Centrum Seksueel Geweld

Als professional kunt u te maken krijgen met seksueel geweld. In Nederland maakt 12% van de vrouwen en 3% van de mannen een aanranding of verkrachting mee. Krijgt u in uw vakgebied te maken met een slachtoffer van seksueel geweld? Verwijs het slachtoffer dan door naar het Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek.

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Artsen, verpleegkundigen, psychologen en politie werken in het CSG Twente-Achterhoek samen om overlap en gaten in de zorg te voorkomen.

Alle acute zorg op 1 plek
Doel van het CSG is slachtoffers van seksueel geweld zo snel mogelijk na het geweld goede en gerichte zorg te beiden. Alle zorg wordt geboden onder één dak. Dat betekent dat het slachtoffer maar naar één locatie hoeft en maar één keer zijn verhaal hoeft te vertellen. Door goede en gerichte zorg te bieden hoopt het CSG de lange termijn gevolgen van seksueel geweld te verminderen.

Neem contact op
Het CSG is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar via 0800 - 0188.
Het is belangrijk dat het slachtoffer na een aanranding of verkrachting zo snel mogelijk (liefst binnen 72 uur, maar in ieder geval binnen 7 dagen) contact opneemt.

Wat moet een slachtoffer wel of niet doen?
Als een slachtoffer net is verkracht of aangerand, bel dan zo snel mogelijk met het Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek. Telefonisch zal een hulpverlener enkele vragen stellen en zeggen welke hulp nodig is. De hulpverlener zal het slachtoffer vragen om naar het centrum te komen. Om sporen veilig te stellen is het belangrijk dat het slachtoffer de volgende dingen z.m. doet:

·         Bij voorkeur niets eten of drinken

·         Niet naar het toilet

·         Niet douchen of wassen

·         Verander niks aan de plek waar het is gebeurd

·         Doe de kleding die je aan had niet in de wasmand of wasmachine. Laat de kleding liggen of doe deze in een plastic of papieren tas. De tas mag je niet dichtknopen

·         Kleed je niet om als je de kleding nog aan hebt. Neem een set schone kleren mee naar het centrum.

Meer informatie
Neem dan contact op met de Projectleider CSG Twente-Achterhoek. Of ga naar www.centrumseksueelgeweld.nl.