Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vaccinatie op de werkvloer

GGD NOG vaccineert voor bedrijven en organisaties ook werknemers die in hun beroep bepaalde risico’s op infectieziekten lopen.

Verplichting werkgevers

Werkgevers zijn verplicht om uit te zoeken welke vaccinaties werknemers nodig hebben. Om besmettingsgevaar te minimaliseren staat dit beschreven in het burgerlijk wetboek en het arbobesluit (onderdeel van Risico Inventarisatie en Evaluatie).

Wat doet de GGD?

Onze adviseurs kijken samen met bedrijven en organisaties óf en wélke vaccinaties werknemers nodig hebben. De GGD geeft de vaccinaties ook.

Meer informatie

Hulp nodig op het gebied van vaccinaties voor medewerkers? Of vraag je je als medewerker af of je wel voldoende beschermt bent? Stel je vragen dan gerust via reizigers@ggdnog.nl.

Afspraak maken

Heb je een vaccinatieverwijzing van je werkgever gekregen? Klik op de button om online een afspraak te maken.

Kinkhoest vaccinatie
Kinkhoest

Bent je

  • verloskundige,
  • kraamverzorgende,
  • kinder(neonatologie)verpleegkundige,
  • gynaecoloog,
  • kinderarts,
  • jeugdarts, of
  • jeugdverpleegkundige? 

Of heb je op een andere manier intensief contact met pasgeborenen en/of prematuren? Laat je dan vaccineren tegen kinkhoest! 
Dat adviseert de gezondheidsraad.

Advies vaccinatie
Voor je eigen gezondheid is kinkhoestvaccinatie niet nodig. Bij gezonde volwassenen verloopt kinkhoest meestal niet ernstig, of zelfs zonder symptomen. Behandeling is niet nodig. Maar iemand die besmet is met de kinkhoestbacterie kan wel anderen besmetten. Vooral bij kinderen onder een jaar die nog niet, of niet volledig, door vaccinatie zijn beschermd, kunnen ernstige complicaties ontstaan. In uitzonderlijke gevallen kunnen zij overlijden door kinkhoest. Lees het advies voor kinkhoestvaccinatie in het rapport Werknemers en kinkhoest: criteria voor vaccinatie.

Maternale kinkhoestvaccinatie
Volgens de Gezondheidsraad is maternale kinkhoestvaccinatie de meest effectieve methode om jonge zuigelingen tegen kinkhoest te beschermen. Dit stelt zij in het rapport Vaccinatie tegen kinkhoest, doel en strategie.

Rijksvaccinatieprogramma
De minister van Volksgezondheid zal nog besluiten of maternale kinkhoestvaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma wordt opgenomen. In afwachting van dit besluit kunnen aanstaande moeders zich nu al op eigen kosten laten vaccineren. 

Beschikbaarheid vaccin
In Nederland is het DKTP-vaccin beschikbaar voor boostervaccinatie van volwassenen tegen kinkhoest. Dit vaccin kunt u via de reguliere weg bestellen. U kunt ook bij ons terecht voor deze vaccinatie.

Factsheets RIVM 
Meer informatie leest u in de factsheets van het RIVM:

Revaccinatie
De immuniteit na een vaccinatie houdt maar een paar jaar aan. Daarom raden wij periodieke revaccinatie aan. De Gezondheidsraad adviseert de kinkhoestvaccinatie voor deze doelgroep elke vijf jaar te herhalen.

Meer informatie
Wil je meer informatie, of wil je een vaccinatie tegen kinkhoest?
Neem dan contact op met de afdeling infectieziektebestrijding van GGD Noord- en Oost-Gelderland. Dat kan telefonisch op 088 – 443 33 55, of per e-mail: infectieziekten@ggdnog.nl