaar oud

 Kinkhoest baby 176957070

 Bent u

  • verloskundige,
  • kraamverzorgende,
  • kinder(neonatologie)verpleegkundige,
  • gynaecoloog,
  • kinderarts,
  • jeugdarts, of
  • jeugdverpleegkundige? 

Of heeft u op een andere manier intensief contact met pasgeborenen en/of prematuren? Laat u dan vaccineren tegen kinkhoest!
Dat adviseert de gezondheidsraad.

Advies vaccinatie
Voor uw eigen gezondheid is kinkhoestvaccinatie niet nodig. Bij gezonde volwassenen verloopt kinkhoest meestal niet ernstig, of zelfs zonder symptomen. Behandeling is niet nodig. Maar iemand die besmet is met de kinkhoestbacterie kan wel anderen besmetten. Vooral bij kinderen onder een jaar die nog niet, of niet volledig, door vaccinatie zijn beschermd, kunnen ernstige complicaties ontstaan. In uitzonderlijke gevallen kunnen zij overlijden door kinkhoest.Lees het advies voor kinkhoestvaccinatie in het rapport Werknemers en kinkhoest: criteria voor vaccinatie.

Maternale kinkhoestvaccinatie
Volgens de Gezondheidsraad is maternale kinkhoestvaccinatie de meest effectieve methode om jonge zuigelingen tegen kinkhoest te beschermen. Dit stelt zij in het rapport Vaccinatie tegen kinkhoest, doel en strategie.

Rijksvaccinatieprogramma
De minister van Volksgezondheid zal nog besluiten of maternale kinkhoestvaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma wordt opgenomen. In afwachting van dit besluit kunnen aanstaande moeders zich nu al op eigen kosten laten vaccineren. 

Beschikbaarheid vaccin
In Nederland is het DKTP-vaccin beschikbaar voor boostervaccinatie van volwassenen tegen kinkhoest. Dit vaccin kunt u via de reguliere weg bestellen. U kunt ook bij GGD Noord- en Oost-Gelderland terecht voor deze vaccinatie.

Factsheets RIVM
Meer informatie leest u in de factsheets van het RIVM:

Revaccinatie
De immuniteit na een vaccinatie houdt maar een paar jaar aan. Daarom raden wij periodieke revaccinatie aan. De Gezondheidsraad adviseert de kinkhoestvaccinatie voor deze doelgroep elke vijf jaar te herhalen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie, of wilt u zich laten vaccineren tegen kinkhoest?
Neemt u dan contact op met de afdeling infectieziektebestrijding van GGD Noord- en Oost-Gelderland. Dat kan telefonisch op 088 – 443 33 55, of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.