Vaccinatie bij afweerstoornissen

Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vaccinatie tegen infecties bij afweerstoornis

Bij de behandeling van afweerziektes zoals de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa worden steeds eerder en steeds sterkere medicijnen gebruikt om het immuunsysteem van patiënten te onderdrukken (immunosuppressiva). Patiënten hebben dan veel minder last van de symptomen omdat de chronische ontstekingen tot rust komen. Maar door deze medicijnen zijn patiënten wel gevoeliger voor infectiezieken, vooral op een ernstig verloop van infectieziekten.

Vaccinatie biedt bescherming tegen infecties bij afweerstoornis

Vaccinaties zijn mogelijk tegen een aantal infectieziekten. Krijg je deze vaccinaties voordat je start met het gebruik van de medicijnen, dan bouwt je lichaam nog goede bescherming op. En ben je lang beschermd tegen deze infectieziekten.
Maar ook als je al medicijnen krijgt, kun je nog vaccinaties krijgen. Bijvoorbeeld vaccinaties tegen de griep, pneumokokken, waterpokken (varicella/gordelroos/herpes zoster), hepatitis B en ook vaccinaties bij vakantie of werk in het buitenland.

Samenwerking GGD NOG en Gelre ziekenhuizen

De Maag-darm-lever(MDL)artsen, verpleegkundig specialist MDL en MDL-verpleegkundigen van Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen verwijzen patiënten naar GGD Noord- en Oost-Gelderland voor deze vaccinaties. Gezamenlijk doel is dat patiënten tijdig hun vaccinaties kunnen halen voordat hun behandeling start om infecties te voorkomen, als de activiteit van de ziekte dit toelaat.

Voorlichtingsfilm

In deze voorlichtingsfilm vertelt Kasper (ziekte van Crohn) over zijn ervaringen met vaccineren:

Meer informatie?

Lees de folder: 'Vaccinatie biedt bescherming tegen infecties bij afweerstoornis'

Heb je na het lezen van de folder nog vragen? Stel ze dan aan uw behandelend arts of neem contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding van GGD Noord- en Oost-Gelderland, T. 088 – 443 33 55.

Zie ook website Gelre ziekenhuizen over vaccinaties bij afweerstoornis.