Op deze pagina is meer informatie te vinden over het testen van onderwijspersoneel en kinderen en wat er gebeurt bij een besmetting op school of kinderopvang. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, zal GGD Noord- en Oost Gelderland zo spoedig mogelijk contact opnemen met de positief geteste persoon voor het Bron- en Contactonderzoek (BCO). Hoe een BCO precies verloopt, verschilt per leeftijdscategorie. Dit komt door het verschil in regels omtrent het afstand houden tot elkaar. Hieronder kunt u zien wat dit voor uw school of kinderopvang betekent. 

De maatregelen van de Rijksoverheid en de adviezen van het OMT en het RIVM die nodig zijn om de verspreiding van corona zoveel mogelijk te voorkomen op kinderopvang en scholen zijn hier gebundeld:

Thuisblijven of naar de kinderopvang/school/werk?

Op 9 en 16 maart organiseert de GGD NOG het webinar 'Digitale Bijeenkomst Corona' voor onderwijspersoneel van het voortgezet onderwijs. Het webinar gaat over corona-gerelateerde zaken in de klas en op school en de mentale gezondheid van leerlingen ten gevolge van de coronamaatregelen. We staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Meld je hier aan. 

Snel naar: Testen van medewerkers en kinderen | Kinderopvang | Basisschool | Voortgezet Onderwijs | Meer informatie


Testen van medewerkers en kinderen

Iedereen met klachten kan zich bij de GGD laten testen op het coronavirus. Onderwijspersoneel en medewerkers van de kinderopvang kunnen 7 dagen per week tussen 7.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer 0800-8101 om een testafspraak te maken. Lees meer op onze testpagina.

Testbeleid voor kinderen
Het testbeleid voor kinderen is aangescherpt. Als kinderen klachten hebben die kunnen wijzen op het coronavirus, is het dringende advies dat zij getest worden. Zo krijgen we meer inzicht in de verspreiding van het coronavirus onder kinderen. Als een kind positief wordt getest op corona gaan alle huisgenoten in quarantaine. Kiest u ervoor om uw kind niet te laten testen, dan gelden deze landelijke richtlijnen van de Rijksoverheid. 

Alleen ouders bepalen of een kind getest wordt of niet. Scholen en kinderdagverblijven hebben hier geen zeggenschap over, zij hebben een adviserende rol.

 

 

 • Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf bellen met 0800-1202 voor het maken van een afspraak.
 • Voor kinderen van 7 t/m 15 jaar maak je als ouder de afspraak door te bellen met 0800-1202. Je kind moet ook aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Is er geen ouder die toestemming kan geven? Bel dan met de huisarts.
 • Is jouw kind jonger dan 6 jaar? Dan bel je met GGD Noord- en Oost-Gelderland: 088-443 30 00.

De GGD NOG werkt niet met sabbeltesten. In de praktijk blijkt dat een kind vaak langer dan een kwartier moet sabbelen om voldoende speeksel op te vangen. Daarmee is deze methode niet per definitie kindvriendelijker dan de veel gebruikte PCR- of antigeentest

Bij onze teststraten hebben we op elke locatie een speciale kinderstraat ingericht. Hierbij zijn elke dag testafnemers aanwezig die goed met kinderen kunnen omgaan. Bij (jonge) kinderen zijn we extra voorzichtig en kan het zijn dat we de test wat minder diep afnemen. Dit kan er wel voor zorgen dat de test minder betrouwbaar is. Alle kinderen ontvangen na de test een cadeautje en een dapperheidsdiploma. Er zal nooit onder dwang een test afgenomen worden. 

 

Onderzoeks- en adviesbureau Duwtje: De teststraten van GGD Noord- en Oost- Gelderland worden erg positief beoordeeld, namelijk met een 4,82 op een schaal van 5. Hierbij gaat het specifiek over de beoordeling van de ervaring met medewerkers die de test afnamen. In onze teststraten hangt een fijne informele sfeer. Dit wordt door de meeste mensen als erg prettig ervaren. Veel medewerkers stellen bezoekers op hun gemak met een beetje humor.

Reactie van een ouder na het testen van haar dochter: 'Een enorm compliment voor de dame die mijn vierjarige dochter zo fantastisch rustig, duidelijk, positief en geruststellend testte. Fantastisch ook dat diploma! Dankjewel! 


Testen zonder klachten
Het testen zonder klachten op of na dag 5 is alleen beschikbaar als je een huisgenoot, nauw contact of overig contact bent van iemand die positief is getest op COVID-19. Scholen bepalen niet of leerlingen zonder corona-gerelateerde klachten zich mogen laten testen. Dit wordt door de GGD vastgesteld. Je ontvangt een bericht van het bron- en contactonderzoek en/of de Corona Melder app als je in aanmerking komt om je zonder klachten op of na dag 5 te mogen laten testen. Lees hier meer over testen zonder klachten.Kinderopvang

Afstandsregel: Om verspreiding van COVID-19 te voorkomen, gelden in Nederland regels over het 1,5 meter afstand houden. Een uitzondering is dat kinderen tot en met 12 jaar geen 1,5 meter afstand hoeven houden, niet tot elkaar en ook niet tot oudere kinderen en volwassenen.

Heb je na het lezen van deze website nog steeds een vraag? Bel dan naar: 088 443 33 55.

Zie ook: 
www.veranderingenkinderopvang.nl

Een kind is positief getest

Het positief geteste kind gaat thuis in isolatie.


Dit doet de GGD:

   • De GGD neemt contact op met de ouders van het kind en bespreekt hoe lang het positief geteste kind in isolatie gaat.
   • Quarantaine-adviezen voor de gezinsleden en nauwe contacten. Heeft het kind ook buiten de kinderopvang frequent en intensief contact gehad met vrienden/andere kinderen? Dan gaan zij ook in quarantaine.
   • Is kind in de besmettelijke periode op de kinderopvang geweest? Dan informeren de ouders de directie van de kinderopvang. Vanuit de GGD wordt er ook contact opgenomen met de kinderopvang. Als een kind of medewerker positief wordt getest, wordt in principe de hele groep en de medewerker aangemerkt als nauw contact. Alleen als er aangepaste maatregelen in het beleid zijn opgenomen, deze ook uitvoerbaar zijn op de kinderopvang én deze ook goed zijn toegepast, kan het mogelijk zijn een onderscheid te maken tussen nauwe contacten en overige contacten. Bij het contactonderzoek worden contacten ingedeeld op basis van de aard van het contact dat zij hadden. Hierbij zijn onderlinge afstand en duur van het contact belangrijke criteria.
   • De nauwe contacten van het positief geteste kind buiten de kinderopvang worden door de GGD geïnformeerd. 
Dit doet de kinderopvang:

   • Is het kind in de besmettelijke periode op de kinderopvang geweest? Dan maak de kinderopvang een lijst van de personen met wie het positief geteste kind in deze periode in contact is geweest met behulp van dit formulier.  Collega’s en kinderen die nauw contact zijn (in totaal 15 min op  minder dan 1.5 meter) gaan in thuisquarantaine, met het advies om te testen bij klachten of, als er geen klachten ontstaan, zo snel mogelijk en op dag 5 na het laatste contact met besmettelijke persoon.
   • Daarnaast informeert de kinderopvang de nauwe en overige contacten op de kinderopvang. De kinderopvang kan hiervoor de informatiebrieven gebruiken die het RIVM heeft opgesteld:  nauw contact - overig contact - buiten de groep.  De quarantaine data voor de nauwe contacten krijgt de kinderopvang via de GGD.

 

Een medewerker is positief getest 

Het positief geteste medewerker gaat thuis in isolatie. 


Dit doet de GGD:

    • De GGD neemt contact op met de medewerker en bespreekt hoe lang de medewerker in isolatie gaat. 
    • Quarantaine-adviezen voor gezinsleden en nauwe contacten.
    • Of de medewerker in de besmettelijke periode op de kinderopvang is geweest. Is dit het geval? Dan informeert de medewerker zelf de directie van de kinderopvang. Vanuit de GGD wordt er ook contact opgenomen met de kinderopvang. Als een kind of medewerker positief wordt getest wordt in principe de hele groep en de medewerker aangemerkt als nauw contact. Alleen als er aangepaste maatregelen in het beleid zijn opgenomen, deze ook uitvoerbaar zijn op de kinderopvang én deze ook goed zijn toegepast, kan het mogelijk zijn een onderscheid te maken tussen nauwe contacten en overige contacten. Bij het contactonderzoek worden contacten ingedeeld op basis van de aard van het contact dat zij hadden. Hierbij zijn onderlinge afstand en duur van het contact belangrijke criteria.
    • De nauwe contacten van de positief geteste medewerker buiten de school worden door de GGD geïnformeerd.

Dit doet de kinderopvang:

    • Is de medewerker in de besmettelijke periode op de kinderopvang geweest? Dan maak de kinderopvang een lijst van de personen met wie de positief geteste medewerker in deze periode in contact is geweest met behulp van dit formulier. Collega’s en kinderen die nauw contact zijn (in totaal 15 min op minder dan 1.5 meter) gaan in thuisquarantaine, met het advies om te testen bij klachten of, als er geen klachten ontstaan, zo snel mogelijk en op dag 5 na het laatste contact met besmettelijke persoon.
    • De kinderopvang informeert de nauwe en overige contacten op de kinderopvang. De kinderopvang kan hiervoor de informatiebrieven gebruiken die het RIVM heeft opgesteld: nauw contact - overig contact - buiten de groep. De quarantaine data voor de nauwe contacten krijgt de kinderopvang via de GGD.

 Basisschool

Afstandsregel: Om verspreiding van COVID-19 te voorkomen, gelden in Nederland regels over het 1,5 meter afstand houden. Een uitzondering is dat kinderen tot en met 12 jaar geen 1,5 meter afstand hoeven houden, niet tot elkaar en ook niet tot oudere kinderen en volwassenen.

Heb je na het lezen van deze website nog steeds een vraag? Neem dan contact op met je eigen jeugdarts. Is de jeugdarts niet bereikbaar? Bel dan naar: 088 443 33 55.

Zie ook: www.poraad.nl

Een leerling is positief getest 

De positief geteste leerling gaat thuis in isolatie. 


Dit doet de GGD:

    • De GGD neemt contact op met de ouders van de leerling en bespreekt hoe lang het positief geteste kind in isolatie gaat. 
    • Quarantaine-adviezen voor de gezinsleden en nauwe contacten. Heeft de leerling ook buiten school frequent en intensief contact gehad met vrienden? Dan gaan zij ook in quarantaine.
    • Is het kind in de besmettelijke periode op school geweest? Dan informeren de ouders de directie van de school. Vanuit de GGD wordt er ook contact opgenomen met de school. Als een kind of leerkracht positief wordt getest wordt in principe de hele klas of groep en de leerkracht of medewerker aangemerkt als nauw contact. Alleen als er aangepaste maatregelen in het schoolbeleid zijn opgenomen, deze ook uitvoerbaar zijn op school én deze ook goed zijn toegepast, kan het mogelijk zijn een onderscheid te maken tussen nauwe contacten en overige contacten.
    • Bij het contactonderzoek worden contacten ingedeeld op basis van de aard van het contact dat zij hadden. Hierbij zijn onderlinge afstand en duur van het contact belangrijke criteria.
    • De nauwe contacten van het positief geteste kind buiten de kinderopvang worden door de GGD geïnformeerd.

Dit doet de school:

    • Is het kind in de besmettelijke periode op school geweest? Dan maak de school een lijst van de personen met wie het positief geteste kind in deze periode in contact is geweest met behulp van dit formulier. Collega’s en kinderen die nauw contact zijn (in totaal 15 min op minder dan 1.5 meter) gaan in thuisquarantaine, met het advies om te testen bij klachten of, als er geen klachten ontstaan, zo snel mogelijk en op dag 5 na het laatste contact met besmettelijke persoon.
    • De school informeert de nauwe en overige contacten op de school. De school kan hiervoor de informatiebrieven gebruiken die het RIVM heeft opgesteld: nauw contact - overig contact - buiten de klas. De quarantaine data voor de nauwe contacten krijgt de school via de GGD.

 

Een medewerker is positief getest 

De positief geteste medewerker gaat thuis in isolatie. 


Dit doet de GGD:

    • De GGD neemt contact op met de medewerker en bespreekt hoe lang de positief geteste medewerker in isolatie gaat. 
    • Quarantaine-adviezen voor de gezinsleden en nauwe contacten. 
    • Is de medewerker in de besmettelijke periode op school geweest? Dan informeert de medewerker zelf de directie van de school. Vanuit de GGD wordt er ook contact opgenomen met de school. Als een kind of leerkracht positief wordt getest, wordt in principe de hele klas of groep en de leerkracht of medewerker aangemerkt als nauw contact. Alleen als er aangepaste maatregelen in het schoolbeleid zijn opgenomen, deze ook uitvoerbaar zijn op school én deze ook goed zijn toegepast, kan het mogelijk zijn een onderscheid te maken tussen nauwe contacten en overige contacten. Bij het contactonderzoek worden contacten ingedeeld op basis van de aard van het contact dat zij hadden. Hierbij zijn onderlinge afstand en duur van het contact belangrijke criteria.
    • De nauwe contacten van de positief geteste medewerker buiten de school worden door de GGD geïnformeerd.

Dit doet de school:

    • Is de medewerker in de besmettelijke periode op school geweest? Dan maak de school een lijst van de personen met wie de positief geteste medewerker in deze periode in contact is geweest met behulp van dit formulier. Collega’s en kinderen die nauw contact zijn (in totaal 15 min op minder dan 1.5 meter) gaan in thuisquarantaine, met het advies om te testen bij klachten of, als er geen klachten ontstaan, zo snel mogelijk en op dag 5 na het laatste contact met besmettelijke persoon.
    • De school informeert de nauwe en overige contacten op de school. De school kan hiervoor de brieven gebruiken die het RIVM heeft opgesteld: nauw contact - overig contact - buiten de klas. De quarantaine data voor de nauwe contacten krijgt de school via de GGD.


Voortgezet onderwijs

Afstandsregel: Om verspreiding van COVID-19 te voorkomen, hebben we in Nederland de regel dat iedereen afstand tot elkaar moet houden, behalve kinderen. Jongeren van 13 t/m 17 jaar hoeven onderling geen 1.5 meter afstand te houden tot elkaar, maar wel tot volwassenen. Leerlingen houden op school wel zoveel mogelijk 1.5 meter afstand tot elkaar. In het voorgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs geldt dat afstand gehouden moet worden waar mogelijk.

Heb je na het lezen van deze website nog steeds een vraag? Neem dan contact op met je eigen jeugdarts. Is de jeugdarts niet bereikbaar? Bel dan naar: 088 443 33 55.

Zie ook: www.vo-raad.nl

Een leerling is positief getest 

De positief geteste leerling gaat thuis in isolatie. Medewerkers en leerlingen die in nauw contact met de leerling zijn geweest (opeenvolgend 15 min op minder dan 1.5 meter) gaan in thuisquarantaine, met het advies om te testen bij klachten of, als er geen klachten ontstaan, zo snel mogelijk en op dag 5 na het laatste contact met besmettelijke persoon. De overige groeps-/klasgenoten en medewerkers (> 15 minuten, > 1.5 meter in eenzelfde ruimte) worden beschouwd als overig, niet nauw contact.


Dit doet de GGD:

    • De GGD neemt contact op met de ouders van de leerling en bespreekt hoe lang het positief geteste kind in isolatie gaat. 
    • Quarantaine-adviezen voor de gezinsleden en nauwe contacten.
    • Is het kind in de besmettelijke periode op school geweest? Dan informeren de ouders de directie van de school. Vanuit de GGD wordt er eventueel ook contact opgenomen met de school.
    • De nauwe contacten van de positief geteste leerling buiten de school worden door de GGD geïnformeerd.

Dit doet de school:

    • Is de leerling in de besmettelijke periode op school geweest? Dan maakt de leerling samen met de school een lijst van de personen met wie de positief geteste leerling in deze periode in contact is geweest met behulp van dit formulier. Collega’s en medeleerlingen die nauw contact zijn (in totaal 15 min op minder dan 1.5 meter) gaan in thuisquarantaine, met het advies om te testen bij klachten of, als er geen klachten ontstaan, zo snel mogelijk en op dag 5 na het laatste contact met besmettelijke persoon.
    • De school informeert de nauwe en overige contacten op de school. De school kan hiervoor de brieven gebruiken die het RIVM heeft opgesteld: nauw contact - overig contact - buiten de klas. De quarantaine data voor de nauwe contacten krijgt de school via de GGD.

 

Een medewerker is positief getest 

Een positief geteste medewerker gaat thuis in isolatie. Medewerkers en leerlingen die in nauw contact met de positief geteste medewerker zijn geweest (opeenvolgend 15 min op minder dan 1.5 meter) gaan in thuisquarantaine, met het advies om te testen bij klachten of, als er geen klachten ontstaan, zo snel mogelijk en op dag 5 na het laatste contact met besmettelijke persoon. De overige groeps-/klasgenoten en medewerkers (> 15 minuten, > 1.5 meter in eenzelfde ruimte) worden beschouwd als overig, niet nauw contact.  


Dit doet de GGD:

    • De GGD neemt contact op met de medewerker en bespreekt hoe lang de medewerker in isolatie gaat. 
    • Quarantaine-adviezen voor de gezinsleden en nauwe contacten. 
    • Is de medewerker in de besmettelijke periode op school geweest? Dan informeert de medewerker de directie van de school. Vanuit de GGD wordt er eventueel ook contact opgenomen met de school.
    • De nauwe contacten van de positief geteste medewerker buiten de school worden door de GGD geïnformeerd.

Dit doet de school:

     • Is de medewerker in de besmettelijke periode op school geweest? Dan maakt de medewerker samen met de school een lijst van de personen met wie de positief geteste medewerker in deze periode in contact is geweest met behulp van  dit formulier Collega’s en leerlingen die nauw contact zijn (in totaal 15 min op minder dan 1.5 meter) gaan in thuisquarantaine, met het advies om te testen bij klachten of, als er geen klachten ontstaan, zo snel mogelijk en op dag 5 na het laatste contact met besmettelijke persoon. 
     • De school informeert de nauwe en overige contacten op de school. De school kan hiervoor de brieven gebruiken die het RIVM heeft opgesteld: nauw contact - overig contact - buiten de klas. De quarantaine data voor de nauwe contacten krijgt de school via de GGD.


Meer informatie

Belangrijke websites 

Hygiëne

Rouw na corona