Gezonde School

Volg onze facebookpagina voor het laatste gezonde school nieuws uit de regio!

Gezonde leerlingen presteren beter!
Vindt u gezondheid ook belangrijk? Ga dan aan de slag met de Gezonde School-aanpak. Deze aanpak betekent niet altijd dat uw school méér moet doen op het gebied van gezondheid en veiligheid. Het gaat erom de tijd en aandacht voor dit onderwerp zo effectief mogelijk in te zetten.

Wat is de Gezonde School?
De Gezonde School is een werkwijze om op school structureel aandacht te besteden aan de diverse gezondheidsthema's (voeding, bewegen/sport, welbevinden, relaties en seksualiteit, mediawijsheid, roken/alcohol, fysieke veiligheid en milieu en natuur). De belangrijkste uitgangspunten zijn:

  • De school staat centraal. De Gezonde School is een vraaggerichte werkwijze en sluit daardoor zoveel mogelijk aan bij de vragen en behoeften van de school op het gebied van de aanpak van de diverse gezondheidsthema’s en bij wat de school allemaal al doet. 

  • Aanpak van gezondheidsthema's benaderen vanuit meerdere invalshoeken. Activiteiten op het gebied van gezondheidsbevordering zijn pas echt effectief als ze bestaan uit een mix van verschillende strategieën die zich uitstrekken over een langere periode. De activiteiten richten zich op de pijlers: beleid, educatie, omgeving en zorg/signalering.

  • Planmatig en structureel. De school kan van GGD Noord- en Oost-Gelderland gerichte begeleiding krijgen om de gezonde schoolaanpak vorm te geven op school.

  • Regionale samenwerking. Werken aan een Gezonde School doen we niet alleen. Verschillende organisaties in de regio hebben de handen ineen geslagen om scholen beter te ondersteunen bij vragen rondom gezondheid en veiligheid op school.

Als uw school binnen een gekozen thema alle vier de pijlers van Gezonde School (educatie, omgeving, signalering en beleid) op orde heeft, kunt u zich profileren als Gezonde School met een vignet voor dat thema! Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Na het behalen van minimaal één themacertificaat mag uw school zich gedurende drie jaar een Gezonde School noemen. Uiteraard kunt u ook met de Gezonde School aanpak aan de slag zonder direct toe te werken naar een vignet.

Ook aan de slag met Gezonde School?
Aan iedere school is een Gezonde School-adviseur gekoppeld. Dit betekent dat ook u daar gebruik van kunt maken. Heeft u vragen over de gezonde schoolaanpak, het vignet of een gezondheidsthema? Kijk op onze facebookpagina wie de Gezonde Schooladviseur in uw regio is of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lesmaterialen lenen
Heeft u materialen nodig voor een les, ouderavond of een project over een gezondheidsthema? Het Informatie- en Documentatiecentrum van GGD Noord-en Oost- Gelderland heeft een collectie lesmaterialen / leskisten over gezondheidsthema's die u gratis kunt lenen!

Meer weten over de Gezonde School?

  • Op www.gezondeschool.nl vindt u alle informatie over de aanpak, de pijlers van Gezonde School en de verschillende gezondheidsthema's.
  • Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste regionale en landelijke informatie? Volg ons op Facebook of meld u aan voor de nieuwsbrief.

Gezonde School nieuwsbrieven
Wij geven regelmatig nieuwsbrieven uit. Op de hoogte blijven van het laatste Gezonde School nieuws uit de regio? Meldt u hier aan:

button aanmelden nieuwsbrief bo 

button aanmelden nieuwsbrief vo mbo

Archief nieuwsbrieven
Nieuwsbrief Gezonde School NOG Basisonderwijs (BO) - Januari 2018

Nieuwsbrief Gezonde School NOG Voortgezet onderwijs (VO) - Januari 2018