Coronavirus, seks en soa’s

Hoewel het nieuwe coronavirus (COVID-19) géén soa is, maak jij je misschien zorgen over je kans om het virus te krijgen en door te geven via seks. Lees hier al de vragen die we kregen over het coronavirus en onze antwoorden. Deze antwoorden zijn op basis van de huidige kennis over het coronavirus. Zodra er nieuwe informatie is, wordt deze pagina bijgewerkt. Algemene informatie over het coronavirus vind je bij het RIVM.

Kan ik me nog laten testen op hiv en soa's bij mijn GGD?

De meeste GGD’en, soa-poli’s en huisartsen zijn na de piek van het coronavirus weer soa-spreekuren aan het opstarten. Het kan zijn dat je wat langer moet wachten voordat je een afspraak krijgt. Dit komt omdat de soa-artsen en verpleegkundigen meehelpen met het bestrijden van het coronavirus.

Voor deze klachten en redenen kun je nu weer terecht bij de GGD:

 • Gebruik je PrEP via de GGD? Dan kun je dit blijven doen. Gebruik je nog geen PrEP? De nieuwe intakes zijn weer gestart. De wachtlijst is lang, maar we doen ons best om de achterstand weg te werken.
 • Heb je groot risico gelopen op een hiv-infectie? Dan kun je terecht voor een PEP-kuur.
 • Heb je seksueel geweld meegemaakt? Dan kun je terecht voor medische opvang.
 • Heb je risico gelopen op zwangerschap en wil je dit niet? Dan kun je terecht voor de morning-after pil.
 • Heb je klachten die kunnen wijzen op acute hiv of syfilis? Dan kun je terecht voor een soa-test.
 • Ben je gewaarschuwd door iemand met wie je seks had voor hiv, hepatitis B of C of syfilis? Dan kun je terecht voor een behandeling.
 • Heb je klachten die heel duidelijk op een soa wijzen? Of ben je gewaarschuwd voor chlamydia of gonorroe? Probeer dan eerst een afspraak te maken bij de dichtstbijzijnde GGD of je huisarts. Lukt dit niet? Doe dan een betrouwbare soa-thuistest.
 • Twijfel je of je een soa hebt? Doe eerst de soa-check. Zo weet je of een afspraak of een soa-test echt nodig is
 • Wil je je halfjaarlijkse soa-check doen? Vanaf 1 september kun je weer bij ons terecht.

Gratis en anoniem

Als je je laat testen bij GGD NOG blijf je anoniem. Wij sturen geen informatie naar je huisarts of zorgverzekeraar over de soa-test. Als je onder de 25 jaar bent, is een soa-test gratis. Ben je ouder dan 25 dan kan het zijn dat we jou adviseren bij je huisarts een soa-test te doen. In dat geval hangt het van je zorgverzekering af of het geld kost. Meestal zit een soa-test in het basispakket, maar houd wel rekening met je eigen risico. Wil je niet naar je huisarts of een GGD, dan kan een soa-zelftest een alternatief zijn. Maar hoe weet je of je een betrouwbare test doet? Wanneer test je en welke test gebruik je? Lees meer informatie over soa-thuistesten. Een soa-thuistest is nooit een vervanging voor een consult door een arts of de GGD! 

Maak een afspraak

Heb je seks gehad zonder condoom of is het condoom gescheurd of afgegleden? Ben je gewaarschuwd door een (ex)partner over een soa? Heb je klachten, zoals meer afscheiding, blaasjes of pijn bij het plassen? Ben je (onbedoeld) zwanger? Of heb je een vraag over je seksuele gezondheid? Maak dan een afspraak voor ons spreekuur.

Bel naar 088 - 443 33 44 op werkdagen van 8.30 tot 10.30 uur.

Hoe gaat een soa-test?

Bij je huisarts of GGD kun je je laten testen op op soa’s. Maar hoe gaat een soa-test precies? Wat wordt onderzocht en hoe? 

Gesprek

Tijdens het spreekuur wordt een zogenaamde ‘seksuele anamnese’ afgenomen. Er wordt dan gevraagd wat voor seksuele contacten je hebt gehad en welk risico er is geweest. De verpleegkundige bepaalt aan de hand hiervan welke soa-testen er gedaan worden. In ieder geval word je altijd op chlamydia en gonorroe getest. En als het nodig is ook op syfilishiv en hepatitis B. Daar wordt een buisje bloed voor afgenomen.

Mannen
Krijgen een potje mee naar het toilet om in te plassen; zorg er dus s.v.p. voor dat je zo'n twee uur vóór de soa-test niet meer geplast hebt! Een soa-test gebeurt niet meer met wattenstaafjes!

Vrouwen

Krijgen testmateriaal mee naar het toilet om zelf een soa-test te doen. De verpleegkundige legt uit hoe je dat kunt doen.

Vragen over seksualiteit

Naast vragen over soa's kun je ook bij ons terecht met alle vragen over bijvoorbeeld seksuele voorkeur, anticonceptie, de morning-afterpil, onbedoelde zwangerschap, problemen met seks (bv. pijn bij het vrijen, erectieproblemen), vervelende seksuele ervaringen.

Zelftesten van internet of drogist

Voor soa-testen ben je het beste af bij je huisarts of GGD. Wil of kan je daar niet heen? Dan kan een soa-zelftest een alternatief zijn. Deze test doe je thuis en kun je zelf opsturen naar het laboratorium. Betrouwbare zelftests die voor jou geschikt zijn vind je via de Soatest.advies.chat.

Lichamelijk onderzoek

Soms, bijvoorbeeld bij klachten die mogelijk veroorzaakt worden door een soa, is het nodig dat de verpleegkundige en/of de arts je onderzoekt. Indien nodig word je verwezen naar een specialist in het ziekenhuis.  

Afspraak afzeggen

Heb je een afspraak gemaakt en kun je toch niet komen? Blijf dan niet zomaar weg, maar meld dit even! Je kunt dan bellen tijdens een van de telefonische spreekuren (088 - 443 33 44) of bel het algemene nummer van de GGD: 088 - 443 30 00. Geef je naam, geboortedatum, datum van afspraak en de afspraaklocatie door. 

Let op: maak je je zorgen over een sekscontact? Pas na twee weken kunnen wij je testen! Eerder testen heeft geen zin! Tenzij je voor die tijd al klachten hebt.

Waar kan ik terecht?

Er zijn soa-spreekuren in Apeldoorn, Doetinchem, Harderwijk en Warnsveld. Wanneer je belt voor een afspraak bekijken we welke locatie voor jou handig is.

Apeldoorn:      Albert Schweitzerlaan 31, Gelre Apeldoorn Ziekenhuis (route 196)

Doetinchem:    Kruisbergseweg 47, Naast het Slingelandziekenhuis

Harderwijk:     Oosteinde 17

Warnsveld:      Rijksstraatweg 65, GGD Noord- en Oost-Gelderland

Is dit spreekuur ook voor mij?

De overheid heeft richtlijnen vastgesteld over wie op de spreekuren mogen komen. De verpleegkundige stelt je daarom aan de telefoon een paar vragen over je leeftijd en het gelopen seksuele risico. De spreekuren seksuele gezondheid bij de GGD zijn bedoeld voor:

 • Alle jongeren tot en met 24 jaar.
 • Alle mensen die tot de ‘hoog-risicogroepen’ behoren, zoals:
  • Mannen die seks hebben met mannen
  • Mensen met klachten die passen bij een soa
  • Mensen die gewaarschuwd zijn door een (ex)partner voor een soa
  • Mensen die komen uit een land waar veel soa voorkomen
  • De partner(s) van mensen uit bovengenoemde groepen
  • Mensen die zich laten betalen voor seksuele handelingen
  • Slachtoffers van seksueel geweld.

Behoor je niet tot deze groepen? Dan verwijst de GGD-medewerker je naar je eigen huisarts. Dit zijn Landelijke regels waar iedere GGD zich aan moet houden. Een hoog percentage van alle soa-testen gebeurt bij de huisarts. De huisarts heeft, net als de medewerkers van de GGD, geheimhoudingsplicht.

Gebruik van restmateriaal

Wat is restmateriaal
Voor jouw onderzoek of behandeling is het soms nodig om bloed, urine of andere lichaamsmaterialen af te nemen. Nadat dit is onderzocht blijft er vaak wat van deze lichaamsmaterialen over. Het gaat dan om bloed of urine dat voor jouw onderzoek of behandeling niet direct meer nodig is. Dit noemen we restmateriaal. Restmateriaal wordt meestal bewaard, zodat de arts/onderzoeker dit kan gebruiken wanneer je in de toekomst misschien met nieuwe klachten naar de arts gaat. Het lichaamsmateriaal zet een onderzoeker soms ook in voor wetenschappelijk onderzoek. Meestal gebeurt dat anoniem. De onderzoeker beschikt dan niet over jouw persoonlijke gegevens. Er is dan een unieke code aan het restmateriaal toegevoegd.

Bezwaar maken
We gaan er vanuit dat je voor deze routineonderzoeken toestemming geeft. Wanneer je wel bezwaar hebt tegen het gebruik van restmaterialen, maak dan schriftelijk bezwaar bij de GGD (GGD Noord- en Oost-Gelderland, Postbus 3, 7200 AA, Zutphen of per e-mail ggd@ggdnog.nl). Na het schriftelijke bezwaar komt er een aantekening in jouw medisch dossier. Het lichaamsmateriaal wordt dan niet gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Als het restmateriaal voor niet-anoniem onderzoek wordt gebruikt, is de onderzoeker wel op de hoogte van jouw persoonlijke gegevens. Hiervoor moet de arts/onderzoeker jou altijd om toestemming vragen. Je kunt in vrijheid beslissen of je aan het onderzoek wilt meewerken of niet.

Informatie ontvangen over resultaten
Meestal ontvang je geen informatie over de resultaten van wetenschappelijk onderzoek waarin restmateriaal is gebruikt. De resultaten van het onderzoek komen als wetenschappelijke artikelen in de vakpers of in de media. Het kan gebeuren dat de onderzoeker bij het onderzoek met restmateriaal iets ontdekt dat voor jou belangrijk is (toevalsbevindingen). Als het om niet-anoniem onderzoek gaat, kan hij dit aan de behandelend arts laten weten. De behandelend arts geeft jou die informatie alleen als jij hebt laten weten dat je deze informatie wilt ontvangen. Als je de informatie wilt ontvangen, kun je dit melden bij jouw behandelend arts of verpleegkundige. Hij/zij bespreekt dit met jou en maakt een aantekening in jouw medisch dossier. Bij anoniem onderzoek zijn de resultaten niet gekoppeld aan jouw persoonlijke gegevens. Je ontvangt dan geen informatie.