Corona informatie voor scholen en kinderopvang

Op deze websites vinden leerkrachten, medewerkers van de kinderopvang, gastouderopvang en sportverenigingen praktische informatie op het gebied van gezondheid.

Veelgestelde vragen voor onderwijs, kinderopvang, ouders en scholieren (Rijksoverheid)

 

Prioriteitsnummer:
Iedereen met klachten kan zich bij de GGD laten testen op het coronavirus. Zorgmedewerkers en onderwijspersoneel kunnen sinds 21 september 7 dagen per week tussen 7.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer 0800-8101 om een testafspraak te maken. Lees meer op onze testpagina.

Handige informatie op een rijtje:

Hoe ga je om met de met corona(maatregelen)?
Op de website van het NJI staat informatie voor ouders, kinderen en professionals
Het documentatiecentrum van GGD NOG heeft leskisten en informatie over het omgaan met (de gevolgen van) het coronavirus.

Informatie over corona voor laaggeletterden: Corona in begrijpelijke taal

Hygiëne
Hygiënerichtlijnen voor kinderopvang en gastouders
Handen wassen kinderopvang: Informatie op de website van de GGD
Hygiëne in de klas (RIVM): Informatie op de website van het RIVM

Rouw na corona
Website GGD
Verdrietkoffer basisonderwijs / voortgezet onderwijs
Leskist dood en rouw basisonderwijs
Corona talkshow spel

Veelgestelde vragen
Wat als kinderen langdurig of vaak verkouden zijn?


Veel langdurig en frequent verkouden kinderen gaan of mogen niet naar de kinderopvang of naar de basisschool. Dat is begrijpelijk maar niet terecht en niet nodig. Kinderen zijn heel vaak verkouden, zelden door dit coronavirus. Het wordt ook steeds duidelijker dat kinderen een te verwaarlozen rol spelen in de overdracht van het virus. Op de site van het RIVM staat meer informatie.

Ook heeft het RIVM samen met BOinK een vragenlijst en beslisboom gemaakt.

Verklaring
Zowel de huisarts als de GGD als de JGZ kan geen verklaring afgeven dat een kind geen corona heeft.

Testen
Lees hier meer over het testen bij de GGD en het testen van kinderen.

Contact met jeugdgezondheidszorg, huisarts of GGD NOG
Neem telefonisch contact op met de jeugdarts of de huisarts als je er als ouders en school samen niet uitkomt of als er ook nog andere vragen zijn. Scholen kunnen ook contact opnemen met de jeugdarts die verbonden is aan de school.

Mag een kind na kind na terugkomst van vakantie uit oranje of rood gebied naar school of kinderopvang?

Om te bepalen of een kind na terugkomst van vakantie uit oranje of rood gebied toegelaten kan worden op de kinderopvang of school, heeft de AJN samen met BOiNK een nieuwe beslisboom opgesteld.

Voor kinderen van 0 t/m 3 jaar en 4 t/m 12 jaar gelden na vakantie in oranje landen verschillende regels. Voor kinderen van 4 t/m 12 wordt een uitzondering gemaakt op de geldende regels vanwege sociale aspecten.

KLIK HIER voor de beslisboom.

Wat doe ik als er ziekte is in de klas?


Volgens de richtlijn moeten scholen bij veel zieken in een groep een melding doen bij de GGD. Wanneer u 3 of meer leerlingen of leerkrachten in een groep heeft die klachten hebben die kunnen wijzen op COVID-19 kunt u contact opnemen met de GGD: 088 - 443 33 55.

Ook voor andere vragen over COVID-19 kunt u contact opnemen met dit telefoonnummer. Uw vaste team van de jeugdgezondheidszorg is uiteraard ook altijd bereikbaar voor vragen.

Wanneer er een positieve besmetting is vastgesteld bij een leerling of werknemer van uw school neemt de GGD altijd contact met u op.

Kan ik mij laten testen?

 

Iedereen met milde klachten die passen bij het coronavirus kan zich laten testen. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Op deze pagina lees je wanneer je een coronatest kunt laten doen en hoe je een afspraak maakt.