Update 13 mei 2022 | De forensische geneeskunde heeft haar kritische grens bereikt: het lukt niet overal meer om elke dag en ieder uur een forensisch arts of verpleegkundige beschikbaar te hebben. Een landelijk probleem wat ook in onze regio speelt.
Wij hebben zelf een forensisch verpleegkundige weten te vinden. Om de artsen te ondersteunen. Maar staan nog altijd open voor gesprekken met mensen die willen helpen. Bel ons dus gerust als je meer wilt weten of denkt een waardevolle bijdrage te kunnen leveren: 𝟬𝟴𝟴 – 𝟰𝟰𝟯 𝟯𝟳 𝟵𝟭
Wervingscampagne Forensische geneeskunde, buitengewoon boeiend.
De campagne Forensische geneeskunde, buitengewoon boeiend is een initiatief van GGD GHOR Nederland namens de GGD’en en Forensisch Artsen Rotterdam Rijnmond (FARR) in samenwerking met het Forensisch Medisch Genootschap en de NSPOH. De campagne wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Forensische geneeskunde, ook echt iets voor jou? kiesvoorforensischegeneeskunde.nl
Brandbrief 25 Directeuren Publieke Gezondheid
De gevolgen van het tekort aan forensisch artsen zijn groot. Voor nabestaanden, voor slachtoffers, voor rechtszaken, bijvoorbeeld over kindermishandeling en seksueel misbruik, en meer. En dus ook voor politie, openbaar ministerie of gemeenten. Allemaal opdrachtgevers van de forensisch artsen van onze GGD.
“Wat niemand wil, gebeurt nu toch: kinderzedenzaken dreigen vertraging op te lopen. En er is een tekort aan forensisch artsen die in deze zaken het onderzoek kunnen doen. Nu treft het kwetsbare kinderen en jongeren die mogelijk slachtoffer zijn van seksueel geweld. Dat is schrijnend”. Aldus Ton Coenen, directeur GGD GHOR Nederland.
De 25 Directeuren Publieke Gezondheid stuurden een brandbrief aan de ministers van Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Donderdagavond 12 mei besteedde ook Nieuwsuur aandacht aan de tekorten aan forensisch artsen in Nederland.
- Brandbrief 25 GGD’en: grenzen forensische geneeskunde bereikt (ggdghor.nl - 12 mei 2022)
- GGD: tekort forensisch artsen leidt tot 'onaanvaardbare gevolgen' (Nos.nl/nieuwsuur - 12 mei 2022)
- Ernstige consequenties tekort forensisch artsen (ggdghor.nl - 6 april 2022)
Wat doet een forensisch arts?
Als forensisch arts werk je op het snijvlak van geneeskunde en strafrecht. Je werkt samen met gemeenten, politie, justitie en medisch experts en zorgt voor een objectieve medische blik. Welk letsel is er bij een slachtoffer van geweld? Is er sprake van een niet-natuurlijke dood? Kan een arrestant onder invloed een nacht in de politiecel doorbrengen?
Je dient als forensisch arts een groot gemeenschappelijk belang: je levert een bijdrage aan het recht, de openbare orde en de publieke gezondheid. Een afwisselend en avontuurlijk vak, buitengewoon boeiend.
De forensische artsen werken onafhankelijk en zijn niet in dienst van de politie, maar in dienst van de GGD.
Werken als forensisch arts klinkt als een spannende aflevering van de televisieserie Crime Scene Investigation, maar is dat ook zo?
- Lees het verhaal van Jonne: Een complexe lijkschouw vind ik een interessante puzzel
- Lees het verhaal van Sophie: Wij houden ons niet alleen maar bezig met overledenen: júist levende mensen maken een groot deel uit van ons werk
- Bekijk het interview met Michelle: Als forensisch arts mag jij op de plaats zijn waar het gebeurt
Opleiding tot forensisch arts
De opleiding Forensische geneeskunde is een zelfstandige driejarige profielopleiding die (basis)artsen opleidt tot forensisch arts. Je werkt op het snijvlak van de gezondheidszorg en de wereld van politie en justitie. Na het afronden van de opleiding kun je geregistreerd worden in het profielregister als forensisch arts KNMG.
De opleiding bestaat uit drie delen praktijkopleiding en vijf verschillende stages en gaat dus voor een groot deel met de voeten in de klei. Je leert onder meer over lijkschouw, arrestantenzorg, forensisch medisch onderzoek, minderjarigen en het juridisch kader. Je doet ervaring op bij een opleidingsinstelling die forensisch geneeskundige zorg verleent en in je vele stages.
Meer informatie over de opleiding en de sollicitatieprocedure vind je op de site van arts M+G.