Ben je man en heb je seks met mannen?

Dan is het advies: ieder half jaar een soa onderzoek. Tijdens het soa onderzoek word je standaard onderzocht op chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv. Ook wordt gevraagd of je al tegen hepatitis B bent gevaccineerd. Is dat nog niet het geval dan kun je meteen je eerste vaccinatie tegen hepatitis B krijgen.

PEP

PEP (Post Expositie Profylaxe) is een kuur met hiv-remmers van vier weken. PEP verkleint de kans op een hiv-infectie na risicoseks. Hoe eerder je met PEP start, hoe beter. Het liefst binnen 2 uur na de risicoseks, maar altijd binnen 72 uur.

  • Heb jij een risicocontact gehad en wil je in aanmerking komen voor PEP? 
    Bel op werkdagen 088 – 443 3000 en vraag naar de arts Seksuele Gezondheid.
  • Buiten kantoortijden: Zoek naar het dichtstbijzijnde HIV-behandelcentrum: klik hier
  • Voor meer informatie over PEP klik hier.

PrEP 

PrEP (Pre Expositie Profylaxe) zijn preventieve medicijnen vooraf. PrEP voorkomt de kans dat je hiv oploopt. Je neemt dan elke dag één pil van het medicijn Truvada dat hiv-remmers bevat. Je kunt de pillen ook alleen innemen rond de momenten dat je seks hebt. Het zorgt ervoor dat hiv niet in je afweersysteem terechtkomt. 
PrEP is een stuk minder heftig dan een PEP-kuur achteraf. Vergelijk het met de pil tegenover de morning-afterpil.

Per 1 december verstrekken wij PrEP. Tot die tijd kun je het beste een afspraak maken bij je eigen huisarts. Voor de soa-controles kun je vier keer per jaar bij de GGD terecht.